Kolumny - alteratywa dla JBL TR 125 i JRX 125

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
borys.k
Kolumny - alteratywa dla JBL TR 125 i JRX 125

Post autor: borys.k » wtorek 24 sty 2006, 09:47

witam!

używam powermixera Phonic Powerpod 1062 deluxe - 2x 375 W na 4ohm

w tej chwili używam wypożyczonych kolumn JBL TR125 (2 x 15" + driver, 4 ohm, 500 W), ale niedługo będę musiał je oddać. mam mozliwosc kupienia ich, nie jestem jednak za bardo przekonany. to podobno niezbyt fortunna seria JBLa (szczegolnie te drivery ;/)

jesli nie te TRki, to co?

najlepsze oczywiscie bylyby JBL JRX125... ale czy jest jakaś tańsza alternatywa? jakies 4ohmowe i min. 400Wattowe kolumny? co polecacie?

z gory dziekuje za odpowiedz

silver_sound

Re: Kolumny - alteratywa dla JBL TR 125 i JRX 125

Post autor: silver_sound » wtorek 24 sty 2006, 13:46

Witam

Dlaczego upierasz się przy układzie 2 x 15 cali z cienkim driverkiem 1 cal???

Ani z tego basiku, ani środka porządnego. Czy nie lepiej coś trzydrożnego??/w układzie basik i nadstawka???Też można to mieć w wersji 4 omy, a jakość dźwięku deklasująco lepsza.

jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Awatar użytkownika
joszko
Kontakt:

Post autor: joszko » wtorek 24 sty 2006, 17:01

Mam JBL SF-25 i do samodzielnego grania da radę, ale gdybys przymierzał się do zakupienia do tych JRX-112 dołów (myśląc docelowo o dobrym brzmieniu) to sobie podaruj te paczki. Szkoda kasy. Lipne drivery, a na średnie pasmo zdecydowanie lepsza paczka na 2x12cali.

Przejrzyj sobie oferty cenowe sklepów i zobacz na osiągi paczek. Ten driver w JBL wyciąga pasmo do 12kHz (przy spadku -3dB). Bieda!! Żałuję zakupu, bardzo. Grałem na mniejszych paczkach POL-Audio i były o niebo lepsze (nie pamiętam modelu)
Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.

zennus

Post autor: zennus » niedziela 05 lut 2006, 13:45

WItam

Proponuje zapoznać się z ofertą innych firm. Moim zdaniem zakup JBL, to wywaleniie pieniędzy w błoto.

Dobrą zlternatywą, która gra o niebo lepiej jest ElectroVoice.

Paczki tej firmy nie są wcale droższe.

Proponuje skontaktować się z polskim dystrybutorem EV (http://www.electrovoice.com/Electrovoice3/contact.nsf/Contacts!OpenForm&Seq=1&C=Sales#Top).

Ja kupiłem paczki po teście A/B (paczki podobnej klasy stoją obok siebie i grają na przemian, raz jedna, raz dróga)

JBL tylko popierdywał, kiedy EV grał pięknie, ciepło i pełnym pasmem

NIE WYWALAJ PIENIĘDZY W BŁOTO

Pozdrawiam

Zennus

ODPOWIEDZ