Extreme MIDI Mixer

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Redakcja
Re: Extreme MIDI Mixer

Post autor: Redakcja » poniedziałek 29 sty 2007, 14:16

..Jest instrukcja w moich rekach wlasnie... Jest Midi implementation chart, jest rozpiska ustawien fabrycznych, jest Midi Implementation, jest Exlusive comunications, Parameter address map model-Id=4CH w tym patch area, patch structure i sys exe patch area examples oraz tabela numerow kontrolerow...

To super bo nawet szukałem już trochę w sieci, ale mam chyba za słabe już szkiełka
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » poniedziałek 29 sty 2007, 14:19

Jest instrukcja w moich rekach wlasnie... Jest Midi implementation chart, jest rozpiska ustawien fabrycznych, jest Midi Implementation, jest Exlusive comunications, Parameter address map model-Id=4CH w tym patch area, patch structure i sys exe patch area examples oraz tabela numerow kontrolerow...
...
Oj jak ja bym chciał miec coś takiego w swojej instrukcji:)
drummer

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » poniedziałek 29 sty 2007, 14:21

To super bo nawet szukałem już trochę w sieci, ale mam chyba za słabe już szkiełka
...
Na temat tego sterownika jest strasznie malo w sieci bo to oldtimer ... Szczerze mowiac manual jest nie do sciagniecia.. Dobrze ze go mam w wersji papierowej - moze ktos bedzie chcial to zeskanuje i zrobie z tego PDF...?
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » poniedziałek 29 sty 2007, 14:27

Oj jak ja bym chciał miec coś takiego w swojej instrukcji:)...
Instrukcje do starszych urzadzen sa najczesciej BARDZO wyczerpujace... a teraz sie troche goscie rozleniwili z tego co zauwazylem...
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 29 sty 2007, 14:31

...Instrukcje do starszych urzadzen sa najczesciej BARDZO wyczerpujace... a teraz sie troche goscie rozleniwili z tego co zauwazylem...

Ano , jedynie Korg jeszcze trzyma poziom w tym względzie, czasem Yamaha.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 29 sty 2007, 17:09

...Ano , jedynie Korg jeszcze trzyma poziom w tym względzie, czasem Yamaha....

Święte słowa, wydruki instrukcji z pdf-ów do najnowszego Korg X50 ważą 2kg, połowę wagi samego instrumentu! I jest tam absolutnie wszystko!
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » poniedziałek 29 sty 2007, 20:29

To na razie tylko trening, jak zdobędę więcej doświadczenia to może coś ruszę dalej, póki co mój edytor zmienia tylko presety, niewiele:(

Roland TD-3 Editor
drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » poniedziałek 29 sty 2007, 21:09

Udało mi się nagrać sysex w Cubase dla tego td-3 (miałem zaznaczony sysex w midi filter:)). Nagrałem również plik*.syx programem WG (Sysex Transmiter), ale nie wiem jak z niego coś odczytać.
W pliku mid wyczytałęm dwadzieściaparę różnych ciągów szesnastkowych, podejrzewam że to od każdego możliwego parametru. W module wybrałem opcję Bulk Dump, więć powinny byc ustawienia dla wszystkich zestawów, padów, triggerów itp.
Gdzieś w sieci wyczytałem, że jak nieumiejętnie wykorzystam sysex mogę doprowadzić do uszkodzenia instrumentu. Boję się cokolwiek grzebać.

a tutaj jest wspominany sysex
drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » poniedziałek 29 sty 2007, 23:16

Monitor w ExMixer podaje mi kilka razy dłuższy ciąg cyfr niż to co widzę w pliku mid pod cubase. Zgłupiałem już do reszty
drummer

WG

Post autor: WG » poniedziałek 29 sty 2007, 23:22

...To na razie tylko trening, jak zdobędę więcej doświadczenia to może coś ruszę dalej, póki co mój edytor zmienia tylko presety, niewiele
Spox. Od czegoś trzeba zacząć
Trening czyni mistrza

W pliku mid wyczytałęm dwadzieściaparę różnych ciągów szesnastkowych, podejrzewam że to od każdego możliwego parametru. W module wybrałem opcję Bulk Dump, więć powinny byc ustawienia dla wszystkich zestawów, padów, triggerów itp.

Trochę długie te sysex-y. Hm. Tutaj widzę pracę metodą niestety prób i błędów, czyli zmieniam jakąś wartość w sysex-ie z tej listy wpierw zmieniam coś w instrumencie a potem aplikuję Bulk Dump i patrzę co się zmieniło.

Sysex z Bulk Dump to nienajszczęśliwsza droga do oprogramowania instrumentu, choć teoretycznie możliwa.

Gdzieś w sieci wyczytałem, że jak nieumiejętnie wykorzystam sysex mogę doprowadzić do uszkodzenia instrumentu. Boję się cokolwiek grzebać.
Generalnie Bulk Dump to zestawienie długich komunikatów system exclusive, które przenoszą wszystkie informacje instrumentu, również te systemowe i globalne. Jak na razie nie wiemy który sysex przenosi informacje systemowe i właśnie to jest ryzyko grzebania w tym długim sysex-e. Jeżeli coś w nim zmienisz a instrument to łyknie to faktycznie może się nawet zabokować.

Jeżeli masz tzw. twardy reset instrumentu to w zasadzie można "szaleć" bez obaw, ale najlepiej poczytać instrukcję jeżeli jest takowa co na ten temat jest napisane.

No i jeszcze jedna ważna cecha sysex-ów Rolanda. Te komunikaty mają sumę kontrolnę, więc jeżeli ta suma się nie zgadza, to Roland wyświetli ERR coś tam i nie przyjmie tego. To dosyć inteligentne. A tak to by próbował łyknąć sysex-a "na siłę" i przy okazji się zawiesić.
Czyli coś takie ci wyskoczy: "The checksum value of a system exclusive
message was incorrect".

Jeszcze jedna rzecz. Ten ciąg sysex-ów może być na takiej zasadzie i chyba na pewno tak jest, że pierwszy sysex "otwiera" transmisję, drugi sysex "zamyka" transmisję. Także mogą być różne motywy tutaj no i wtedy będzie jeszcze gorzej.

Tak czy inaczej to będzie niezła syzyfowa praca z tym okiełznaniem długich sysex-ów z Bulk Dump gdy nie wiadomo co one nawet robią.

Jeszcze taka sprawa. Bulk Dump też może mieć tzw. globalną sumę kontrolną całego zestawu, jeżeli coś się nie zgadza w sumie i było przekłamania choćby w jednym bicie to instrument tego nie przyjmie no i w sumie słusznie. Takie sprytne zabezpieczenie przed wadliwymi paczkami danych.

Wniosek pozostawiam Tobie co z tym zrobić.

ODPOWIEDZ