Koncert Jarre'a

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
jasno_witz
Re: Koncert Jarre'a

Post autor: jasno_witz » poniedziałek 29 sie 2005, 11:55

Jak dla mnie to Kamil bredzi juz od pierwszego postu, gosc uzywa takich argumentow i tak bardzo "trafnych" porownan, ze czlowiek spada z krzesla i nie moze sie podniesc a rozwodzenie sie nad jego prostota slowna jest dosc zabawne, jego wypowiedzi sa idealnym odwzorowaniem "solowki Jarre'a"-czyli pitu pitu i nic wiecej
Jestem sobie czlowieczkiem, ktory czesto pyta lecz nie zawsze słyszy odpowiedzi.

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » poniedziałek 29 sie 2005, 13:42

...(UWAGA PORÓWNUJE! ) To tak jakbyś powiedział pianiście który właśńie wygrał konkurs chopinowski: "Ej, chłopie wygrałeś tam jakiś podrzędny konkursik, pitolisz na tych klawiszach i tyle"

========

(UWAGA CZEPIAM SIĘ) - porównianie, moim zdaniem nietrafione. Obrabiamy tyłem Jarre'owi jako TWÓRCY, a festiwal Chopinowski to festiwal odtwórczo-warsztatowy.

Poproszę o liczne przykłady absolwentów rzeczonego konserwatorium, którzy później zasłynęli w świecie jako TWÓRCY, poproszę również o liczne przykłady laureatów festiwalu chopinowskiego, którzy później zasłynęli w świecie jako TWÓRCY.

Liczne...bo tylko takie mogą tu potwierdzić regułę.

Myślę natomiast że z powodzeniem sypniemy, jak z rękawa" nazwiskami słynnych twóców, którzy powołanego konserwatorium ani festiwalu nie zaliczyli.

pozdrowienia...

1. pudlo - muzyke powazna w tej chwili raczej sie odtwarza niz tworzy. horowitz, richter czy rubinstein byli wielcy nie dlatego ze byli wspanialymi kompozytorami, po prostu ich gra, interpretacja utworow, technika czy wrazliwosc byla ogromne i tym podbijali publicznosc i krytyke na swiecie. inna sprawa, ze od czasu dang thai sona i ivo pogorelicha (1980), na konkursie chopinowskim nie pojawila sie zadna wielka indywidualnosc (no moze sultanov jako jedyny wybijal sie ponad przecietny poziom, ale pewnie za to nie dostal pierwszej nagrody - lol) , a rozpatrywanie tego konkursu jako wielkie wydarzenie (jakos nie pamietam zeby w ostatnich dwudziestu latach pojawily sie takie nazwiska jak volodos, kissin, matsuev, czyli absolutna ekstraklasa pianistow) ma tyle wspolnego z prawda co mowienie o polskiej szkole pianistycznej. chocby ostatni zwyciezca czyli yundi li - juz stracil kontrakt z deutche grammofon

2. porowanie jarre'a do jakiegokolwiek znanego kompozytora odbieram jako dobry dowcip i chec wlozenia kija w mrowisko. sama elektronika tez bardzo daleko poszla do przodu, a pan jan michal zatrzymal sie na poczatku ewolucji, kiedys moze byl liderem, ale teraz...

z drugiej strony niech sobie gra na tych roznych "swietach", "przyjeciach" i "uroczystosciach", niech bije kolejne rekordy, niech zarabia - jego praca. nie ma obowiazku uczestnictwa w XX zjezdzie solidarnosci, nie ma nakazu ogladania telewizji. mozna bylo przelaczyc na inny kanal

3. argumentacja w stylu - "sam cos takiego zrob, skoro jestes taki madry" to poziom wczesnego liceum, niech kazdy uzywajacy w dyskusji tego prostackiego wytrychu zda sobie wreszcie z tego sprawe. rownie dobrze moge powiedziec ze nikt nie ma prawa czepiac sie mega produkcji kinowych ostatnich lat w polsce czyli "quo vadis" czy inny "wiedzmin" (mimo ze to naprawde beznadziejne filmy), bo sam w zyciu kamery w rekach nie mial.
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

Awatar użytkownika
jazzooo

Post autor: jazzooo » poniedziałek 29 sie 2005, 16:04

Każdy ma swoje odczucia, niestety okazuje się że większość ludzi oglądających ten koncert w TV zauważyło ogromne niedociągnięcia realizatroskie i niestety JMJ. Tzn: mam nagrany ten kocert i oglądnołem go bardzo uważnie i to co widze jest szokujące. Bo to była jedna wielka ściema!!!, począwszy od pierwszego kawałka gdzie nie było żadnej ładnej frazy, a tylko dmuchanie w sterownik i na zasadzie co nacisne to, to będzie. Oczywiście że solo grane na trąbce było playbackiem, nie dla tego że z sampli by sie tego nie dało poukładać, ale dla tego że to było słychać i widać że nawet nie wie jak ruszać palcami nie mówiąc o braniu powietrza. A dla mnie największą porażką była ściema na akordeonie, był jeden moment gdzie podniusł ręke do góry i tu odezwał sie dzwięk akordeony poczym on bardzo szybko zaczoł dalej udawać. JEDNA WIELKA ŚCIEMA!!!

A nigdy nie zrozumiem tego że ludzie uważają za bardzo udany numer "Suite Gdańską" którą miał SKOMPONOWAĆ z wykożystaniem fragmętów piosenki J.Kaczmarskiego. Sam utwór jest bardzo dobry ale napisany przez Kaczmarskiego, i w całości wykożystany w tej suicie, JMJ dodał tylko bit, orkiestre i wokale, które i tak nie były niczym zaskakującym.

Sam byłem wielkim fanem JMJ, wiele pokazał ludzim robiąc muzykę elektroniczną, ale myśle że musiało go na to stać finansowo aby mieć tak dobry sprzęt i tylko dla tego został gwiazdą.

Pozdrawiam
[addsig]

Awatar użytkownika
MATT669

Post autor: MATT669 » poniedziałek 29 sie 2005, 16:07

ciekawe czy żan miszę żą zjadł już dziś zapiekankę???

Awatar użytkownika
Kamil

Post autor: Kamil » poniedziałek 29 sie 2005, 18:25

...Jak dla mnie to Kamil bredzi juz od pierwszego postu, gosc uzywa takich argumentow i tak bardzo "trafnych" porownan, ze czlowiek spada z krzesla i nie moze sie podniesc a rozwodzenie sie nad jego prostota slowna jest dosc zabawne, jego wypowiedzi sa idealnym odwzorowaniem "solowki Jarre'a"-czyli pitu pitu i nic wiecej ...

Stary, dzięki za słowa uznania : ) Bardzo mi miło : )

Ja do gościa mam szacunek, Ty - nie i jest ok.

Pozdr.

Awatar użytkownika
jasno_witz

Post autor: jasno_witz » poniedziałek 29 sie 2005, 19:21

...ciekawe czy żan miszę żą zjadł już dziś zapiekankę???...

Wydaje mi sie, ze mu nie smakowala
Jestem sobie czlowieczkiem, ktory czesto pyta lecz nie zawsze słyszy odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » poniedziałek 29 sie 2005, 19:40

...Każdy ma swoje odczucia, niestety okazuje się że większość ludzi oglądających ten koncert w TV zauważyło ogromne niedociągnięcia realizatroskie i niestety JMJ. Tzn: mam nagrany ten kocert i oglądnołem go bardzo uważnie i to co widze jest szokujące. Bo to była jedna wielka ściema!!!, począwszy od pierwszego kawałka gdzie nie było żadnej ładnej frazy, a tylko dmuchanie w sterownik i na zasadzie co nacisne to, to będzie. Oczywiście że solo grane na trąbce było playbackiem, nie dla tego że z sampli by sie tego nie dało poukładać, ale dla tego że to było słychać i widać że nawet nie wie jak ruszać palcami nie mówiąc o braniu powietrza. A dla mnie największą porażką była ściema na akordeonie, był jeden moment gdzie podniusł ręke do góry i tu odezwał sie dzwięk akordeony poczym on bardzo szybko zaczoł dalej udawać. JEDNA WIELKA ŚCIEMA!!!

A nigdy nie zrozumiem tego że ludzie uważają za bardzo udany numer "Suite Gdańską" którą miał SKOMPONOWAĆ z wykożystaniem fragmętów piosenki J.Kaczmarskiego. Sam utwór jest bardzo dobry ale napisany przez Kaczmarskiego, i w całości wykożystany w tej suicie, JMJ dodał tylko bit, orkiestre i wokale, które i tak nie były niczym zaskakującym.

Sam byłem wielkim fanem JMJ, wiele pokazał ludzim robiąc muzykę elektroniczną, ale myśle że musiało go na to stać finansowo aby mieć tak dobry sprzęt i tylko dla tego został gwiazdą.

Pozdrawiam

...

jest to jedna trafniejszych wypowiedzi w tym watku

ten koncert byl okazja zeby zrobic cos wyjatkowego w dziedzinie audio video niestety nie udalo sie

rozumiem ze przygotowanie tego koncertu to mnostwo roboty, moze dlatego nie dopieli wszystkiego na ostatni guzik

a co do samego artysty to juz jakis czas temu chyba stanął w miejscu

Awatar użytkownika
Kamil

Post autor: Kamil » poniedziałek 29 sie 2005, 20:54

......ciekawe czy żan miszę żą zjadł już dziś zapiekankę???...

Wydaje mi sie, ze mu nie smakowala...

ona była dla ciebie, nie dla Jarre'a...

plectrum

Post autor: plectrum » poniedziałek 29 sie 2005, 21:35

***********************8

"Dyplomik jakiegoś konserwatorium": he he he Człowieku , jakiegoś?????

Tego czy tamtego. Nieważne. Skończenie dobrego konserwatorium jest na pewno dobre i pomocne ale o niczym nie świadczy. Tony Levin skończył konserwatorium, ale dostając pracę u Johnego Lennona czy Petera Gabriela nikt go o ten dyplom nie pytał. Jeżeli ktoś myśli, że z takim dyplomem w ręku jest Alfą i Omegą i pożal się Boże nad nim. Dostanie pracę w trzecim rzędzie skrzypiec w orkiestrze i tyle o nim usłyszymy. To samo z kompozycją. To że ktoś potrafi być twórczy i orginalny nie wynika z dyplomu tylko z osobowości, Kamilciu, wstyd abym musiał tu pisać takie oczywiste rzeczy.

Swoją drogą posłuchaj kompozycji Hindemita, jak chcesz użycze Ci ze swojej płytoteki (mam kilkanaście płyt ) i zobaczymy jak Ci się spodoba jego "słowo grane"...

Pozdrawiam i przepraszam wszystkich urażonych oraz niazadowolonych z wielkiego widowiska JMJ ...

Kamilciu, mam sporo nagrań Hindemitha i znam ich wartość, bo jest on jedym z moich ulubionych kompozytorów, nie musisz mi pożyczać swoich. Podaruj je lepiej komuś, bo u Ciebie się najwyraźniej marnują... I poczytaj sobie na dobranoc jego książeczkę o której pisałem. Może zdaży się cud i jego duch Ciebie oświeci...

Awatar użytkownika
jasno_witz

Post autor: jasno_witz » poniedziałek 29 sie 2005, 21:36

.........ciekawe czy żan miszę żą zjadł już dziś zapiekankę???...

Wydaje mi sie, ze mu nie smakowala...

ona była dla ciebie, nie dla Jarre'a......

No tak, zapomnialem, ze on jada zaby...

ODPOWIEDZ