Monitory studyjne - KRK VXT8?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Zbynia
Re: Monitory studyjne - KRK VXT8?

Post autor: Zbynia » poniedziałek 09 kwie 2012, 21:27

Da się bez większych problemów a do kontroli niskiego pasma jest subwoofer bo przecież NS10 nie ma dołu.

I nie nie były jedynymi - była masa innych odsłuchów przecież.

Wspominając o NS chciałem pokazać że należy przedewszystkim nauczyć się odsłuchów bo bez tego i idealnie płaskie pasmo nic nie da

Czasem lepiej mieć nieco podbity dół i górę bo często łatwo przewalić

Paweł

Post autor: Paweł » środa 11 kwie 2012, 20:06

A to święta prawda. Co gorsza uczyć często ludzie muszą się nawet neutralnych odsłuchów, bo przywykli do innego dźwięku. Także w sumie to też, oprócz adaptacji, wypada powtarzać do znudzenia.

I z przewalonymi też coś jest. Ja ustawiam na Adamach, ale potem od razu sprawdzam na przewalonych, konsumenckich właśnie.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 12 kwie 2012, 00:48

przewalone na płaskim + przewalone = tragedia

należy pamiętać że sporo sprzetu ma problem z odtworzeniem porzadnego mocnego brzmienia i taki konsument zamiast moznego dostadnego brzmienia usłyszy taki syf że mu membrany powyrywa

podstawa to nauka odsłuchu i konfrontacja uzyskanego brzmienia na jak najwiekszej ilości innych odsłuchów od tandetnych słuchawek, jamników, przez hifi hiend pod wielkie zestawy koncertowe w miare mozliwości

kwestia druga to odsłuch nie może wkurzać swym brzmieniem nawet gdy będzie idealnie wierne i płaskie - przecież praca ma sprawiac przyjemność

i tu wchodzą właściwości słuchu każdego z nas (gdyby nie te właściwości to idealnie płaska charakterystyka miałaby sens)

generalnie najlepszy odsłuch to taki który zgra się z charakterystyka naszego ucha a wynikiem będzie płaska charakterystyka sygnały który odbierze nasz mózg.....ech marzenia

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 13 kwie 2012, 10:29

generalnie najlepszy odsłuch to taki który zgra się z charakterystyka naszego ucha a wynikiem będzie płaska charakterystyka sygnały który odbierze nasz mózg.....ech marzenia

Czyli sprzęt podbijający górę i dół? - to by brzmiało nienaturalnie. Nie ma w tym sensu, ani logiki. Sprzęt reprodukujacy ma być neutraly, więc m.in. ma mieć równe SPL w paśmie, przy sygnale testowym z równym poziomem - logiczne.

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 15 kwie 2012, 03:14

Nie zrozumiałeś...przeczytaj jeszcze kilka razy i sie zastanów

Kyle

Post autor: Kyle » niedziela 15 kwie 2012, 10:20

...
Nie zrozumiałeś...przeczytaj jeszcze kilka razy i sie zastanów...

Ja nie zrozumiałem? - :)

To już Ci wyjaśnię o czym Ty myślałeś pisząc swój post:

Charakterystyka ucha jest taka że czułość zmniejsza się na krańcach pasma (patrz na krzywe Fletcher'a Munson'a). Czyli jak wychodzisz do parku to najlepiej słyszysz średnicę i to jest NATURALNE brzmienie.

Teraz chcesz przy odsłuchu z kolumn to wyrównać (skompensować krzywe Fletcher'a Munson'a) czyli mówiąc w prost chcesz obniżyć natęrzenie średnicy w odsłuchach i podbić skraje pasma - w ten czas ucho będzie odbierać cały przedział częstotliwości niby równo ... tyle że to będzie kompretnie nienaturalne/nieznośne (mam nadzieję że Ty rozumiesz).

... przeczytaj to kilka razy i się zastanów :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 15 kwie 2012, 11:37

Nie chodziło mi o kompensacje charakterystyki ucha i traktowanie go jako mikrofonu w pełnym paśmie - tym bardziej że ucho uchu nierówne więc tego "prostą" krzywą nie załatwisz

z tego też względu jedni wolą podbite pasma inni coś sobie jeszcze podetną - nie każdemu na płaskiej charakterystyce odsłuchu będzie się dobrze pracować dlatego też wspomniałem o NS10

ale mniejsza o większość - nie o tym temat

MEGafon

Post autor: MEGafon » niedziela 15 kwie 2012, 12:44

...
Nie chodziło mi o kompensacje charakterystyki ucha i traktowanie go jako mikrofonu w pełnym paśmie - tym bardziej że ucho uchu nierówne więc tego "prostą" krzywą nie załatwisz

z tego też względu jedni wolą podbite pasma inni coś sobie jeszcze podetną - nie każdemu na płaskiej charakterystyce odsłuchu będzie się dobrze pracować dlatego też wspomniałem o NS10

ale mniejsza o większość - nie o tym temat...

To moze kawe na lawe i napisz co miales na mysli piszac "generalnie najlepszy odsłuch to taki który zgra się z charakterystyka naszego ucha a wynikiem będzie płaska charakterystyka sygnały który odbierze nasz mózg.....ech marzenia".

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 15 kwie 2012, 13:33

No chyba jest jasno napisane - chodzi o to by kazdy słyszał dokładnie to samo czyli rzecz która nigdy nie zaistnieje no chyba że interfejs wczepimy w mózg pomijając uszy

ODPOWIEDZ