Compact 4 - buczenie

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Gerry
Compact 4 - buczenie

Post autor: Gerry » czwartek 29 gru 2005, 15:22

Zauważyłem dzis u siebie. Robie tak:

1. Podłączam mikser do karty, dejscia liniowego;

2. Potencjometr główny REC Level w C4 ustawiam na 0;

3. Potencjometr LEVEL 1go kanału C4 ustawiam na 0;

4. Gain 1go kanału ustawiony jest mniej wiecej na godz. 10ej;

5. reszta kanałow w C4 jest wyciszona, phantom wyłączony i nie podłączone są do miksera żadne instrumenty ani mikrofony.

6. Nagrywam szum z miksera (poziom tych szumów to ok -76db) i tu uwaga: w momencie kiedy włączam filtr górnoprzepustowy (HPF 80hz) w okolicach 125hz pojawia się podbicie sygnału o ok 10db. Sytuacji nie zmienia też podłączenie pojemnika i włączenie phantomu. Po włączeniu tegoż filtru nie zauważam też wyraźnego spadku pozimu sygnału poniżej 80hz (wszystkie te poziomy badałem analizatorem widma). Czy u Was też tak jest? wydaje mi się ze takie działanie tego filtra nie jest właściwe. Zastanawiam się czy znowu nie oddawać mojego C4 do rekalamacji
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Awatar użytkownika
asa

Re: Compact 4 - buczenie

Post autor: asa » czwartek 29 gru 2005, 18:37

Stary lepiej tak zrób coś musi być nie tak reklamuj, płacisz to wymagasz;D
Muzyką w sferze twórczej zacząłem się interesować około 2000/01 roku.
W 2003 r wydałem na własną rękę krótki materiał instrumentalny o charakterze wg mnie dosyć eksperymentalnym, opierającym się na samplingu pojedyńczych najróżniejszych dźwięków. Cele

Awatar użytkownika
santa

Post autor: santa » czwartek 29 gru 2005, 20:15

hmm a moze poprostu problem karty dzwiekowej ..?

sprawdzałes czy wszystko z nia wporzadku ?
www.myspace.com/determinacja

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » czwartek 29 gru 2005, 20:25

...hmm a moze poprostu problem karty dzwiekowej ..?

sprawdzałes czy wszystko z nia wporzadku ?...

Karta jest na bank sprawna... to musi byc cos z compactem skoro te przydzwięki powstają nagle po włączeniu HPF, interesuje mnie tylko czy wszystkie tak mają czy tylko mój
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Awatar użytkownika
modest

Post autor: modest » czwartek 29 gru 2005, 20:29

Kiedyś mialem ten mikserek. Po podlaczeniu pewnego razu pojemnika i po wlaczeniu phantoma pojawilo sie wielkie buczenie:) ponad godzine meczylem sie zeby znalezc przyczyne. Robilem doslownie wszystko:) Kiedy to juz chcialem pakowac sprzet, podszedlem do pojemnika i wyciagnalem kabel z niego. Przez własną głupote meczylem sie tą całą godzine, poniewaz po ponownym wlozeniu kabla buczenie zaprzestalo. Powód?:) Zle docisniety kabel miedzy mikrofonem, a koncówką kabelka.

pozdrawiam:)

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » czwartek 29 gru 2005, 21:00

...Kiedyś mialem ten mikserek. Po podlaczeniu pewnego razu pojemnika i po wlaczeniu phantoma pojawilo sie wielkie buczenie:) ponad godzine meczylem sie zeby znalezc przyczyne. Robilem doslownie wszystko:) Kiedy to juz chcialem pakowac sprzet, podszedlem do pojemnika i wyciagnalem kabel z niego. Przez własną głupote meczylem sie tą całą godzine, poniewaz po ponownym wlozeniu kabla buczenie zaprzestalo. Powód?:) Zle docisniety kabel miedzy mikrofonem, a koncówką kabelka.

pozdrawiam:)...

Tylko u mnie dzieje się to bez względu na to czy przewód jest włożony czy nie. Próbowałem też na innych przewodach. Ciągle to samo

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » czwartek 29 gru 2005, 23:42

Można by zrobić jeszcze taki trik. Weź tylko mikser z zasilaczem i słuchawki, idź do innego pomieszczenia, podłącz go. Podłącz słuchawki, podgłoś i sprawdź czy jest przydźwięk. Jeżli w takiej konfiguracji jest, to wysyłaj do serwisu

...

Zrobiłem jeszcze tak (próba w innym pomieszczeniu):

1. Odpiąłem od miksera wszystko, oczywiście oprócz zasilania.

2. Załączyłem słuchawki pod wejscie "engineer", ustawiłem je na full

3. Na pierwszym kanale wciśniety przycisk "monitor. LEVEL oraz GAIN wyciszone całkowicie.

4. W momencie gdy wciskam HPF odzywa mi się dosyć wyraźnie ten przydzwięk (buczenie w okolicach 125Hz).

Mozecie sprawdzic czy u Was tez tak się dzieje? Dochodze do wniosku, ze mniej mialem promlemow z behringerami niz soundcraftami he he...

Awatar użytkownika
santa

Post autor: santa » piątek 30 gru 2005, 12:11

...Można by zrobić jeszcze taki trik. Weź tylko mikser z zasilaczem i słuchawki, idź do innego pomieszczenia, podłącz go. Podłącz słuchawki, podgłoś i sprawdź czy jest przydźwięk. Jeżli w takiej konfiguracji jest, to wysyłaj do serwisu

...

Zrobiłem jeszcze tak (próba w innym pomieszczeniu):

1. Odpiąłem od miksera wszystko, oczywiście oprócz zasilania.

2. Załączyłem słuchawki pod wejscie "engineer", ustawiłem je na full

3. Na pierwszym kanale wciśniety przycisk "monitor. LEVEL oraz GAIN wyciszone całkowicie.

4. W momencie gdy wciskam HPF odzywa mi się dosyć wyraźnie ten przydzwięk (buczenie w okolicach 125Hz).

Mozecie sprawdzic czy u Was tez tak się dzieje? Dochodze do wniosku, ze mniej mialem promlemow z behringerami niz soundcraftami he he......

hehe stary nie strasz mnie bo jutro bd miał sund crafta w domu :/

mysle ze w takiej sytuacji pozostaje tylko serwis..

www.myspace.com/determinacja

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » piątek 30 gru 2005, 16:35

hehe stary nie strasz mnie bo jutro bd miał sund crafta w domu :/

mysle ze w takiej sytuacji pozostaje tylko serwis..

...

Moze się poprawię. Ze sprzetem behringera nie mam nigdy problemów. Z soundcraftami zdarzały się usterki. Compact4 chyba pojedzie drugi raz do serwisu...

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » piątek 30 gru 2005, 23:26

I jeszcze jedno pytanie, czy u Was przy włączaniu phantomu jest strzał? tzn trzasniecie w glosnikach i wskaźnik wali na czerwone?

ODPOWIEDZ