Mity i ideologie na forum EiS

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:
Re: Mity i ideologie na forum EiS

Post autor: pawello » wtorek 11 paź 2005, 10:38

Więc spróbuj i Ty, będzie nas troje (a może już i więcej?) tylko posmaruj czymś żydź, bo może być gorąco! Generalnie bez treningu (czyt. wiedzy) nie polecam....

Alez Pan to ta wiedza wrecz emanuje panie PEWU.. w polowie Panskich postow az kipi od rzeczowej fachowej wiedzy.. Tak przy okazji.. o jaka "ŻYDŹ" Panu chodzi? Domyslam sie ze o ŻYĆ czyli tylek? Poczytaj pan sobie jeszcze bo z ta wiedza to az strach sie bac.. to tyle
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » wtorek 11 paź 2005, 10:51

ja tam lubie wypowiedzi bez kurtuazji.. przynajmniej jest ciekawie..

tego typu sentencje niezwykle urozmaicaja nudna tematyke forum :P

Godspeed you!!
the Sun Personality

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 11 paź 2005, 11:05

Ja tylko chcialbym zauwazyc, ze JackowiH nie do konca chodzilo o to, o czym teraz dyskutujemy, a sadze, ze wrecz przeciwnie

Forum jest moderowane i warto zastanowic sie, dlaczego "niegrzeczne" posty pewu zostaja, a pytania lukaszo znikaja (podobno nie ma glupich pytan, cikawe...). Komus jeszcze zalezy na poziomie tego forum i ten ktos, nieprzypadkowo z uprawnieniami admina, stara sie bardzo o utrzymanie tego poziomu - wlacznie z wycinaniem i zostawianiem wypowiedzi. Zastanowcie sie troszke, a zobaczycie, ze wypowiedzi pewu jakkolwiek moze niezbyt parlamentarne (a moze zwazywszy na ostatnie nasze w tym wzgledzie doswiadczenia, "zbyt" parlamentarne ) nawet jezeli czasem (ale niezbyt czeto) nie wnosza nic do meritum, to na pewno sa absolutnie "przezroczyste" pod wzgledem tematu tego watku, tak wiec nie o tym nalezy tu dyskutowac. Obecnie szybki rzut oka na tematy na forum powoduje odruch wymiotny nawet bez zaglebiania sie w tresc - program do masteringu, polprofesjonalne studio, karty DSP, PCI do VST - kurcze, jak mozna odpowiadac na zadawane w ten sposob pytania? Ja akurat mam teraz "kuupe" czasu, ale...

Awatar użytkownika
mc_iek

Post autor: mc_iek » wtorek 11 paź 2005, 13:42

No cóż... niezbyt często zabieram głos na tym forum, głównie z braku czasu, ale dorzucę trzy grosze. Wydaje mi się, że dyskusje wszelakie powinny prowadzić do jakichś konkretnych wniosków a ta znowu zeszła głównie na temat kto kogo za co lubi lub nie (czytaj kto jest głupszy a kto mądrzejszy). Myślę że pewne tematy będą powracać doputy, dopuki coraz to nowi adepci sztuki panowania nad dźwiękiem bedą pojawiać się na świecie. Tylko dzięki nim tego typu forum ma rację bytu. W przeciwnym razie dojdziemy do sytuacji, gdy nowy wątek pojawiał sie będzie raz na miesiąc, na przykład przy pojawieniu sie na rynku nowego rewolucyjnego wynalazku. Każda inna próba zabrania głosu będzie powstrzymywana strachem, że ktoś nas znowu opieprzy, bo przecież są instrukcje, książki, wyszukiwarki i inne takie tam a fizyka dźwięku jest nauką którą trzeba posiąść odrazu na poziomie uniwersyteckim. Weźcie poprawkę na to, że nie każdy umie szukać, nie każdy umie formułować pytania w sposób literacki. Jeżeli będziemy tak traktować nowicjuszy to niebawem forum przekształci sie w Towarzysto Wzajemnej Adoracji skazane na powolne i pełne samouwielbienia wymarcie.
... a tak sobie czasem cos dłubnę w dźwiękach...

j.bravo

Post autor: j.bravo » wtorek 11 paź 2005, 14:51

Buńczucznośc na tym forum i przedszkolne pytania - z tych powodów rzadko tu zabieram głos, choć często zaglądam.

Ten drugi problem może by się rozwiązał, gdyby zmienić strukturę strony startowej. Forum jest przecież podzielone na działy, w tym również dla początkujących: "DOPIERO ZACZYNAM" czy "SB LIVE i AUDIGY" tylko czy ktoś z tego korzysta? Pewnie nie, bo katalogi z działami są na samym dole a po kliknięciu tematu w ogóle znikają.

A co jest na początku? Regulamin - może musi być, ale niekoniecznie na samej górze. A potem: NAJNOWSZE POSTY NA FORUM - czyli zmieszane wszystkie katalogi w jeden wielki bajzel...
Jestem przystojny i młody

Awatar użytkownika
Helmer

Post autor: Helmer » wtorek 11 paź 2005, 15:14

Nie drapcie sie i nie lizcie wzajemnie, dziwczyny

[rzeczowy post w temacie]

Awatar użytkownika
goodsound

Post autor: goodsound » wtorek 11 paź 2005, 21:46

...2. Staję w obronie Pewu. Wygląda na to że taki już jest i już. Uważam że jest potrzebny. Gdyby nie on nasze Forum wyglądałoby pewnie zupełnie inaczej ( jak ? wystarczy spojrzeć na inne audio-fora ).

Są jakieś inne audio-fora? poważnie pytam....

czarna muza dobry sound Quincy Jones

Awatar użytkownika
goodsound

Post autor: goodsound » wtorek 11 paź 2005, 21:47

Są jakieś inne audio-fora? poważnie pytam....

woobiedoobie.com

polecam.
czarna muza dobry sound Quincy Jones

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » wtorek 11 paź 2005, 23:55

Oczywiście, że JacekH (wg mnie) nie miał na myśli sformułowań w stylu Pewu, a co innego i ja się dołączam. Na to forum zagląda dużo młodych "dźwiękowców" i często są bombardowani zdecydowanymi stwierdzeniami, które tak naprawdę są kwestią gustu.

Musimy pamiętać, że wszystko jest względne... Tylko wtedy zmusimy nasze mózgi do kreatywności, do kreowania własnego stylu/punktu widzenia. Może to właśnie brak relatywizmu w mysleniu jest powodem obniżającej się średniej jakości nagrań na świecie...

Pamiętajmy, że młodzież (w sensie zaawansowania), która tu zagląda, bardzo ufa opinii tutejszych forumowiczów i kiedy dostaje gotowe stwierdzenia subiektywne jako obiektywne dużo na tym traci...

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » środa 12 paź 2005, 00:26

...a co do "szorstkich" sformułowań na forum, uważam, że choć na pewno nie są one miłe, to wiele uczą (w przypadku Pewu przynajmniej):

Np:

1. przygotowują nieprzygotowanych na starcie z często brutalną rzczywistością na rynku (nie tylko muzycznym) - jak ktoś obraża się za parę konkretnych słów, które wbrew pozorom są w temacie, to nigdy nie przetrwa w nawet małym przdsięwzięciu, przedsięwzięciu jakim jest np. robienie nagrań itd. (chyba, że tylko na własne potrzeby). Taki bojaźliwy zostanie zjedzony z nogami (jak to się mówi)

2. wylanie kubła zimnej wody na głowę często oszczędza ludziom długiej i trudnej drogi prowadzącej do nikąd

3. sam kilka razy byłem oblany z tego kubła

ODPOWIEDZ