Najnowszy PC do studia - porady

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
gasiu
Re: Najnowszy PC do studia - porady

Post autor: gasiu » piątek 15 cze 2012, 11:26

wygląda, że serwis Asrocka musisz odwiedzić - skoro napisali, że ma działać to niech Ci podeślą płytę z biosem, który działa

[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu

Awatar użytkownika
OlimpRecordsStudio

Post autor: OlimpRecordsStudio » piątek 15 cze 2012, 12:37

Straciłem 30zł, w sklepie komputerowym mi to uruchomili. Instaluje Windowsa.

Pozdro

Muzyk i realizator dźwięku.
www.unistersound.pl i www.bezimienni.com

Awatar użytkownika
gasiu

Post autor: gasiu » piątek 15 cze 2012, 13:43

...
Straciłem 30zł, w sklepie komputerowym mi to uruchomili. Instaluje Windowsa.

Pozdro...

30zł nie majątek - ważne, że działa

[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » piątek 15 cze 2012, 18:20

...
Ciekawe co teraz zrobię. Znalazłem taki temat:

ttp://www.benchmark.pl/poradnik/intel_I5-3570K_na_asrock_z68_pro_3_gen_3-7019.html

Wydałem tyle kasy a teraz nie uruchomię kompa bo:

1. Mam Ivy Bridge, a stary bios

2. Żeby aktualizować bios musi działać płyta.

3. Nie wymienią mi procesora na Sandy Bridge, bo używany, zapćkany pastą itp....

W najgorszym razie przejedź sie do serwisu i zaprogramują ci kość.

Ja też u siebie w serwisie programuje kości bo zdarza się że upgade biosu kończy się niepowodzeniem.

Mam nadzieje że będziesz miał więcej szczęścia niż ja z ASRockiem bo po upgradzie biosu do najnowszej wersji straciłem połowe portów usb i oba porty lan.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » piątek 15 cze 2012, 18:24

Przeoczyłem że już druga strona jest:)

Tak nawiasem tego ivy bridge zupełnie się nie opłaca kupować. Przyrost mocy względem Sandy to zaledwie kilka % a w dodatku dużo trudniej go schłodzić a różnica w cenie jest. Dosłownie 2 tygodnie temu stanąłem przed wyborem sandy 3.4 czy ivy 3.4. Po przeczytaniu dziesiątek testów stwierdziłem że ten pierwszy jest bardziej opłacalny bo moc niemal ta sama a przy tym niższa cena i lepsze temperatury.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 15 cze 2012, 19:51

Aksel nie ma różnicy w cenie w tym wypadku :).OC tez nie będzie więc luz da radę

z tym biosem faktycznie nie przemyslelismy co by koledze problemu oszczędzić - dziwne kurde ze nie ruszył no ale tak też bywa

co do zasilacza - OCZ daje rade lepiej jak Vertexy heheheh

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » piątek 15 cze 2012, 20:02

...
Aksel nie ma różnicy w cenie w tym wypadku :).OC tez nie będzie więc luz da radę

z tym biosem faktycznie nie przemyslelismy co by koledze problemu oszczędzić - dziwne kurde ze nie ruszył no ale tak też bywa

co do zasilacza - OCZ daje rade lepiej jak Vertexy heheheh...

W przypadku I7 różnica w cenie jest, nie wielka ale zawsze będzie na dobrą pastę czy na lepszy cooler.

Gdyby OCZ miał moduł DC-DC nic bym nie pisał.

[addsig]

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 16 cze 2012, 16:39

Akurat w momencie jak pisałem o tym i5 (który kolega zakupił) różnica w cenie to było kilka złotych...nie ma co świrować - ma za to lepszą wbudowana grafikę

Co do OCZ - od roku spisuje się na medal i jakies tam moduły nie robia mi zadnej różnicy

Teraz już nawet nie ma takiego luksusu jak był gdy kupowałem swój(rok temu) - 5 lat gwarancji było niestety bez opcji power swap co pozwala znacznie krócej czekać na serwis

Awatar użytkownika
OlimpRecordsStudio

Post autor: OlimpRecordsStudio » niedziela 17 cze 2012, 12:54

Mam już postawiony cały system, nie testowałem jeszcze mojej RME HDSP 9632, bo znając moje szczęście znowu coś będzie tykać, dropować... Jeszcze dziwi mnie jedna rzecz: mianowicie w Menedżerze urządzeń pojawia się nieznane urządzenie i nie wiem co to jest. Jeszcze nie mogłem zainstalować karty dźwiękowej, ale że mam RME odłączyłem ją w Biosie. Zobaczę jutro jak ruszę projekty w Cubasie

Pozdro!

Muzyk i realizator dźwięku.
www.unistersound.pl i www.bezimienni.com

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 17 cze 2012, 15:37

Zainstaluj wszystkie sterowniki ze strony - już nie pamiętam co to dokładnie było ale chyba jakieś urządzenie ASRocka

ODPOWIEDZ