Focusrite LiquidMix

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
stevelukather
Re: Focusrite LiquidMix

Post autor: stevelukather » niedziela 05 paź 2008, 21:18

...Nie ma znaczenia co przelicza,tylko jaki algorytm jest zastosowany,zaleta tych urzadzen jest to,ze przy duzej sesji naprawde komputer oddycha normalnie
...
Gdybys byl szefem Focusrite sam bys zrobil to samo

Oczywiscie, calkowicie sie z Toba zgadzam. Chcialem tylko zauwazyc jedna rzecz - a wlasciwie dwie w jednej. Po pierwsze, jest to LiquidMix, ale nie "oryginalny", tylko "software", a pan na prezentacji podkresla, ze "brzmi identycznie jak wersja sprzetowa". To jest marketing do kwadratu - bo wersja "sprzetowa" to niby co jest? Urzadzenie? Dlaczego mialby brzmiec inaczej? Czy wersja "sprzetowa" nie ma tez motoroli 56k i nie jest to identyczna sytuacja jak z TC czy virusem? Ta sprawa laczy sie z druga - to sa wtyczki, ktore sa identyczne jak wersja "sprzetowa", a wersja sprzetowa jest przeciez emulacja prawdziwych urzadzen. Czyli mamy emulacje emulacji - dochodzimy w ten sposob do sytuacji, ze o prawdziwym urzadzeniu nikt juz nie pamieta, porownujemy symulacje miedzy soba...

No i oczywiscie do konca powaznie tego nie pisze ...
Jasne Matiz,ale ja np chetnie bym kupil Duende w wersji natywnej,mialbym mniej problemow z urzadzeniami na FW podlaczonych do jednego kompa,byle tylko algorytm byl ten sam,bo kurcze na niczym mi sie tak dobrze nie kreci jak wlasnie na Duende.Wolalbym kupic podwojnego Quada niz nastepne urzadzenie na FW.Tak a propo PT HD,czytaliscie wywiad z Guyem Sigsworthem?Chop cos wspomina o tym,ze Digidesign pracuje nad HD do laptopa,ciekawe czy to bedzie chasis a w nim HD Core i Accel i koncu express card ?
[addsig]

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » niedziela 05 paź 2008, 21:25

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 04:49 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 05 paź 2008, 21:30

Jasne Matiz,ale ja np chetnie bym kupil Duende w wersji natywnej,mialbym mniej problemow z urzadzeniami na FW podlaczonych do jednego kompa,byle tylko algorytm byl ten sam,bo kurcze na niczym mi sie tak dobrze nie kreci jak wlasnie na Duende.Wolalbym kupic podwojnego Quada niz nastepne urzadzenie na FW.Tak a propo PT HD,czytaliscie wywiad z Guyem Sigsworthem?Chop cos wspomina o tym,ze Digidesign pracuje nad HD do laptopa,ciekawe czy to bedzie chasis a w nim HD Core i Accel i koncu express card ?

Oczywiscie, w obecnej sytuacji komputerowej dopalacze dsp nie maja zadnego sensu, a sytuacja zmienia sie dodatkowo co tydzien - na korzysc komputerow oczywiscie. Dochodzi do tego, ze wspominany PT dziala lepiej natywnie (znaczy moze wiecej uciagnac) niz TAKI SAM komputer z jedna karta HD - przyklad na DUC pokazal to dosc dokladnie. W dodatku PT 8 ma miec nareszcie do 128 sladow w wersji LE, co w polaczeniu z takim osmiordzeiowym kompem polozy mojego HD2accel na obie lopatki. Jedyna bronia producentow sa wtyczki, ktore dzialaja tylko na kartach DSP - i tu wlasnie Digidesign byl pierwszy, a nie jakies TC czy inne UADy , zreszta nadal najlepsze wtyczki sa tylko TDM (Impact, ReverbOne, Revibe, AmpFarm, TC), a przyklad innych wtyczek pokazuje, ze moc oferowana przez komputer spokojnie wystarcza do realizacji algorytmow zabierajacych nawet pare procesorow DSP z kart HD. Z kolei urzadzenia FW to latencja i inne problemy - sam gosciu w tej prezentacji wspomina o wygodzi uzytkowania wtyczek TDM
TDM na laptopach juz bylo - Magma produkowala zewnetrzne chassis, miescily sie tam dwie karty PCI (wtedy MIX) - widzialem to na targach, dzialalo - tylko po co?
Chyba, ze cos firewire - ale wtedy latencja itp...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 05 paź 2008, 21:42

...Jasne Matiz,ale ja np chetnie bym kupil Duende w wersji natywnej,mialbym mniej problemow z urzadzeniami na FW podlaczonych do jednego kompa

No wlasnie - to pytanie dla tych, co to testowali - czy rzeczywiscie Waves jest tak bardzo gorszy od duende? Bo moze to by bylo rozwiazane?

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » niedziela 05 paź 2008, 21:47

W dodatku PT 8 ma miec nareszcie do 128 sladow w wersji LE, co w polaczeniu z takim osmiordzeiowym kompem polozy mojego HD2accel na obie lopatki.
Problem (oprocz tego ze upgrade do 128 sladow trzeba kupic za dosc powazna kase)jest tylko jeden w wersji LE,nie ma kompensacji opoznien i jesli robisz miksy z jakimkolwiek ww procesorem DSP lub PSP czy innymi wtykami ktore opozniaja po prostu szlag cie trafi zapinajac te wtyczki opozniajace np na 40 sladach,po czym na kazdej musisz panowac nad zmiana opoznienia,koszmar.W PT LE nie ma Freeze,nie ma Bounce to disk wewnetrznie,tylko real time itd,wiec szkoda czasu w studio na PT LE,albo od razu HD albo zero wtyczek zewnetrznych producentow i LE,albo Steinberg,Apple,Cakewalk.
[addsig]

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » niedziela 05 paź 2008, 21:51

......Jasne Matiz,ale ja np chetnie bym kupil Duende w wersji natywnej,mialbym mniej problemow z urzadzeniami na FW podlaczonych do jednego kompa

No wlasnie - to pytanie dla tych, co to testowali - czy rzeczywiscie Waves jest tak bardzo gorszy od duende? Bo moze to by bylo rozwiazane?...
tzn EQ dziala swietnie,ale juz kompresor w E-channel drapie przy mocniejszym wysterowaniu,a takiego Drumstripa nigdzie nie ma
[addsig]

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 05 paź 2008, 21:59

tzn EQ dziala swietnie,ale juz kompresor w E-channel drapie przy mocniejszym wysterowaniu,a takiego Drumstripa nigdzie nie ma

Dziekuje, w takim razie juz nic nie kupie, jezeli nie bede musial. I tak mam tego za duzo

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 05 paź 2008, 22:04

wiec szkoda czasu w studio na PT LE,albo od razu HD albo zero wtyczek zewnetrznych producentow i LE,albo Steinberg,Apple,Cakewalk.

Tak, ale jak jest jakis "kompleks" studyjny, to unifikacja oprogramowania ma swoje zalety - a jak w koncu robisz miks na HD, a reszte w mniejszych "pomieszczeniach", to zaczyna miec to sens. Oczywiscie taki Cubase jest sporo lepszy niz PT LE do szybkiej roboty i juz dawno to robie, ale z drugiej strony nic nie pobije PT HD podczas nagrywania sladow, zwlaszcza wekszej ilosci muzykow naraz...

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » niedziela 05 paź 2008, 22:13

...tzn EQ dziala swietnie,ale juz kompresor w E-channel drapie przy mocniejszym wysterowaniu,a takiego Drumstripa nigdzie nie ma

Dziekuje, w takim razie juz nic nie kupie, jezeli nie bede musial. I tak mam tego za duzo ...
Ja wlasnie tez nie chce miec wiadra pluginow bo to nic nie daje,oprocz Nuedno4 mam w kompie PSP VW2,MasterQ,Drumagoga,Duende i Addictive Drums,to wszystko,mnie to w zupelnosci wystarcza,mysle jeszcze nad Komplete 5(glownie GuitarRig i Kontakt i te klawiszki Massive i FM8)ale do edycji audio naprawde nic mi wiecej nie trzeba jak dobrego muzyka i jego pomyslu na piosenke.
[addsig]

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 05 paź 2008, 22:18

do edycji audio naprawde nic mi wiecej nie trzeba jak dobrego muzyka i jego pomyslu na piosenke.

Zdradzasz najwieksza tajemnice szolbiznesu! Na szczescie nikt Tobie nie uwierzy

ODPOWIEDZ