Problem - Yamaha S80 przez MIDI do PC

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
scooby
Problem - Yamaha S80 przez MIDI do PC

Post autor: scooby » poniedziałek 21 lis 2005, 22:00

Witam

Chce podlaczyc Yamahe S80 do komputera przez MIDI.

Jestem nowicjuszem w dziedzinie MIDI i nie bardzo wiem jak to poustawiac.

Posiadam program Cakewalk Home Studio 2002 i karte SB Live! 5.1

Problem mam nastepujacy:

po podlaczeniu instrumentu i wlaczeniu Cakewalka dzieja sie dziwne rzeczy, przy ustawionym tym samym kanale Received i Transmitted - instrument reaguje zupelnie przypadkowo na nacisniecie klawiszy (Local=ON)... rowniez zupelnie przypadkowe nuty sa zapisywane w programie.

W momencie gdy wylacze odsluchiwanie w S80 (Received=OFF lub jeden z pozostalych kanalow, Local=ON) wtedy slysze poprawne brzmienia, jednak w nutach dalej jest zapisywane to co wczesniej...

Posiadam jeszcze stary instrument Yamaha PSR420 i jak jego podlacze do PC to wydaje sie ze wszystko dziala OK, przynajmniej przy odtwarzaniu plikow MIDI z PC, bo przy nagrywaniu tez czasem zdarzaja sie jakies przypadkowe dzwieki ...

Nie wiem czy problem wynika ze zlych ustawien w Cakewalk'u czy w instrumencie. Moze kabel jest walniety? Kabel kupilem na Allegro jakis tydzien temu...

Prosze o porade jak skonfigurowac polaczenie MIDI, tak aby wyeliminowac bledy wynikajace z ustawien...

Dzieki z gory!

ODPOWIEDZ