Przekraczanie poziomu 0dB?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
ula
Re: Przekraczanie poziomu 0dB?

Post autor: ula » piątek 10 paź 2003, 19:32

i jeszcze a propos wyrownywania wszystkich sciezek - dzisiaj znalazlem taka funkcje w programie do wypalania plyt Nero .. i to nawet dziala ;)...

To chyba chodzi o wyrownanie pasmowe i brzmieniowe ......a tego Nero napewno nie robi
Pozdrawiam Ula :)

Awatar użytkownika
minimalmusic

Post autor: minimalmusic » sobota 11 paź 2003, 17:12

kolega wyzej pisal o glosnosci utworow :P

DogHead

Post autor: DogHead » czwartek 16 paź 2003, 13:47

...do tej pory w Polsce pomimo istnienia kilku studiow do nagrywania i miksu na przyzwoitym, swiatowym poziomie, nie doczekallismy sie na studio masteringowe z prawdziwego zdarzenia....

Gdyby byla opcja wymazywania postow na forum to teraz nie musialbym tego odszczekiwac...

Zainteresowanych kieruje do: www.jgmasterlab.com

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » czwartek 16 paź 2003, 20:25

Gdyby byla opcja wymazywania postow na forum to teraz nie musialbym tego odszczekiwac...

Zainteresowanych kieruje do: http://www.jgmasterlab.com ...

To jest studio Jacka Gawłowskiego , jednym z wykonawców na tej "'niby długiej "" liście Masterow jakich dokonał jest moja Kapela, był to pierwszy i prawie ostatni raz kiedy dokonałem tam masteru .... Brrrrrrr , nigdy więcej , drugi raz , okazał sie taka sama porażka jak pierwszy , tylko ładnie wyglada .... a szkoda :(

DogHead

Post autor: DogHead » piątek 17 paź 2003, 12:54

To jest studio Jacka Gaw?owskiego...

Czy to studio tez mial na mysli franiu?

=========

...dokona?em tam masteru .... Brrrrrrr , nigdy wie˛cej , drugi raz , okaza? sie taka sama poraz˙ka jak pierwszy , tylko ?adnie wyglada .... a szkoda :(...

Hmmm... a co Cie nie zadowolilo?

Czy sa moze na forum inni korzystajacy z uslug tego studia ze swoimi (moze lepszymi) uwagami?

PS. Studio znam na razie tylko z informacji na stronie internetowej. Przynajmniej na tej podstawie wyglada bardzo obiecujaco... szkoda ze pierwszy glos nie byl zbyt budujacy.

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » piątek 17 paź 2003, 13:05

=========

...dokona?em tam masteru .... Brrrrrrr , nigdy wie˛cej , drugi raz , okaza? sie taka sama poraz˙ka jak pierwszy , tylko ?adnie wyglada .... a szkoda :(...

Niestety musze sie zgodzic :( ja takze mam nie za ciekawe doswiadczenia z J.G. chociaz jego studio teraz wyglada lepiej ... to nie wiem czy takze polepszyły sie usługi jakie oferuje , miejmy nadzieje ze tak

Awatar użytkownika
Zone

Post autor: Zone » piątek 17 paź 2003, 13:10

Ja powoli wychodzę z założenia, że nie ma idealnego i uniwersalnego speca od masteringu. Wiadome, że każdy z nich zrobi to na własne 'ucho' w jakiejś części. Z tego też pojawiają się problemy takie jak powyżej, że komuś dany mastering się podoba czy też nie. Kolejną sprawą jest to, że powinno być więcej osób zajmujących się pewnym działem gatunków muzycznych. Przykładowo człowiek zajmujący się w głównej mierze muzyką pop, może (choć nie musi) popsuć wyobrażenie wykonawcy muzyki np. metalowej, jak również oczekiwany odbiór słuchacza. Bardzo ważną rzeczą jest doświadczenie w tej materii, wprawne ucho jak również dobre warunki odsłuchowe, ale liczyć powinno się bardziej też spojrzenie na muzykę, to jak ją się czuje i jakich wrażeń ma ona dostarczyć.

Pozdrawiam/Zone
Sanok

Awatar użytkownika
franiu

Post autor: franiu » sobota 18 paź 2003, 00:13

...

=========

Niestety musze sie zgodzic :( ja takze mam nie za ciekawe doswiadczenia z J.G. chociaz jego studio teraz wyglada lepiej ... to nie wiem czy takze polepszyły sie usługi jakie oferuje , miejmy nadzieje ze tak...

studio JG jest zawodowe-sprzętowo na wysokim poziomie, a przede wszystkim wbrew temu co pisałaś Ula WYŁĄCZNIE MASTERINGOWE - tak wlasnie to studio miałem na mysli...

co do masterów to słyszałem to co ostatnio było tam robione - nie mam zastrzeżeń specjalnych...czy np TESTOSTERON Kayah brzmi nieokej? albo płyty Smolika? albo ostatnie VooVoo?

wybacz Ula że nie zauważyłem wcześniejszych postów, być moze dobrze by było jakieś powiadamianie zrobic w razie odpowiedzi, bo wskakując na sekunde na forum nie kontroluję sytuacji i umykają czasami takie rzeczy - oczywiscie chodzi o JEDNO i wiadomo które studio w Hamburgu...wiadomo przynajmniej kilku muzykom z którymi miałem przyjemność wymienic sie informacjami o miejscach gdzie robili mastera

pozdrawiam serdecznie

franiu

rebel rebel 4ever

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » sobota 18 paź 2003, 00:41

Kiedys J.G robił Mastering w domu , potem miał studio przerobione z małego budyneczku , z tego co widac teraz pracuje w konfortowych warunkach, mozliwe tez ze oprócz warunkow poprawiły sie jego produkcje ,

mateuszpsp

Post autor: mateuszpsp » sobota 18 paź 2003, 06:29

...dlaczego w zdecydowanej wiekszosci nagran rockowych jakie mam poziom dzwieku przekracza 0 dB (tzn przesterowuje sie przecoez!)...

Mierniki VU dokonuja pomiaru w zupelnie inny sposob niz mierniki sygnalu szczytowego dlatego poprawnie sklalibrowany miernik (0VU w zaleznosci od zastosowania od -20 do -14dBFS dla sygnalu sinus) moze okazjonalnie pokazywac wartosci przekraczajace 0VU.

Niestety wiekszosc aktualnie realizowanych masteringow wykonuje sie przekraczajac granice zdrowego rozsadku czyli dazy sie do przesadnego zmniejszenia dystansu pomiedzy wartoscia srednia VU a szczytowa co prowadzi do powaznych znieksztalceniach szczytow sygnalu.

Wielu realizatorow masteringu twierdzi, ze problem dazenia do "glosnego" nagrania dyktowany jest jedynie potrzebami klientow, ktorzy wymagaja aby ich plyta byla rownie glosna co nagrania "konkurencji".

Zainteresowanych tematyka miernikow i masteringu odsylam do publikacji Boba Katza, ktore sa dostepne w internecie.

Pozdrawiam,

Mateusz Wozniak

www.pspaudioware.com
[Post edytowany przez Admina w dniu 18/10/2003]

ODPOWIEDZ