Nagłośnienie - zakładanie działalności gosp.

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Compadre
Nagłośnienie - zakładanie działalności gosp.

Post autor: Compadre » piątek 16 gru 2005, 22:24

Cześć wszystkim!

Kumpel musi założyć działalność gospodarczą, robi wyjazdowe nagłośnienia koncertów oraz różne drobne nagrania w domu. Około 1000 - 2000 zł przychodów miesięcznie jak był studentem.

Czy ktoś z Was ma działalność na podobnych warunkach?

- jaką branżę wybrać

- czy podchodzi pod kartę podatkową

Proszę bez odpowiedzi typu "poszukaj na stronie urzędu". Jeśli nie wiecie dokładnie, to nie musicie nic pisać. Za rzetelne posty będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam,

Compadre

Awatar użytkownika
wasyl25

Re: Nagłośnienie - zakładanie działalności gosp.

Post autor: wasyl25 » sobota 17 gru 2005, 12:05

moze przeciez swiadczyc usługi, czyli na umowe o dzielo,umowe o prace, ja naprzykład jak gram to jest to umowa o dzielo. i działa. podatek odprowadza zleceniodawca, on sie o wzystko martwi w kwesti podatków, nie opłaca ubezpieczenia bo nie jest to praca stała tylko zelecenie. jeszcze nie wiem jakie ja mam obowiazki wobec urzedu skarbowego, ale niebawem bede wiedział. pozdro
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Multilight

Post autor: Multilight » sobota 17 gru 2005, 14:06

...moze przeciez swiadczyc usługi, czyli na umowe o dzielo,umowe o prace,

Problem zaczyna się w momencie, gdy klient wypowiada magiczne słowo "faktura"...

Compadre: powiedz kumplowi niech założy jednoosobową działalność gosp, rozliczenie w skarbówce - ryczałt (ewidencja przychodów) - zero papierów, podatek 8,5% ale za to nic nie wrzuca w koszty bo nie wolno, prowadzi ewidencję przychodów (tabelka typu:data-nr faktury-kwota), na koniec miesiąca podlicza przychód, liczy z tego 8,5% i zanosi to w zębach państwu Na koniec roku wypełnia PIT21. To jest najprostsze. Żeby wystawiać faktury VAT musi jeszcze prowadzić ewidencję dla potrzeb VAT. Z mojego doświadczenia wynika jednak, że w większości organizatorzy przyjmują "rachunek, nie fakturę vat" .

Może też rozliczać się na zasadach ogólnych (kpir) czyli przychód- koszty i od tego co zostanie płaci 19%. W tym wypadku VAT jak wyżej.

No i niech pamięta o największej legalnej organizacji przestępczej, której musi płacić co miesiąc ok. 720 zł (ZUS). I to niezależnie od tego, czy zarobił coś, czy nie. Jak nie ma to ma ukraść mamie/tacie/babci/wujkowi i zapłacić.

No i niech dobrze przeanalizuje wszystkie opcje i niech wybierze tę, która mu najbardziej odpowiada.

Jak coś więcej to multilight@poczta.onet.p

Pozdrawiam, Radek.

Multilight

Post autor: Multilight » sobota 17 gru 2005, 14:07

multilight@poczta.onet.pl miało być

Pozdrawiam, Radek....

Awatar użytkownika
Compadre

Post autor: Compadre » sobota 17 gru 2005, 20:11

Dzięki - przekażę mu dokładnie to co piszesz.

O takie posty chodziło.

Pozdrowienia

Compadre

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » sobota 17 gru 2005, 20:32

Jesli twój kumpel jest bezrobotny - albo może nim zostać - niech zostanie - niech idzie do PUP (urzad pracy) - i złoży wniosek EFS 1.3 - będzie miał dodatkowo 11500 PLN, bezzwrotnej pożyczki na rozpoczęcie działalności.

ZUS teraz to przez 2lata około 260PLN, wiec warto zakładać.

idź do ZUS i dowiedz się jak to wyglada, oraz do PUP po info.

Wiesz, łatwiej zaczynać jak dają 11.500PLN ;)

pozdro
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

silver_sound

Post autor: silver_sound » niedziela 18 gru 2005, 17:58

Witam

Najwiekszego legalnego złodzieja tego karaju, łatwo jest zneutralizowac jego własna bronią = przepisami.

Kazde nagłosnienie jest za wczasu ustalane, zatem nie jest to działaność "zdnia, na dzień", zatem mozesz zawieszac, i odwieszać działalność, i płacic tylko za przepracowane miesiące, w których masz dochód.

Teraz gdy możemy to załatwiac przez internet mozna to załatwić, bez fatygowania sie , i patrzenia na te parszywe......(dowolna wymiana brzydkich słow...)

Ujemny zspekt, to brak w czasie zawieszenia, ubezpieczenia, (chyba tak...)

jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » niedziela 18 gru 2005, 21:42

O ile do mnie słuchy doszły to coś takiego jak "zawieszenie" działalności w czasach obecnych już jest unavailable. Co oznacza, że albo prowadzisz działalność, albo nie.
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

silver_sound

Post autor: silver_sound » poniedziałek 19 gru 2005, 07:02

...O ile do mnie słuchy doszły to coś takiego jak "zawieszenie" działalności w czasach obecnych już jest unavailable. Co oznacza, że albo prowadzisz działalność, albo nie....

Witam

Ta zasada, o której piszesz, tyczy urzędów skarbowych, u nich właśnie nie można zawiesić.

Z nimi to nie problem, jesli wystawiasz rachunek, masz dochód, i płacisz nalezny im podatek, to im, "wisi", czy masz zawieszoną, czy nie, ważne ze płacisz, i tylko z tego Cię rozliczają.

jk

Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Multilight

Post autor: Multilight » poniedziałek 19 gru 2005, 12:32

...Witam

Najwiekszego legalnego złodzieja tego karaju, łatwo jest zneutralizowac jego własna bronią = przepisami.

Oj ciężko...

Możesz podać jakiś przykład?

ztcw to jeśli masz działalność to masz obowiązek płacić.

To nie US, gdzie płacisz od faktycznie zarobionych pieniędzy.

ZUS jako relikt poprzedniego systemu wyznaje starą zasadę "czy płatnik robi czy płatnik leży 700zł nam zusom od płatnika się należy".

Nie płacisz składki chyba za emeryta/rencistę, studenta i kogoś tam jeszcze (albo płacisz mniejszą). Nie chce mi się szukać ustawy o ubezp.społ.

Kazde nagłosnienie jest za wczasu ustalane, zatem nie jest to działaność "zdnia, na dzień", zatem mozesz zawieszac, i odwieszać działalność, i płacic tylko za przepracowane miesiące, w których masz dochód.

Oczywiście. Będąc firmą typu Fotis czyGMB

A cała masa "drobnicy" opiera się w pewnej części

na zleceniach "na za tydzień". Trudno wtedy powiedzieć

klientowi "proszę przyjść jak odwieszę".

Teraz gdy możemy to załatwiac przez internet mozna to załatwić, bez fatygowania sie , i patrzenia na te parszywe......(dowolna wymiana brzydkich słow...)

Ujemny zspekt, to brak w czasie zawieszenia, ubezpieczenia, (chyba tak...)

Prawda.

Z tym, że to zus nie zna pojęcia "zawieszenie".Możesz się wyrejestrować zubezpieczenia przed przerwą w działalności, a przed kolejnym zleceniem zarejestrować. Tak mi mówiła pani z zus w Gdańsku, kiedyś byłem zainteresowany zawieszeniem i zrobiłem rundkę po urzędach.

A właśnie w USkarbowym zawiesić można, przynajmniej u nas

No i należy pamiętać o durnym zapisie w ustawie o ubezp.społ,że nawet jeden dzień opóźnienia zapłaty składki powoduje brak ubezp. na 6 miesięcy. Mało kto o tym wie/pamięta, a przypomina sobie gdy idzie do lekarza i dostaje potem fakturę albo wcale nie zostaje przyjęty...

Pozdrawiam, Radek

ODPOWIEDZ