Zanikające sample w Battery 2
- breakbeat_famillia
Witam, wczoraj spotkałem się z takim oto problemem:
Posiadam Cubase SX 3.1.1.944 i Battery 2. Wcześniej nie miałem problemów z ani jednym ani drugim.
Tworzę ścieżkę midi i podłączam do niej battery 2. Loop perkusyjny chodzi sobie przez dłuższy czas a po nim nagle sample zaczynaja zanikać jak by się skracać aż do momentu gdzie cały loop poprostu pyka sobie a nie gra samplami. Zaznaczam, że jest to tylko jedna ścieżka midi która działa w połaczeniu z battery 2. Wcześniej nie miałem problemów. Myślełem że może tak się stało gdyż zrobiłem drag-n-drop tej ścieżki z innego projektu ( przeciągnąłem ją z innego projektu na inny) lecz o wyexportowaniu midi i imporcie w nowym peojekcie dzieje sie to samo. Restartowałem kompa z 6 razy , wyłączyłem wszsystko co dotyczyło pamięci, zaczynałem prace na świerzo zrestartowanym komputerze i nic nie pomaga...
Czy cos moze uległo uszkodzeniu ? Napewno nie chodzi o latencje...
Posiadam Cubase SX 3.1.1.944 i Battery 2. Wcześniej nie miałem problemów z ani jednym ani drugim.
Tworzę ścieżkę midi i podłączam do niej battery 2. Loop perkusyjny chodzi sobie przez dłuższy czas a po nim nagle sample zaczynaja zanikać jak by się skracać aż do momentu gdzie cały loop poprostu pyka sobie a nie gra samplami. Zaznaczam, że jest to tylko jedna ścieżka midi która działa w połaczeniu z battery 2. Wcześniej nie miałem problemów. Myślełem że może tak się stało gdyż zrobiłem drag-n-drop tej ścieżki z innego projektu ( przeciągnąłem ją z innego projektu na inny) lecz o wyexportowaniu midi i imporcie w nowym peojekcie dzieje sie to samo. Restartowałem kompa z 6 razy , wyłączyłem wszsystko co dotyczyło pamięci, zaczynałem prace na świerzo zrestartowanym komputerze i nic nie pomaga...
Czy cos moze uległo uszkodzeniu ? Napewno nie chodzi o latencje...
Muzyka to bardzo osobista sprawa...każdemu gra w duszy innaczej.
Re: Zanikające sample w Battery 2
A nie możesz sobie tego loopa zgrać do audio?
www.myspace.com/pchelki
- breakbeat_famillia
...A nie możesz sobie tego loopa zgrać do audio?...
Moge ale to nie jest rozwiązanie problemu, który do tej pory nie istniał. Zwykłem całość robić w midi do pewnego momentu.
Moge ale to nie jest rozwiązanie problemu, który do tej pory nie istniał. Zwykłem całość robić w midi do pewnego momentu.
......A nie możesz sobie tego loopa zgrać do audio?...
Moge ale to nie jest rozwiązanie problemu, który do tej pory nie istniał. Zwykłem całość robić w midi do pewnego momentu....
Powitał!
Pracuję na tym samym oprogramowaniu co Ty.Perke też robię na Batery i też do pewnego czasu w midi,a potem zgrywam w audio.Zajmuję się masteringiem i uważam moim skromnym zdaniem zgranie tego loopa w audio problemu nie rozwiąże.Jeśli nie pomogło postawienie systemu,w rejestrze nie ma jakiś starych danych zawierających błędy,to spróbuj na innym PC i sprawdz co się dzieje.Rozumię oczywiście że programy są orginalne.Pozdrówka,Andy S-1.
[addsig]
Moge ale to nie jest rozwiązanie problemu, który do tej pory nie istniał. Zwykłem całość robić w midi do pewnego momentu....
Powitał!
Pracuję na tym samym oprogramowaniu co Ty.Perke też robię na Batery i też do pewnego czasu w midi,a potem zgrywam w audio.Zajmuję się masteringiem i uważam moim skromnym zdaniem zgranie tego loopa w audio problemu nie rozwiąże.Jeśli nie pomogło postawienie systemu,w rejestrze nie ma jakiś starych danych zawierających błędy,to spróbuj na innym PC i sprawdz co się dzieje.Rozumię oczywiście że programy są orginalne.Pozdrówka,Andy S-1.
[addsig]
Jestem klawiszowcem i producentem muzyki Electro,Synth-Pop.
Miałem kiedyś podobny problem. Pewnie chodzi o to, że niektóre z Twoich sampli są za długie. Nakładają się na siebie z każdym uderzeniem. Battery ma ograniczoną polifonię, więc jeśli ilość granych sampli przekroczy limit wiadomo co się dzieje :) Więc albo zwiększ sobie polifonię, albo zrób tak jak ja
Mianowicie masz tam coś takiego, jak Voicegroup. Wyrzuć sobie np. taki ride, czy inną blachę na którąś z tych grup i ogranicz jednoczesne odtwarzanie sampli w tej grupie. Nie wiem, czy jasno się wyraziłem ;] W każdym razie jest tam możliwość ustawienia, ile sampli bedzie dopuszczonych jednocześnie w tej grupie. Dokładnie Ci nie wytłumaczę tego, bo nie mam na tym kompie Battery. W każdym razie na pewno sam znajdziesz to, o czym mówię :) Pozdrawiam

...Miałem kiedyś podobny problem. Pewnie chodzi o to, że niektóre z Twoich sampli są za długie. Nakładają się na siebie z każdym uderzeniem. Battery ma ograniczoną polifonię, więc jeśli ilość granych sampli przekroczy limit wiadomo co się dzieje :) Więc albo zwiększ sobie polifonię, albo zrób tak jak ja
Mianowicie masz tam coś takiego, jak Voicegroup. Wyrzuć sobie np. taki ride, czy inną blachę na którąś z tych grup i ogranicz jednoczesne odtwarzanie sampli w tej grupie. Nie wiem, czy jasno się wyraziłem ;] W każdym razie jest tam możliwość ustawienia, ile sampli bedzie dopuszczonych jednocześnie w tej grupie. Dokładnie Ci nie wytłumaczę tego, bo nie mam na tym kompie Battery. W każdym razie na pewno sam znajdziesz to, o czym mówię :) Pozdrawiam...
I tu kolega też ma rację.

I tu kolega też ma rację.
......Miałem kiedyś podobny problem. Pewnie chodzi o to, że niektóre z Twoich sampli są za długie. Nakładają się na siebie z każdym uderzeniem. Battery ma ograniczoną polifonię, więc jeśli ilość granych sampli przekroczy limit wiadomo co się dzieje :) Więc albo zwiększ sobie polifonię, albo zrób tak jak ja
Mianowicie masz tam coś takiego, jak Voicegroup. Wyrzuć sobie np. taki ride, czy inną blachę na którąś z tych grup i ogranicz jednoczesne odtwarzanie sampli w tej grupie. Nie wiem, czy jasno się wyraziłem ;] W każdym razie jest tam możliwość ustawienia, ile sampli bedzie dopuszczonych jednocześnie w tej grupie. Dokładnie Ci nie wytłumaczę tego, bo nie mam na tym kompie Battery. W każdym razie na pewno sam znajdziesz to, o czym mówię :) Pozdrawiam...
I tu kolega też ma rację....
Lecz trudno o przeładowanie aranżacji w Battery na początku projektu jak kolega opisał na jednej ścieżce midi.No chyba że loop jest naprawde bogaty.Pozdrawiam.

Lecz trudno o przeładowanie aranżacji w Battery na początku projektu jak kolega opisał na jednej ścieżce midi.No chyba że loop jest naprawde bogaty.Pozdrawiam.
.........Miałem kiedyś podobny problem. Pewnie chodzi o to, że niektóre z Twoich sampli są za długie. Nakładają się na siebie z każdym uderzeniem. Battery ma ograniczoną polifonię, więc jeśli ilość granych sampli przekroczy limit wiadomo co się dzieje :) Więc albo zwiększ sobie polifonię, albo zrób tak jak ja
Lecz trudno o przeładowanie aranżacji w Battery na początku projektu jak kolega opisał na jednej ścieżce midi.No chyba że loop jest naprawde bogaty.Pozdrawiam....
Przecież wystarczą np. ósemki na ridzie... Taka próbka ride'a może sobie trwać np. 10 sekund... W tempie 120 przykładowo w ciągu tych 10 sekund sam ride wygra 40 nut i wszystkie brzmią. A gdzie reszta? :)

Lecz trudno o przeładowanie aranżacji w Battery na początku projektu jak kolega opisał na jednej ścieżce midi.No chyba że loop jest naprawde bogaty.Pozdrawiam....
Przecież wystarczą np. ósemki na ridzie... Taka próbka ride'a może sobie trwać np. 10 sekund... W tempie 120 przykładowo w ciągu tych 10 sekund sam ride wygra 40 nut i wszystkie brzmią. A gdzie reszta? :)
- breakbeat_famillia
Dziekuje, postaram się to przetrawić w sugerowany sposób :) jeśli ktoś ma jeszcze jakies wskazówki to proszę. Nie mniej dziwne to wszystko, bo rózne sample ładowałem i tego nie było..Powiem tylko że załadowałem zestaw HiHop Kit z NI Battery Kit i tam są jakieś długie próbki prawie loopy, tylko ze ja z nich nie kozystam , nie wpisuje ich w midi :)
- breakbeat_famillia
Dodam, że loop jest narazie bardzo biedny, dwie stopki, 3 HH snare i rim, narazie bieda, wiec...