Jak skonfigurować M-Audio Audiophile 2496?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Veron
Jak skonfigurować M-Audio Audiophile 2496?

Post autor: Veron » wtorek 29 sie 2006, 22:44

Wydawało mi się, że jestem szczęśliwym posiadaczem karty M-Audio, ale niestety nie mogę poradzić sobie ze skonfigurowaniem jej. Tzn., wystepowały problemu na początku z zainstalowaniem sterowników. Później, kiedy to się wreszcie udało dźwięk wydobywający się z karty momentami jest "przeskakujący", czyli nie jest ciągły tylko chwilami przerywa się. Włączając Nuendo za każdym razem ostrzegany jestem o tym, że karta nie przeszła z sukcesem testów... Czy możecie mi pomóc w opanowaniu jej? W jaki sposób rozwiązać te problemy? W jaki sposób podłączyć mikser do niej i skonfigurować ustawienia, bym mógł nagrywać wokale? Nie chce nagrywać na Sound Blaster 5.1. Z góry dziękuję i pozdrawiam...
[addsig]
Brak pomysłu w tej chwili...

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Re: Jak skonfigurować M-Audio Audiophile 2496?

Post autor: Kuma » środa 30 sie 2006, 00:53

...Wydawało mi się, że jestem szczęśliwym posiadaczem karty M-Audio, ale niestety nie mogę poradzić sobie ze skonfigurowaniem jej. Tzn., wystepowały problemu na początku z zainstalowaniem sterowników. (...)
...
Czy na pewno są to aktualne sterowniki? Na jakim systemie pracujesz?

pozdr
bębniarz

pawelq

Post autor: pawelq » środa 30 sie 2006, 01:29

A czy zwróciłeś uwagę na kolejność instalowania? Czy najpierw karta, czy sterowniki? Bo to dość ważne. Nie pamietam jaka kolejność jest poprawna, ale wyłuszczono to w instrukcji.

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » środa 30 sie 2006, 11:03

Włączając Nuendo za każdym razem ostrzegany jestem o tym, że karta nie przeszła z sukcesem testów...
To oznacza prawdopodobnie tyle, że kolega nie doczytał instrukcji obsługi Nuendo. A tam jest napisane, że sterowniki Multimedia/DirectX ASIO wymagają sprawdzenia rozmiaru bufora itp. Dla sterowników ASIO nic się nie ustawia, wystarczy wybrać taki sterownik w Nuendo (Devices - VST Device), czyli to ma być M-Audio AP2496 ASIO czy jak mu tam (nie mam tej karty), a nie Multimedia czy DirectX ASIO.

Jacek

Awatar użytkownika
Veron

Post autor: Veron » środa 30 sie 2006, 17:23

Prawdą jest że nie jestem profesjonalistą. Wciąż się uczę. Nuendo obsługi nie czytałem... Ale teraz to sprawdzę. Na początku zainstalowałęm kartę, potem sterowniki. Pracuję na Windows XP Sp2. Sterowniki sciągałem ze strony firmy M-Audio. Bo te które były dołączone nie działały poprawnie... A może ktoś powiedzieć jak skonfigurować ją, bym mogł wreszcie zacząć nagrywać wokale?

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » środa 30 sie 2006, 18:19

...Prawdą jest że nie jestem profesjonalistą. Wciąż się uczę. Nuendo obsługi nie czytałem... Ale teraz to sprawdzę. Na początku zainstalowałęm kartę, potem sterowniki. Pracuję na Windows XP Sp2. Sterowniki sciągałem ze strony firmy M-Audio. Bo te które były dołączone nie działały poprawnie... A może ktoś powiedzieć jak skonfigurować ją, bym mogł wreszcie zacząć nagrywać wokale?...
TU nie chodzi o to czy jestes pro czy nie, i w sumie to tez nie chodzi o windowsa tylko o to o czym napisal Ci Jacek. Zrob dokladnie to co ci powiedzial a potem mu podziekuj.
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

Awatar użytkownika
Veron

Post autor: Veron » środa 30 sie 2006, 21:04

He He... Dziękowałem z góry... Zrobiłem oczywiście to co radził. Tylko nie mogę ogarnąć tego, jak ustawić wszystko by dźwięk, który chcę nagrać został zarejestrowany... Gdy ktoś uświadomi mnie, będę naprawdę wdzięczny.

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » czwartek 31 sie 2006, 02:38

...He He... Dziękowałem z góry... Zrobiłem oczywiście to co radził. Tylko nie mogę ogarnąć tego, jak ustawić wszystko by dźwięk, który chcę nagrać został zarejestrowany... Gdy ktoś uświadomi mnie, będę naprawdę wdzięczny....
No faktycznie troche tak oschle Cie potraktowalem, Boże co to forum robi z ludzi;) Na poczatku jest troche zamieszania z nowa karta dzwiekowa wiem sam po sobie. Po pierwsze musisz mi powiedziec z czego do czego chcesz nagrywac dzwiek, pytam sie o to poniewaz posiadasz w karcie wew. mixer i mozesz sobie nim dowolnie manipulowac co chcesz nagrywac, a dokladniej z jakiego zrodla chcesz nagrywac do jakiej konkretnej aplikacji. Ja uzywam cubasa, nuendo to pewnie tez ta sama grupa programow wiec w mixerze karty musisz ustawic ze nagrywasz z asio do asio, u mnie to wyglada tak ze przesuwam kabelek i lacze takie dziurki:) U ciebie pewnei tak samo. A ikonke mixera masz w prawym dolnym rogu windowsa uffffff;) Daj znac do czego doszedles
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

Awatar użytkownika
Veron

Post autor: Veron » czwartek 31 sie 2006, 18:25

Mam ustawione że z Asio do Asio. Problem w tym, że nie rejestruje mi dzwieku, który idzie z miksera. Kable są podpięte po wejscia In... Wskaźnik porusza się tak samo jak na mikserze. Ale nie wiem, jak ustawić, by rejstrował się dźwięk... Tyle mi brakuje do szczęścia... :)

Awatar użytkownika
Veron

Post autor: Veron » sobota 02 wrz 2006, 19:55

Czy uświadomi mnie ktoś, czy raczej to nie możliwe?

ODPOWIEDZ