Witam
Jaka karte PCI z przedziału cenowego do 800-900 zł dobrać do płyty DFI ? (procek AMD Athlon 64, 3500)
Dzięki za pomoc z góry
Pozdrawiam
petersky
PS : nawiasem - jak sprawują Wam się ta płyta (pytanie do użytkowników)
Płyta DFI Ultra-D - karta ?
www.petersky.com
www.myspace.com/peterskymusic
Re: Płyta DFI Ultra-D - karta ?
kazda na pci........
dobierasza karte jaka ci pasuje....jesli cos byloby nie tak to skopana plyta......(w procesie projektowania) - standarty wciaz obowiazuja...
dobierasza karte jaka ci pasuje....jesli cos byloby nie tak to skopana plyta......(w procesie projektowania) - standarty wciaz obowiazuja...
No jasne ale słyszałem o niuansach co do współpracy pewnych modeli kart z konkretnymi modelami płyt głównych. Poprostu zastanawiam się która karta wspolpracuje z DFI najlepiej i najwydajniej
www.petersky.com
...http://www.e-muzyk.pl
tam masz test kart
a te niuanse to miedzy kartki i zapomniec - po to sa standarty...
hm... NIE.
Dowiedzione i poparte wieloma przykładami są choćby problemy karty
MAYA 44MKII z działaniem na płytach głównych opatrzonych chipsetem VIA KT (na pewno do KT266). Wiem że to zamierzchła przeszłość, ale tak dzieje się czasami i dzisiaj.
A poza tym to płytę dobiera się do karty a nie na odwrót.
Pozdrawiam
tam masz test kart
a te niuanse to miedzy kartki i zapomniec - po to sa standarty...
hm... NIE.
Dowiedzione i poparte wieloma przykładami są choćby problemy karty
MAYA 44MKII z działaniem na płytach głównych opatrzonych chipsetem VIA KT (na pewno do KT266). Wiem że to zamierzchła przeszłość, ale tak dzieje się czasami i dzisiaj.
A poza tym to płytę dobiera się do karty a nie na odwrót.
Pozdrawiam
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
e tam.........
zadna z kart nigdy nie stwarzala mi problemow - czy to SB czy rme czy emu czy tez waveterminal.....
a to ze ktos niemadry stworzyl karte testujac ja tylko na intelu to problem producenta
jak napisalem - sa standarty - a po cos sa.......
a i viakt266 w pierwszych formach nie byl idealny - ale mialem i byl ok
plyte wybiera sie na dobra wydajnosc(i mozliwosc rozbudowy)
a karte na potrzeby terazniejsze i przyszle
i jest tak jak napisales - problemy tego typu to zamierzchla przeszlosc i jesli sie takowe zdarzaja to albo plyta jest do d...(a napewno nie) albo karta( tego nie wiemy)
nie ma sie co sprzeczac bo nie ma to sensu - wedlug mnie musi dzialac i lachy nie robi
to nie intel
zadna z kart nigdy nie stwarzala mi problemow - czy to SB czy rme czy emu czy tez waveterminal.....
a to ze ktos niemadry stworzyl karte testujac ja tylko na intelu to problem producenta
jak napisalem - sa standarty - a po cos sa.......
a i viakt266 w pierwszych formach nie byl idealny - ale mialem i byl ok
plyte wybiera sie na dobra wydajnosc(i mozliwosc rozbudowy)
a karte na potrzeby terazniejsze i przyszle
i jest tak jak napisales - problemy tego typu to zamierzchla przeszlosc i jesli sie takowe zdarzaja to albo plyta jest do d...(a napewno nie) albo karta( tego nie wiemy)
nie ma sie co sprzeczac bo nie ma to sensu - wedlug mnie musi dzialac i lachy nie robi
to nie intel
Dzięki za odpowiedź !
Pozdrawiam
Pozdrawiam
www.petersky.com
nie ma sie co sprzeczac bo nie ma to sensu - wedlug mnie musi dzialac
Teoretycznie tak. Teoria niestety tym różni się od praktyki, że w teorii teoria nie różni się od praktyki, a w praktyce się różni.
Spójrz:
(Ze strony Digidesign):
"Digidesign's Mbox & Mbox 2 are not compatible with desktop computers with the following chipsets:
* Intel 915G
* Intel 915P
* Intel 925X "
"Computers with motherboards containing SiS (Silicon Integrated Systems) chipsets are not supported"
Wszystko dotyczy jednego MBoxa 2. Do tego niektóre edycje 15" PowerBooka G4 (ale tylko 15" i tylko niektóre) mają za słabe zasilanie na szynie USB żeby działało zasilanie fantomowe.
Oczywiście wszystko dotyczy standardu USB który teoretycznie powinien załatwiać sprawę. A to nie jedyny sprzęt dla którego Digidesign podaje listę niekompatybilnych chipsetów i innych części.
Inne firmy rzadziej dzielą się takimi informacjami, ale RME wyraźnie pisze o problemach z niektórymi chipsetami FW, M-audio żąda w Powerbookach natywnych portów FW - mimo że wszystkie przecież są zgodne ze standardem.
Niektóre modemy ADSL żrą cały prąd z szyny USB i podpięcie myszy do tego samego portu może przerywać połączenie. Mimo, że wszystkie urządzenia są zgodne ze standardem.
Wiem że to nie PCI, ale jak piszesz standard to standard i działać powinno. A nie zawsze chce.
Pozdrawiam
nie ma sie co sprzeczac bo nie ma to sensu - wedlug mnie musi dzialac
Teoretycznie tak. Teoria niestety tym różni się od praktyki, że w teorii teoria nie różni się od praktyki, a w praktyce się różni.
Spójrz:
(Ze strony Digidesign):
"Digidesign's Mbox & Mbox 2 are not compatible with desktop computers with the following chipsets:
* Intel 915G
* Intel 915P
* Intel 925X "
"Computers with motherboards containing SiS (Silicon Integrated Systems) chipsets are not supported"
Wszystko dotyczy jednego MBoxa 2. Do tego niektóre edycje 15" PowerBooka G4 (ale tylko 15" i tylko niektóre) mają za słabe zasilanie na szynie USB żeby działało zasilanie fantomowe.
Oczywiście wszystko dotyczy standardu USB który teoretycznie powinien załatwiać sprawę. A to nie jedyny sprzęt dla którego Digidesign podaje listę niekompatybilnych chipsetów i innych części.
Inne firmy rzadziej dzielą się takimi informacjami, ale RME wyraźnie pisze o problemach z niektórymi chipsetami FW, M-audio żąda w Powerbookach natywnych portów FW - mimo że wszystkie przecież są zgodne ze standardem.
Niektóre modemy ADSL żrą cały prąd z szyny USB i podpięcie myszy do tego samego portu może przerywać połączenie. Mimo, że wszystkie urządzenia są zgodne ze standardem.
Wiem że to nie PCI, ale jak piszesz standard to standard i działać powinno. A nie zawsze chce.
Pozdrawiam
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
poki co rozwazamy pci
czesc myslacych producentow wyposarza swoje cuda na firewire czy usb w oddzielne zasilanie - wlasnie zeby uniknac klopotow...
czesc myslacych producentow wyposarza swoje cuda na firewire czy usb w oddzielne zasilanie - wlasnie zeby uniknac klopotow...