PC do muzyki...

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
mellodeque
Kontakt:
Re: PC do muzyki...

Post autor: mellodeque » środa 23 lis 2005, 11:41

......Poza tym napisałem, sprawdzę BOX'a - ale zakładam od razu że on nie będzie mi wystarczał... mam już jednego P4 i BOX nie wystarczał....

Wystarczał? Do czego? Do schłodzenia? To owszem, ale jeśli chodzi o ciszę, to nie ma o niej mowy ...

Ello - nigdy nie mówiłem, ze BOX to jest komfortowy, ale zanim ów komp zostanie efektywnie skonfigurowany oraz przygotowany do pierwszej pracy - da rade na Boxowym. Póżniej normalną sprawą jest wymiana ów Boxowego wiatraka.

Zdam jak napisałem wcześniej relację z działania ów kompa vs. P4 3,2Ghz - o zbliżonych podzespołach....

JEstem po prostu bardzo dziekawy zastosowania DualCore w mojej pracy.
[addsig]
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 23 lis 2005, 11:57

przepraszam mell rably mi sie posty - faktycznie to nie ty wpadles na ten poroniony pomysl.....

no widzisz netes - czytam wszelkie wiadomosci na temat nowosci komputerowych ale to faktycznie musialem przegapic - ale zeby az tak? :D

no to teraz sprawa ma sie inaczej - bo te opterony sa sporo tansze od tych na s940........

co do wiatrakow to szkoda ze intel nie sprzedaje oemow - te boxowe to naprawde ciezka sprawa - tym bardziej ze i procesory nie grzesza malym zuzyciem energii.......

tam w specyfikacji podanej przez netesa to widac jak sobie opteroniki wcinaja prad - szczegolnie te z nizszym zegarem - chlodzic cos takiego to czysta przyjemnosc

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 23 lis 2005, 12:16

http://pccentre.pl/

tu jest porownanie athlona na venice z nowym opteronem - jak widac wzrost wydajnosci bardzo niewielki....

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » środa 23 lis 2005, 12:22

tu jest porownanie athlona na venice z nowym opteronem - jak widac wzrost wydajnosci bardzo niewielki.......

Czytałem ten test, i jak dla mnie np. 4-6 sekund różnicy w kompresji np. to dość duża różnica przy niewielkiej różnicy cenowej. Poza tym jeśli przyjdzie mu do głowy podkręcanie proca to przy kupnie nowego Athlona 64 Venice może zapomnieć o zegarze większym niż 2.4GHz (chyba, że kupi selekta), a i do 2.4GHz czasem ciężko teraz dolecieć. Tymczasem Opteron 144 kręci się bardzo dobrze, a pojedyncze sztuki chodziły nawet na 3,02GHz przy AC! Wprawdzie to wyjątki, ale średnio śmigają na 2,5-2,8GHz, więc myślę, że warto, a nawet jeśli nie dla podkręcania to dla tych kilku sekund. Szkoda, że nie ma nigdzie testów "pod muzykę", bo w sumie to najważniejsze.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » środa 23 lis 2005, 12:39

dorzuce od siebie:

niedawno kupilem wiatraczek:

Pentagram Freezone QVC-100 AlCu+

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17102

i jestem bardzo zadowolony - posiada regulacje obrotow.. przy najmniejszych obrotach wogole go nie slychac.. dodam, ze moj procek jest krecony P4 2.4 @ 3.0 i najmniejsze obroty wystarczaja.. ;)

cichy zasilacz

Tagan - drogie, bo drogie ale praktycznie nieslyszalne i bardzo stabilne..

to bedzie moj nastepny zakup - musze jedynie sie zastanowic jaka moc potrzebuje, aby wybrac odpowiedni model..

na chipsecie mam tylko radiator, na karcie graficznej mam wiatrak ale jest nieaktywny ;)

finalnie - po zmianie zasilacza bedzie bardzo ciiichutkoo.. ;)
the Sun Personality

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » środa 23 lis 2005, 17:48

...niedawno kupilem wiatraczek:

Pentagram Freezone QVC-100 AlCu+

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17102

i jestem bardzo zadowolony - posiada regulacje obrotow.. przy najmniejszych obrotach wogole go nie slychac.. dodam, ze moj procek jest krecony P4 2.4 @ 3.0 i najmniejsze obroty wystarczaja.. ;)...

Pentagramy są całkiem całkiem, ale za tą cenę stanowczo lepiej kupić Arctic Freezera 64 PRO. Są to najwydajniejsze coolery w tym przedziale cenowym na 939, naprawdę - wszystko jest poparte testami, no i doświadczeniami przede wszystkim. Poza tym też jest bardzo cichutki
Pozdrawiam

wig20

Post autor: wig20 » środa 23 lis 2005, 21:43

ok, teraz zamiast pytania "zestaw1 czy zestaw2" mam inne, nieco konkretniejsze... INTEL CZY AMD? A dokładniej:

Intel Pentium 4 640 (S775) 3.20 GHz HT (2MB cache) BOX

Intel Pentium D 820 (S775) 2.80 GHz (2x1MB cache) BOX

AMD Opteron 144 BOX

ktory i dlaczego na moje potrzeby? Prosiłbym o jak najbardziej obiektywne opinie.

Paweł

Post autor: Paweł » środa 23 lis 2005, 23:07

za tą cenę stanowczo lepiej kupić Arctic Freezera 64 PRO. **********************

No nie wiem, bo:

"...moj procek jest krecony P4 2.4 @ 3.0 i najmniejsze obroty wystarczaja.. ;)..."

Także nie mieszajmy dwóch rożnych systemów walutowych,

nie Bądźmy Pewex'ami!

Pentagram jest owszem, owszem całkiem niezły, ale niestety nie zupełnie bezgłośny. Co nie znaczy ze przy swojej cenie nie jest produktem godnym polecenia.

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » czwartek 24 lis 2005, 09:42

netes, wlasnie zastanawialem sie pomiedzy pentagramem, a arctikiem - cena wlasciwie ta sama..

wybor padl na "wielkoskrzydlowego" i wolnoobrotowego pentagrama.. arctic jest troche wydajniejszy jednak rowniez troche glosniejszy, a niski poziom halasu byl priorytetem..

tutaj postawilem na konstrukcje "zalmanopodobna" i jestem zadowolony ;)

mozna ewentualnie dolozyc jeszcze 30PLN i kupic pentagrama calego z miedzi - odprowadzanie ciepla jeszcze ciut lepsze.. ale to juz sa pierdoly.. ;)
the Sun Personality

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 24 lis 2005, 14:20

z tymze nie w kazda plyte glowna wsadzisz pentagrama czy zalmana.......

tez nie szalejmy z podkrecaniem - szukamy komputera do muzyki nie overclocingu - to nie to forum...

ODPOWIEDZ