M-Audio Axiom 61 - warto kupić?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Mati
M-Audio Axiom 61 - warto kupić?

Post autor: Mati » wtorek 21 mar 2006, 13:06

Witam.

Pytanie jak w temacie, a może w tej cenie jest coś zdecydowanie lepszego, bardzo proszę Was o pomoc w wyborze. Na dniach będę musiał podjąć ostateczną decyzję, a nie chce wyrzucić pieniędzy w błoto.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
nikkin

Re: M-Audio Axiom 61 - warto kupić?

Post autor: nikkin » wtorek 21 mar 2006, 14:21

Na razie ta klawiatura jest nieosiagalna w Polsce - nie ma jej w sklepach muzycznych. Trudno cokolwiek powiedzieć. Podobno ma być dostępna na początku kwietnia...

CME wypuściła nowe klawiatury z serii VX o tyle są konkurencyjne z serią Axiom M-Audio pod tym względem, że również posiadają pady. Jak na razie na stronie producenta są jedynie CAD'owskie grafiki klawiatury, ale zdjęcie "produktu finalnego" można zobaczyć pod tym adresem. Mnie osobiście wykonanie klawiatur firmy CME nie leży, ale każdy ma inne gusta.

Też zamierzam kupić klawiaturę sterującą i jestem zdecydowany w 90% na M-Audio Axiom 49. Podejrzewam, że klawiatura ("Semi-Weighted") bedzie podobna - jeśli nie taka sama jak w Keystation 61es/88es a to raczej dobrze o niej świadczy :)

Trudno bezpośrednio odpisać na pytanie "czy warto", ale jeśli zamierzasz kupić klawiaturę sterującą, to moim zdaniem seria Axiom zapowiada się ciekawie i będzie dobrym wyborem za te pieniądze... Sam nie mogę się doczekać ;)

Awatar użytkownika
Mati

Post autor: Mati » wtorek 21 mar 2006, 17:17

...Na razie ta klawiatura jest nieosiagalna w Polsce - nie ma jej w sklepach muzycznych. Trudno cokolwiek powiedzieć. Podobno ma być dostępna na początku kwietnia...

TU JEST

Awatar użytkownika
vasyl

Post autor: vasyl » wtorek 21 mar 2006, 17:29

CME wypuściła nowe klawiatury z serii VX ..

Ładne to. Może uf-y potanieją

Data

Post autor: Data » wtorek 21 mar 2006, 21:44

A nie lepiej dołożyć trochę pieniędzy i kupić jakiś syntezator ? Zawsze to dodatkowe barwy (bo ileż można na tych VeSTekach ;0)

A jeżeli komuś zależy na gałeczkach i suwaczkach to przyszłościowo można sobie taki kontroler dokupić. Nie mam nic przeciwko klawiaturom ster., ale uważam, że ceny są za wysokie w stosunku do możliwości. Taki Axiom będzie kosztował ok 1300zł a już za 1800zł można kupić np Yamaha S03SL, nie mówiąc już o używanych syntezatorach które często maja lepszą klawiaturę niż te nowe wypuszczane z szybkością karabinu z coraz dziwniejszym desingiem "martwe" klawiatury.

Ja bym się zastanawiał ;0)

Awatar użytkownika
Mati

Post autor: Mati » wtorek 21 mar 2006, 23:03

...A nie lepiej dołożyć trochę pieniędzy i kupić jakiś syntezator ? Zawsze to dodatkowe barwy (bo ileż można na tych VeSTekach ;0)

A jeżeli komuś zależy na gałeczkach i suwaczkach to przyszłościowo można sobie taki kontroler dokupić. Nie mam nic przeciwko klawiaturom ster., ale uważam, że ceny są za wysokie w stosunku do możliwości. Taki Axiom będzie kosztował ok 1300zł a już za 1800zł można kupić np Yamaha S03SL, nie mówiąc już o używanych syntezatorach które często maja lepszą klawiaturę niż te nowe wypuszczane z szybkością karabinu z coraz dziwniejszym desingiem "martwe" klawiatury.

Ja bym się zastanawiał ;0)...

No właśnie w tym problem, że to jednak jest tylko do kontroli L, a syntezator przydał by mi się jak najbardziej J, zastanawiałem się poważnie nad „KORG KONTROL 49” ale nie wiem jak to się zachowa w naturze J. 2.000zł mógłbym przeznaczyć na klawisz z wbudowanym syntezatorem, ale czy barwa jego była by lepsza od tych wykręconych na syntetycznych VSTkach ?

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » wtorek 21 mar 2006, 23:52

J. 2.000zł mógłbym przeznaczyć na klawisz z wbudowanym syntezatorem, ale czy barwa jego była by lepsza od tych wykręconych na syntetycznych VSTkach ?...

Zależy od instrumentu ale ja miałem tak ze kiedys testowałem jakis instrument to stwierdziłem ze brzmi jak vst :) czy to dobrze czy źle mozna samemu ocenic. A ta nowa czerwona klawiaturka przypomina cs6x lub motif i te zmotoryzowane gałki , ciekaw jestem ceny .Jeśli do wyboru jest m-audio i cme to te gałeczki moga sie przydać bardziej w cme , bo ile to razy mielismy cos ustwione i poruszenie gałka namieszało cos zupełnie innego bo była ustawiona w innym kierunku Tutaj chyba ten problem juz zostanie rozwiązany do tego ribbon kontroler ,zapowiada sie fajnie ;)

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » wtorek 21 mar 2006, 23:54

......A nie lepiej dołożyć trochę pieniędzy i kupić jakiś syntezator ? Zawsze to dodatkowe barwy (bo ileż można na tych VeSTekach ;0)

Ja bym się zastanawiał ;0)...

No właśnie w tym problem, że to jednak jest tylko do kontroli L, a syntezator przydał by mi się jak najbardziej J, zastanawiałem się poważnie nad „KORG KONTROL 49” ale nie wiem jak to się zachowa w naturze J. 2.000zł mógłbym przeznaczyć na klawisz z wbudowanym syntezatorem, ale czy barwa jego była by lepsza od tych wykręconych na syntetycznych VSTkach ?...

Jeżeli chodzi o jakość klawiatury, to o ile nie potrzebujesz wielu suwaków gałek etc, to polecam Ensoniqa SQ2 (76 klawiszy), albo Yamahę DX7II (to już 61 klawiszy) - zdecydowanie najlepsze klawiatury syntezatorowe jakie spotkałem (DX7II zostawia pod względem jakości klawiatury daleko w tyle współczesne syntezatory Yamahy jak S03, CS1x, AN1x czy też PSRki - bo wszystkie te modele niestety mają podobne klawiatury). W DX7II dodatkowo masz dwa suwaki wysyłające CC oraz możliwość podłączenia dwóch pedałów ekspresji i Breath Controllera - możliwości jest sporo. Jedyna wada tego sprzętu jako klawiatury sterującej to brak transpozycji.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
nikkin

Post autor: nikkin » środa 24 maja 2006, 21:15

Do tej pory nie ma w sklepach M-Audio Axiom 49/61

Jest już co prawda M-Audio Axiom 25 tak więc można co nieco powiedzieć jak zapowiada się seria (a zapowiada się bez rewelacji )

Z jednej strony klawiatura jest całkiem przyzwoita. Spodziewałem się reakcji klawisza podobnej do serii Keystation ES, ale nie jest źle, jest dobrze klawiaturze nie można nic zarzucić. Pady takie jak w M-Audio Trigger Finger, ale kontrolery obrotowe to jakaś pomyłka, niby 360*, ale działają skokowo-sekwencyjnie, nie wiem jak to opisać, bynajmniej nie chodzą płynnie dla mnie to jest duży minus. O suwakach nic nie powiem, bo w Axiom 25 ich nie ma.

Byłem skłonny kupić tą klawiaturę, ale w chwili obecnej poważnie się zastanawiam...

Dla osób chcących kupić klawiaturę sterującą sugerowałbym poczekać aż będzie można sprawdzić pod ręką Alesis Photon X49 lub KORG z serii K

Pozdrawiam i życzę udanych zakupów

Paweł

Post autor: Paweł » środa 24 maja 2006, 23:36

......Na razie ta klawiatura jest nieosiagalna w Polsce...

TU JEST ...

Wątpie żeby rzeczywiście ją mieli. Pewnie jest po prostu wprowadzona do oferty i tyle, a sytuacja jest jak z produktami Behringera - niby wszyscy je mają w ofertach, ale jak co do czego, to połowy produktów w Polsce nie dostaniesz. Na szczęście nic nie chciałem kupić, ale znajomy nieźle się naczekał.

ODPOWIEDZ