Pady USB - Akai MPD16 czy M-Audio Trigger?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
pan_Buczek
Pady USB - Akai MPD16 czy M-Audio Trigger?

Post autor: pan_Buczek » środa 11 sty 2006, 20:59

Witam Wszystkich! Chciałbym poruszyc temat padów, konkretnie tych podłączanych pod usb. Interesyja mnie opinie ludzi ich używających. Ja planuje kupic pady, do rejestracji perkusji w programie fl studio. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
dub8

Re: Pady USB - Akai MPD16 czy M-Audio Trigger?

Post autor: dub8 » środa 11 sty 2006, 22:48

...Witam Wszystkich! Chciałbym poruszyc temat padów, konkretnie tych podłączanych pod usb. Interesyja mnie opinie ludzi ich używających. Ja planuje kupic pady, do rejestracji perkusji w programie fl studio. Pozdrawiam...

Nie używałem padów M-Audio więc nie moge byc zupełnie obiektywny. Moim zdaniem pady MPD-16 gwarantują wspaniały feeling. Dodatkowo w od fl 5 jest opcja (FPC), która sprzyja używaniu tych padów. pozdro

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 11 sty 2006, 23:36

pady i feeling?bez odpowiedniego sekwencera jak mpc to tylko zwykle pady.....takie same jak maudio9notabene maudio sa lepsze - posiadaja kontrolery obrotowe i suwakowe oraz co wazniejsze nizsza cene)...

co do ceny to powiem krotko - nie warto

lepiej kupic cale mpc zdecydowanie - zaplacisz wiecej ale zyskasz swietny sekwencer i w zasadzie pelny instrumencik

wygrywanie perkusji ok - ale jak zechcesz pograc basem czy innym dzwiekiem to juz klopot ze wzgledu na tylko 2 banki dostepne jednoczesnie(32 tonacje)...

Awatar użytkownika
dub8

Post autor: dub8 » czwartek 12 sty 2006, 01:18

...pady i feeling?bez odpowiedniego sekwencera jak mpc to tylko zwykle pady.....takie same jak maudio9notabene maudio sa lepsze - posiadaja kontrolery obrotowe i suwakowe oraz co wazniejsze nizsza cene)...

Czy rzeczywiście komfort grania jest taki sam przy mpd i m-audio pod fl5??

co do ceny to powiem krotko - nie warto

lepiej kupic cale mpc zdecydowanie - zaplacisz wiecej ale zyskasz swietny sekwencer i w zasadzie pelny instrumencik

przykładowo mpc 1000 jest 5 razy droższe od mpd 16 nie mówiąc już o wersjach wyższych (akai mpc 2500..), poza tym może komuś wystarczą same pady (tak jak mi;-) )

wygrywanie perkusji ok - ale jak zechcesz pograc basem czy innym dzwiekiem to juz klopot ze wzgledu na tylko 2 banki dostepne jednoczesnie(32 tonacje)......

hmm... tu sie zgodze chociaż odsyłam do klipu linkin park feat. jay-z, tam używają padów mpd-16 bynajmniej nie do perkusji, choć chyba rzeczywiście granie perkusji to najlepsze zastosowanie

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 12 sty 2006, 12:26

pady to pady - zwykle czule na nacisk - roznicy miedzy nimi nie ma zadnych...pewnie nawet ten sam producent jest(padow nie calego urzadzenia)

co do grania to linkin park to raczej dobrze zarobiony zespol - na mpc tez grasz wszystko nie tylko perkusje

z tym ze na padach aby miec dosteop do kilku oktaw musisz bawic sie w konfiguracje za kazdym razem - nie wiem ile bankow oferuje maudio ale akai ma tylko dwa co rowna sie 32 klawiszom......bywa to jednak klopotliwa sprawa....no i maja tych padow kilka - no ale to juz wydatek odpowiednio wiekszy - zamiast kupowac dwa komplety lepiej zdecydowanie kupic mpc 2000.......

Awatar użytkownika
pan_Buczek

Post autor: pan_Buczek » czwartek 12 sty 2006, 19:06

Witalnośc!!!

Dzięki za rady dotyczące mpc ale jeśli chciałbym kupic mpc to nie pytałbym o pady:)!

Mam jeszcze jedno pytanie do urzytkownikow mpd16, pady te podpinane sa pod port usb1, taki kabel jest razem z nimi, czy nie ma problemu z jakas przelotka? U mnie nie ma usb1, sa same usb2, czy przlotka nie spowodowałeaby wyasyłania błędnych komunikatów midi czy podobnych rzeczy? Czy to nie kryterium dyskfalifikujace?

Pozdrawiam, dzięki za pomoc!

Awatar użytkownika
amol

Post autor: amol » piątek 13 sty 2006, 00:48

Ja powiem tak jesli robisz muzyke w programie jakim jest fruity loop nie placa sie inwestowac w pady raz jest to dosc kiepski program wg mnie choc dosc szybko sie rozwija w durzym stopniu ogranicza on mozliwosci.

No i te plyciutkie brzmienie.

Ja tez rade uskladac z jeszcze raz tyle i za 2.5 tys mozna kupic urzywany mpc 2000 Xl lub troszke wiecej niecale 3 tys i jest mpc 1000 choc ost na allegro widzialem urzywana tysiaczke za 2.5. Jest to durzo lepsze rozwiazanie o nieporownywalnym brzmieniu i mozliwosciach... Co do linking park oni z padow wyzwalaja tylko juz gotowe sekwencje. I watpie ze programuja perkusje z mpd+komp :].

A jesli brak kasy na mpc to ja bym w pady sie nie pchal bo i tak w FL da sie wszystko z myszy ustawic lub klawiatury. A kaske bym na co innego przeznaczyl albo odlozyl..

Kiedys jak bylem mlodszy i wlasnie kwota 1tys zl byla astronomiczna tez chcialem miec pady mpd ale pogadalem z ludzmi ktorzy je mieli i kazdy potem ich sie pozbywal by sie przesiasc na mpc. Bo tak naprawde pady to taki bajer troche zabawka.. do programow typy eJay :)

Awatar użytkownika
dub8

Post autor: dub8 » piątek 13 sty 2006, 01:05

A jesli brak kasy na mpc to ja bym w pady sie nie pchal bo i tak w FL da sie wszystko z myszy ustawic lub klawiatury. A kaske bym na co innego przeznaczyl albo odlozyl..

Kiedys jak bylem mlodszy i wlasnie kwota 1tys zl byla astronomiczna tez chcialem miec pady mpd ale pogadalem z ludzmi ktorzy je mieli i kazdy potem ich sie pozbywal by sie przesiasc na mpc. Bo tak naprawde pady to taki bajer troche zabawka.. do programow typy eJay :)

...

pady i e-jay???? nie wierze... co do układania perkusji przy pomocy myszki w fl studio jest, że tak powiem bolesne. Oczywiście nie mówie o krótkich loopach. Ja używam padów pod fl studio i jest to bardzo przyjemne. Ja też znam ludzi co grają na padach i żaden z nich nie przesiadł się na mpc. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pan_Buczek

Post autor: pan_Buczek » piątek 13 sty 2006, 01:29

Ja nie planuje kupowac mpc. Chodzi mi o pady, chce robic na nich perkusje, nie tylko loopy, chce zeby cos z tego komputera powialo żywą perkusja, żywą w sensie przejsc i calej płaszczyzny perkusji, a tego nie wyklikam:)!!! Widze że Dub8 wie o co chodzi. Pozdrowienia!!!

Awatar użytkownika
mlodyGrzesiek

Post autor: mlodyGrzesiek » piątek 13 sty 2006, 10:39

eh, pamietam jak jakis czas tamu na jakims forum trwala cebata co lepsze:

komputer, czy mpc?

finalnie doszlismy do (wg mnie bardzo rozsadnie) wniosku ze najlepsza konfiguracja to komp z dobra karta + pady.

to rozwiazanie daje Ci najlepsze cechy obu tych opcji i mysle ze nie ma co sie sprzeczac w tym temacie..

oczywiscie zawsze zostaje kwestia gustu, umiejetnosci i przyzwyczajen ale to juz kazdego pywatna sprawa..

pozdrawiam

mlodyGrzech

www.10.waw.pl

www.10.waw.pl

www.10.waw.pl

ODPOWIEDZ