Mikrofon + preamp/channel strip

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Mikrofon + preamp/channel strip

Post autor: matiz » czwartek 10 sty 2008, 15:22

IMO:
1. Preamp jest tak mniej wiecej 20dB mniej wazny od mikrofonu - byle byl w miare dobry. Nie ma preampow dedykowanych do nagran wokalnych czy wiolonczeli czy co tam. Sa rozne, ale generalnie powinny dzialac i nie mulic. Rzeczywiscie, Neve/GreatRiver jest specyficzny, ale roznice miedzy takimi zabawkami a dobrymi "przezroczystymi" przedwzmacniaczami sa na poziomie szumu.
2. Mikrofon jest bardzo wazny, najwazniejszy - i tu na 87 jak i na 57 nikt sie nie zawiodl. Moze sa lepsze, ale jezeli mamy usredniac, to U87 z kazdej proby wyjdzie na 4+ conajmniej i rezultat bedzie "profesjonalny" i akceptowalny - i co z tego, jak inne modele (rownie drogie) do czegos beda doskonale, ale do czegos sie niezbyt nadadza?
Czyli - U87 i dobry przedwzmacniacz. Great River nie jest glupi, choc nie ma HPF. Ja bardzo lubie TL Audio Ivory. Jest tego sporo.

kbrzoz

Post autor: kbrzoz » czwartek 10 sty 2008, 21:04

Zanim przeczytam wszystkie Wasze wypowiedzi, spytam się czy słyszeliście płytę Natalii Kukulskiej pt. Sexi Flexi ?
Jak nie to radzę posłuchać.
Wokal nagrany na Manley'u Reference, Manley'u VoxBox, przepuszczone przez Rupert ND Portico 5042 i UA 2-1176

Zabieram się do czytania

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 10 sty 2008, 22:56

czy słyszeliście płytę Natalii Kukulskiej pt. Sexi Flexi ?
Wokal nagrany na Manley'u Reference, Manley'u VoxBox, przepuszczone przez Rupert ND Portico 5042 i UA 2-1176

I co z tego wg Ciebie wynika?
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

kbrzoz

Post autor: kbrzoz » piątek 11 sty 2008, 01:36

...czy słyszeliście płytę Natalii Kukulskiej pt. Sexi Flexi ?

I co z tego wg Ciebie wynika?...
Widać od razu, że zasugerowałem, iż mi się brzmienie tej płyty, a w szczególności wokali podoba.

Nie narzuciłem swojego zdania, radziłem posłuchać.
Kto co wywnioskuje, to jego sprawa.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
DJMONSIGNEUR

Post autor: DJMONSIGNEUR » piątek 11 sty 2008, 17:47

Twierdzenie że różnica między Great Riverem a przeciętnym preampem (cokolwiek to oznacza- przyjmuję że chodzi o budżetowe rozwiązania) jest słyszalna na poziomie szumu,
ma się do rzeczywistości tak, jak twierdzenie że Kasia Cerekwicka różni się od Beyonce jedynie rozmiarem biustu.

Amen
m

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 11 sty 2008, 18:50

...Twierdzenie że różnica między Great Riverem a przeciętnym preampem (cokolwiek to oznacza- przyjmuję że chodzi o budżetowe rozwiązania) jest słyszalna na poziomie szumu,
ma się do rzeczywistości tak, jak [...]

tam w wypowiedzi bylo jeszcze cos o przezroczystosci...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 12 sty 2008, 15:14

Twierdzenie że różnica między Great Riverem a przeciętnym preampem (cokolwiek to oznacza- przyjmuję że chodzi o budżetowe rozwiązania) jest słyszalna na poziomie szumu,
ma się do rzeczywistości tak, jak twierdzenie że Kasia Cerekwicka różni się od Beyonce jedynie rozmiarem biustu.

Masz prawdopodobnie racje. Dlaczego wiec tak twierdzisz?

Chyba, ze to nawiazanie do mojej wypowiedzi... Latwo ja przeczytac, jest pare postow wyzej... Jak jednak niestety widac, byt okresla swiadomosc, jezeli dodamy do tego inne znane zjawiska psychologiczne, to od razu zamiast dobrych "przezroczystych" przedwzmacniaczy w odpowiedzi pojawia sie przeciętny preamp i budżetowe rozwiązania i pyskowka gotowa. A wystarczy czytac, moze z lekkim zrozumieniem...

kbrzoz

Post autor: kbrzoz » niedziela 13 sty 2008, 04:42

Witam!
Poczyniłem postępy - zapoczątkowałem kroki mające na celu zakup Manley'a VoxBox'a
Co do mikrofonu ... jednak chyba Neumann U87

Pozdrawiam i dziekuje

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 15 sty 2008, 15:43

Niedlugo bedzie dostepny nowy jednokanalowy przenosny (nie w wersji rack) Focusrite, transformatorowy, oparty na ISA110, mikrofonowo - liniowy z monitoringiem DAW (wyjscie na sluchawki + Cue), opcjonalnie z AD. Moze byc ciekawe.

ODPOWIEDZ