Witam
Mam Sample Tanka i chcialbym do niego wzrucic probke wav. Jak to uczynic i czy jest to w ogole mozliwe?
Prosze o pomoc
Pozdrawiam
Sample Tank - jak załadować własną próbkę?
-
Re: Sample Tank - jak załadować własną próbkę?
...Witam
Mam Sample Tanka i chcialbym do niego wzrucic probke wav. Jak to uczynic i czy jest to w ogole mozliwe?
Prosze o pomoc
Pozdrawiam...
Jak najbardziej mozliwe.
Na czerwonym panelu po prawej stronie masz guzik IMPORT
Wybierz opcje Samples,kliknij w nia.Teraz wybierz wave ktory Cie interesuje
Nacisnij pusty kwadracik obok nazwy pliku wave ktory chcesz odpalic,nacisnij Convert,zapamietaj gdzie to zapisales i jazda,teraz mozesz grac tym dzwiekiem z Sampletanka.
Pozdrawiam.
Prosze o pomoc
Pozdrawiam...
Jak najbardziej mozliwe.
Na czerwonym panelu po prawej stronie masz guzik IMPORT
Wybierz opcje Samples,kliknij w nia.Teraz wybierz wave ktory Cie interesuje
Nacisnij pusty kwadracik obok nazwy pliku wave ktory chcesz odpalic,nacisnij Convert,zapamietaj gdzie to zapisales i jazda,teraz mozesz grac tym dzwiekiem z Sampletanka.
Pozdrawiam.
dzieki za odp. a jak zrobic zeby pod kazdym dzwiekiem byl inny sampel? Bo jak tak zrobilem to jest jeden, tylko ze o podwyzszonej lub obnizonej czestotliwosci?
...dzieki za odp. a jak zrobic zeby pod kazdym dzwiekiem byl inny sampel? Bo jak tak zrobilem to jest jeden, tylko ze o podwyzszonej lub obnizonej czestotliwosci? ...
Musisz odpowiednio nazwać sampla, którego chcesz załadować do SampleTank'a. Możesz też załadować kilka sampli pod jeden klawisz-wtedy sterujesz nimi za pomocą parametru velocity, np:
Masz 3 sample werbla; pierwszy cichy, drugi głośny, trzeci bardzo głośny.
Nazywasz je powiedzmy tak;
moj werbel c2 v32.wav - uderzenie ciche
moj werbel c2 v80.wav - uderzenie głośne
moj werbel c2 v127.wav - uderzenie bardzo głośne
c2 oznacza, że sampel będzie na klawiaturze pod dźwiękiem C2, a v32 że dźwięk zostanie wyzwolony jesli parametr velocity osiągnie wartość z przedziału od 0 do 32. Analogicznie następny sampel zostanie wyzwolony na wartość z przedziału od 32 do 80 i tak dalej... Tak samo sprawa ma się z ułożeniem sampli na klawiaturze (c2, d2, e2,... )
pozdr.
ps. Wsio jest w instrukcji...
Musisz odpowiednio nazwać sampla, którego chcesz załadować do SampleTank'a. Możesz też załadować kilka sampli pod jeden klawisz-wtedy sterujesz nimi za pomocą parametru velocity, np:
Masz 3 sample werbla; pierwszy cichy, drugi głośny, trzeci bardzo głośny.
Nazywasz je powiedzmy tak;
moj werbel c2 v32.wav - uderzenie ciche
moj werbel c2 v80.wav - uderzenie głośne
moj werbel c2 v127.wav - uderzenie bardzo głośne
c2 oznacza, że sampel będzie na klawiaturze pod dźwiękiem C2, a v32 że dźwięk zostanie wyzwolony jesli parametr velocity osiągnie wartość z przedziału od 0 do 32. Analogicznie następny sampel zostanie wyzwolony na wartość z przedziału od 32 do 80 i tak dalej... Tak samo sprawa ma się z ułożeniem sampli na klawiaturze (c2, d2, e2,... )
pozdr.
ps. Wsio jest w instrukcji...

Muzyk-amator, początkujący realizator ;-)
wiec udalo mi sie dzieki Waszej pomocy dojsc do etapu zgrania wszystkich elementow perkusji do jednego sampla. Kazdy jest na tym dziweku na jakim chcialem :)
Pojawil sie niestety kolejny problem...gdy ukladam perkusji w midi a pozniej ja przepuszczam przez sample tanka, to poszczegolne uderzenie nie wybrzmiewa do konca. Np. daje sobie zeby gral mi jakis talerz to, trwa on tylko tyle ile mu kaze komunikat midi, ktory go wywolal.
W innych samplach perkusyjnych komunikat moze byc bardzo ktorki, a talerze i tak slychac do konca...
Bardzo bym prosil o pomoc, bo tyle juz czasu na to poswiecilem, a tak niewiele juz brakuje :(
Pojawil sie niestety kolejny problem...gdy ukladam perkusji w midi a pozniej ja przepuszczam przez sample tanka, to poszczegolne uderzenie nie wybrzmiewa do konca. Np. daje sobie zeby gral mi jakis talerz to, trwa on tylko tyle ile mu kaze komunikat midi, ktory go wywolal.
W innych samplach perkusyjnych komunikat moze byc bardzo ktorki, a talerze i tak slychac do konca...
Bardzo bym prosil o pomoc, bo tyle juz czasu na to poswiecilem, a tak niewiele juz brakuje :(
...wiec udalo mi sie dzieki Waszej pomocy dojsc do etapu zgrania wszystkich elementow perkusji do jednego sampla. Kazdy jest na tym dziweku na jakim chcialem :)
Bardzo bym prosil o pomoc, bo tyle juz czasu na to poswiecilem, a tak niewiele juz brakuje :(...
Musisz ustawić odpowiednią wartość parametru "Release"...
Można tutaj zastosować wartości od 0 ms do 30 sekund tak więc nie powinieneś mieć problemu z doborem odpowiedniej wartości.
Chodzi w tym o to, że jak komunikat midi się już skończy, to sampler przedłuży wybrzmiewanie twojego talerza o wartość, którą ustawisz sobie gałką "Release". Możesz pokombinować troszkę i poustawiać osobne wybrzmiewanie dla każdego elementu perkusji (inna wartość dla stopy, werbla, itp.). Żeby tak zrobić musisz uruchomić funkcję "Zone Editing" (guzik "On" w prawym, dolnym rogu, nad menu "Chord").
pozdr.
Bardzo bym prosil o pomoc, bo tyle juz czasu na to poswiecilem, a tak niewiele juz brakuje :(...
Musisz ustawić odpowiednią wartość parametru "Release"...
Można tutaj zastosować wartości od 0 ms do 30 sekund tak więc nie powinieneś mieć problemu z doborem odpowiedniej wartości.
Chodzi w tym o to, że jak komunikat midi się już skończy, to sampler przedłuży wybrzmiewanie twojego talerza o wartość, którą ustawisz sobie gałką "Release". Możesz pokombinować troszkę i poustawiać osobne wybrzmiewanie dla każdego elementu perkusji (inna wartość dla stopy, werbla, itp.). Żeby tak zrobić musisz uruchomić funkcję "Zone Editing" (guzik "On" w prawym, dolnym rogu, nad menu "Chord").
pozdr.
Muzyk-amator, początkujący realizator ;-)
pozdr....
o kurcze, dziala! wielkie dzieki za pomoc!
pozdr....
o kurcze, dziala! wielkie dzieki za pomoc!