Jak stworzyć demo i jak się do tego zabrać?
Mam pewien problem, który męczy mnie od dłuższego czasu. Chciałabym wiedzieć, jak stworzyć demo. Jak ono ma wyglądać? Czy może to być sama a'capella; ile musi być utworów zaprezentowanych i jakiej długości? Nie umiem grać na żadnym instrumencie i nie mam zielonego o tym pojęcia. Czy są jakieś programy, w których się tworzy dźwięki?Czy jest możliwość w ogóle stworzenia demo bez super drogich sprzętów?Jaki jest najlepszy program do opracowania wokalu(do ściągnięcia z internetu)?Bardzo proszę o pomoc i rady!

Re: Jak stworzyć demo i jak się do tego zabrać?
Nie chciałbym być chamski czy zgryźliwy, ale jeśli nie opanowałeś sztuki gry na żadnym instrumencie to wręcz Cię prosze - pozostaw ten, i tak już zbrukany, rynek muzyczny tym, którzy poświęcili wiele wiele lat na naukę w dziedzinie muzycznej i ich wiedza dojrzewała w doświadczenie.
Rób to co Ci idzie najlepiej, a nie, że chcesz wejść w działkę, z którą boryka się naprawdę wielu cenionych muzyków i ma z tym przeogromne problemy.
Niech to nie będzie krytyka, lecz porada, że warto się głęboko nad tym zastanowić:)
Pozdrawiam!
[addsig]
Rób to co Ci idzie najlepiej, a nie, że chcesz wejść w działkę, z którą boryka się naprawdę wielu cenionych muzyków i ma z tym przeogromne problemy.
Niech to nie będzie krytyka, lecz porada, że warto się głęboko nad tym zastanowić:)
Pozdrawiam!

[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite
...Nie chciałbym być chamski czy zgryźliwy, ale jeśli nie opanowałeś sztuki gry na żadnym instrumencie to wręcz Cię prosze - pozostaw ten, i tak już zbrukany, rynek muzyczny tym, którzy poświęcili wiele wiele lat na naukę w dziedzinie muzycznej i ich wiedza dojrzewała w doświadczenie.
Pozdrawiam!
...
A jak Ci powiem, że najlepiej właśnie idzie mi śpiewanie i ja to kocham robić; ale w miejscowości, w której mieszkam nie mam studia, ani znajomych, którzy się tym zajmowali to co mi odpowiesz?A mój materiał nie byłby byle jaki jak Mandaryny czy Brodki:P Wiem, że polski rynek muzyczny jest do bani i nie musisz mi tego mówić
Pozdrawiam!

...
A jak Ci powiem, że najlepiej właśnie idzie mi śpiewanie i ja to kocham robić; ale w miejscowości, w której mieszkam nie mam studia, ani znajomych, którzy się tym zajmowali to co mi odpowiesz?A mój materiał nie byłby byle jaki jak Mandaryny czy Brodki:P Wiem, że polski rynek muzyczny jest do bani i nie musisz mi tego mówić

...

Ja ci powiem tak: stwórz w wyobraźni projekt, znajdź producenta który to zrozumie, popytaj w urzedach (miasto, gmina..) czy Cie nie zasponsorują.
na studio, producenta licz 1200 do 2000 zł na np: cztery utwory
badź dalej taki ambitny i walcz o siebie...
trzymam kciuki i pozdrawiam
Ja ci powiem tak: stwórz w wyobraźni projekt, znajdź producenta który to zrozumie, popytaj w urzedach (miasto, gmina..) czy Cie nie zasponsorują.
trzymam kciuki i pozdrawiam...
Projektów mam bardzo dużo...nawet są plany na teledyski

Projektów mam bardzo dużo...nawet są plany na teledyski

uprzedzam ze pakujesz sie w ciezki rynek
piszesz texty? w jakim klimacie sa twoje pomysły. mozesz cokolwiek mailem przesłać?
uprzedzam ze pakujesz sie w ciezki rynek
piszesz texty? w jakim klimacie sa twoje pomysły. mozesz cokolwiek mailem przesłać?...
Wiem, że pakuję się w ciężki rynek, bo w Polsce w ogóle nie warto się w tym tarzać

W Twoim przypadku widzę 2 wyjścia:
- poszukać ludzi, którzy zaaranżują jakoś Twoje kawałki (nie muszą być w Twoim mieście, jest internet itd) - choćby to miały być pilotażowe aranże
lub
- zaopatrzyć się w jakiś program do robienia podkładów i nauczyć się podstawowej harmonii (akordów)
W tym drugim przypadku, możesz mieć problem z konkurencyjnymi demami, bo dziś osiągnęły naprwdę wysoki poziom wykonania (nie mówię tu o kompozycjach, bo z tym jest fatalnie raczej). Nie mniej, polecając pierwsze rozwiązanie, życzę sukcesów
- poszukać ludzi, którzy zaaranżują jakoś Twoje kawałki (nie muszą być w Twoim mieście, jest internet itd) - choćby to miały być pilotażowe aranże
lub
- zaopatrzyć się w jakiś program do robienia podkładów i nauczyć się podstawowej harmonii (akordów)
W tym drugim przypadku, możesz mieć problem z konkurencyjnymi demami, bo dziś osiągnęły naprwdę wysoki poziom wykonania (nie mówię tu o kompozycjach, bo z tym jest fatalnie raczej). Nie mniej, polecając pierwsze rozwiązanie, życzę sukcesów

A mój materiał nie byłby byle jaki jak Mandaryny czy Brodki:P Wiem, że polski rynek muzyczny jest do bani i nie musisz mi tego mówić
...
Na Brodkę to nie najeżdzaj bo ona śpiewać potrafi...
Jeśli potrafisz śpiewać, a nie potrafisz grać to może wyjściem jest znalezienie muzyków i skompletowanie zespołu, który (może) zrozumie Twoje pomysły.
tu chyba lekko zaniżyłeś ceny...
Ostatnio za nagranie 2 numerów zapłaciliśmy ok 1300zł - a nie było to drogie studio (typu Izabelin
) i część materiału nagrywaliśmy w domu...

Na Brodkę to nie najeżdzaj bo ona śpiewać potrafi...
Jeśli potrafisz śpiewać, a nie potrafisz grać to może wyjściem jest znalezienie muzyków i skompletowanie zespołu, który (może) zrozumie Twoje pomysły.
tu chyba lekko zaniżyłeś ceny...
Ostatnio za nagranie 2 numerów zapłaciliśmy ok 1300zł - a nie było to drogie studio (typu Izabelin

Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm
-
- Kontakt:
Tak jak pisali przedmówcy - skoro piszesz texty i śpiewasz (mówisz, że dobrze) - to nie powinno być problemu.. producent się znajdzie.
Daj ogłoszenie - linka do próbki twego śpiewu, a capella - potem jesli jest tak jak mówisz - nie powinno być problemu.
Masa jest zdolnych ludzi - co szukają wokalistów. Ale dobrego wokalistę ciężko znaleźć - masa jest wynalazków na rynku - przemijają bez większego Echa :)
Na Hiciora jednego sezonu wystarczy promocja i troche $ w reklamę.
Aby stać się artystą - no niestety droga długa i kręta... latami się ciągnąca.
Wniosek:
Szukaj producenta... potem jak jesteś super głosem to już jak po maśle... gorzej jak tylko "wydaje Ci się że dobrze spiewasz" - można to skorygować (patrz. Mandaryna) - ale sukcesu nie wróżę.
pozdrawiam
/Mell
[addsig]
Daj ogłoszenie - linka do próbki twego śpiewu, a capella - potem jesli jest tak jak mówisz - nie powinno być problemu.
Masa jest zdolnych ludzi - co szukają wokalistów. Ale dobrego wokalistę ciężko znaleźć - masa jest wynalazków na rynku - przemijają bez większego Echa :)
Na Hiciora jednego sezonu wystarczy promocja i troche $ w reklamę.
Aby stać się artystą - no niestety droga długa i kręta... latami się ciągnąca.
Wniosek:
Szukaj producenta... potem jak jesteś super głosem to już jak po maśle... gorzej jak tylko "wydaje Ci się że dobrze spiewasz" - można to skorygować (patrz. Mandaryna) - ale sukcesu nie wróżę.
pozdrawiam
/Mell
[addsig]
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/