Jaką klawiaturę sterującą?
...Heh... właśnie zamówiłem w djshop`ie ;)...
Jeśli to ma być Edirol PCR 800 to zajrzyj tylko później, czy aby jesteś na bieżąco: PCR-800 download.
[addsig]
Jeśli to ma być Edirol PCR 800 to zajrzyj tylko później, czy aby jesteś na bieżąco: PCR-800 download.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
Re: Jaką klawiaturę sterującą?
Dziś przyjechał mój Edirol (pcr800).
Zainstalowałem najnowsze sterowniki oraz Editor`a v2. Sprzęt podłączyłem przez usb (bez zasilacza).
Niestety pojawił się problem z aftertouch.
AT działa na padach (a1/8 i b1/8) bez większego problem... niestety nie działa na klawiszach.
Mam taki mały programik: MIDI-OX, który wyświetla wszystkie komunikaty midi. Note on/of pokazuje, velocity również, niestety AT milczy. Przycisk 'aftertouch' jest oczywiście aktywny. W Editorze próbowałem przypisywać pod AT bardzo różne komunikaty w tym i 'no assign'... bez rezultatów.
Jeśli ktoś wie/domyśla się w czym problem bardzo bym prosił o odp :)
Zainstalowałem najnowsze sterowniki oraz Editor`a v2. Sprzęt podłączyłem przez usb (bez zasilacza).
AT działa na padach (a1/8 i b1/8) bez większego problem... niestety nie działa na klawiszach.
Mam taki mały programik: MIDI-OX, który wyświetla wszystkie komunikaty midi. Note on/of pokazuje, velocity również, niestety AT milczy. Przycisk 'aftertouch' jest oczywiście aktywny. W Editorze próbowałem przypisywać pod AT bardzo różne komunikaty w tym i 'no assign'... bez rezultatów.
grafik / początkujący muzyk
...Dziś przyjechał mój Edirol (pcr800).
...
Niestety nie wiem i nie mogę nic sprawdzić, bo mój PCR-800 został już przekazany w zaprzyjaźnione ręce ;) Niemniej z aftertouch nie miałem problemu. Działał "out-of-the-box"...
...
Niestety nie wiem i nie mogę nic sprawdzić, bo mój PCR-800 został już przekazany w zaprzyjaźnione ręce ;) Niemniej z aftertouch nie miałem problemu. Działał "out-of-the-box"...
Witam, jestem zawodowym skrzypkiem. Moje dotychczasowe doświadczenia z nagraniami podkładów instrumentalnych ograniczają się do pracy na stacji roboczej KORG X3. Po 7-letniej przerwie powracam do komponowania i nagrywania podkładów. W tym celu kupiłem na eBay sekwencer Yamaha QY 700, teraz czeka mnie zakup klawiatury sterującej i tu mam problem: jeżeli zakupię klawiaturę z funkcją aftertouch (ta funkcja jest dla mnie bardzo ważna), to czy mój sekwencer ją zaakceptuje?
Pozdrawiam
Cygnus
Pozdrawiam
Cygnus

Jestem skrzypkiem
Ciąg dalszy problemów...
Próbowałem klawiaturę podłączać pod MIDI (karta to ESI Julia).. nic
Na zasilaczu również problem z AT nie znika.
Próbowałem konfigurować ją na dziesiątki sposobów, sprawdzałem w kilku programach.. wciąż to samo.
A to i tak nie wszystko...
Pady generują "rozczłonkowane" nuty... niektóre uderzenia generują dwie nuty, jedna po drugiej, z mikroskopijną przerwą pomiędzy.
Co więcej sprzęt nie chce współpracować z ACT`em w Sonarze (chodź to akurat może być kwestia złej konfiguracji.. nie wnikałem... mam dość problemów ważniejszych).
Nie wiem co mam z tym robić... czy to wina klawiatury, komputera, sterowników...
Próbowałem klawiaturę podłączać pod MIDI (karta to ESI Julia).. nic
Na zasilaczu również problem z AT nie znika.
Próbowałem konfigurować ją na dziesiątki sposobów, sprawdzałem w kilku programach.. wciąż to samo.
A to i tak nie wszystko...
Pady generują "rozczłonkowane" nuty... niektóre uderzenia generują dwie nuty, jedna po drugiej, z mikroskopijną przerwą pomiędzy.
Co więcej sprzęt nie chce współpracować z ACT`em w Sonarze (chodź to akurat może być kwestia złej konfiguracji.. nie wnikałem... mam dość problemów ważniejszych).
Nie wiem co mam z tym robić... czy to wina klawiatury, komputera, sterowników...
Ja polecam NOVATION REMOTE SL61
MacBook Pro 2.16, Apple Studio Desktop 17", Logic Studio 8, Motu 896HD, 2x Adam P11A, Novation Remote SL61, External HDD Lacie 360Gb
Żeby nikogo w przyszłości nie zrazić do Edirola napiszę tylko, że wszystkie problemy udało się rozwiązać. Wina była oczywiście po mojej stronie

Proszę o pomoc. Mam klawiaturę CME uf5. Chcę ją wymienić na coś podobnego (z powodu mało precyzyjnego pitchbandu). Bardzo spodobała mi się EMU XBoard 49 ale nie miałem możliwości jej "pomacać".
Czy akcja klawiatury jest porównywalna między tymi modelami?
Szczerze mówiąc na CME wygodnie mi się gra więc pytam czy po przesiadce będę zadowolony?
Czy akcja klawiatury jest porównywalna między tymi modelami?
Szczerze mówiąc na CME wygodnie mi się gra więc pytam czy po przesiadce będę zadowolony?
Muzyk jazzowy, skrzypek, klawiszowiec.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik
http://www.myspace.com/bienczyckidominik
a co powiecie o ESI KeyControl 49 ? polecacie cos innego w tej cenie ( 320zł ) ?
Witam, mam pożyczoną klawiaturę M-Audio keystation 88 pro. Jakościowo wykonana dobrze (najmniej przypadły mi do gustu suwaki, gałki i przyciski ok). Same klawisze dość głośno chodzą, skrzypią momentami ale to nic przy tym że dwa klawisze zapadają się pod paluchami. Osobiście wolę mniej pokręteł lub bez a dostać samą klawiaturę lepszej jakości.
Miałem okazję pomacać parę klawiatur Rolanda i niebawem wydam parę złotych.
Wiadomo trzeba szukać, szkoda że jest jeszcze mało sklepów gdzie można sobie kulturalnie bez stresu przetestować instrument.
Miałem okazję pomacać parę klawiatur Rolanda i niebawem wydam parę złotych.
Wiadomo trzeba szukać, szkoda że jest jeszcze mało sklepów gdzie można sobie kulturalnie bez stresu przetestować instrument.