Jaki mikrofon do rapu?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
netes
Re: Jaki mikrofon do rapu?

Post autor: netes » środa 09 lis 2005, 17:20

Cisza jak cisza - jak masz backgorund noise to i kardioida nie pomoze.

Gorzej jest ze przy nieprzystosowanym akustycznie pomieszczeniu (a w koncu mowimy do domkowym nagraniu) zbierasz niezbyt ciekawe odbicia i natychmiast pojawiaja sie grzebienie i problemy fazowe. Tutaj tez kierunkowosc nie jest panaceum, ale jednak znaczaco pomaga.

W sumie miałem na myśli także odbicia nie sprecyzowałem zbyt dokładnie.

Glos wydobywa się nie tylko ustami, ale jest promieniowany przez całą czaszkę...

...Hałas w nagraniu można zmniejszyć używając Noise reducttion w Cool Edit./Tak robi mój syn, bo nie ma innego wyjścia./...

Hmm... głos jest promieniowany przez całą czaszkę? Pierwsze słysze... jakaś rewolucja w dziedzinie budowy ludzkiego organizmu? No chyba, że jestem niedouczony... a nóż

Syn, syn, syn... a jak robi szanowny kolega? W podpisie widnieje "realizator dźwięku", więc jak sądzę ma Pan w tym jakieś doświadczenie, a nie posługuje się tylko doświadczeniami syna.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » środa 09 lis 2005, 17:22

W podpisie widnieje "realizator dźwięku"...

Przepraszam... "reżyser", a to co innego
Pozdrawiam

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » środa 09 lis 2005, 17:36

Hmm... głos jest promieniowany przez całą czaszkę? Pierwsze słysze... jakaś rewolucja w dziedzinie budowy ludzkiego organizmu? No chyba, że jestem niedouczony... a nóż

Syn, syn, syn... a jak robi szanowny kolega? W podpisie widnieje "realizator dźwięku", więc jak sądzę ma Pan w tym jakieś doświadczenie, a nie posługuje się tylko doświadczeniami syna....

Syn nagrywa swoje Hip hopowe produkcje w domu, w swoim 10m pokoiku.

Nagrywa same wokale, bo bity przygotowują mu koledzy.

Ja ćwierć wieku spędziłem w Polskim Radiu nagrywając orkiestry, zespoły i piosenkarzy /-arki/. Proszę porównać brzmienie głosu z mikrofonu estradowego np SM58, a z mikrofonu pojemnościowego. Pomijając różnice wynikające z charakterystyki częstotliwościowej, to dźwięk z mikr.poj. jest pełniejszy niż z SM 58.
reżyser dźwięku, rencista

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » środa 09 lis 2005, 17:51

Ja ćwierć wieku spędziłem w Polskim Radiu nagrywając orkiestry, zespoły i piosenkarzy /-arki/. Proszę porównać brzmienie głosu z mikrofonu estradowego np SM58, a z mikrofonu pojemnościowego. Pomijając różnice wynikające z charakterystyki częstotliwościowej, to dźwięk z mikr.poj. jest pełniejszy niż z SM 58....

A przepraszam, co ma do tego charakterystyka dookólna bądź kardioidalna?

To czy mikrofon jest dynamiczny czy pojemnościowy nie decyduje o jego charakterystyce. Pojemnościówki wcale nie muszą mieć charakterystyki dookólnej, a dynamiki kierunkowej.

A to, że dźwięk nagrany z użyciem pojemnika jest pełniejszy to chyba wiadomo nie od dziś...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 09 lis 2005, 19:01

Glos wydobywa się nie tylko ustami, ale jest promieniowany przez całą czaszkę...

...Hałas w nagraniu można zmniejszyć używając Noise reducttion w Cool Edit./Tak robi mój syn, bo nie ma innego wyjścia./...

(...)

Ja ćwierć wieku spędziłem w Polskim Radiu nagrywając orkiestry, zespoły i piosenkarzy /-arki/.

Czacha promieniująca dziwękiem... nawet gdyby pojawił się mutant dla którego taka emisja byłaby praktycznie znacząca to i tak wymiary łepetynki są na tyle małe że mamy źródło punktowe. Więc kierunkowość mikrofonu nie ma znaczenia dla rejestracji ewentualnych "dudnień spod dekielka "

No cóż, prosze wybaczyć, ale dość trudno mi jest w te 25 latek w radiu uwierzyć.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » środa 09 lis 2005, 20:03

Czacha promieniująca dziwękiem... nawet gdyby pojawił się mutant dla którego taka emisja byłaby praktycznie znacząca to i tak wymiary łepetynki są na tyle małe że mamy źródło punktowe. Więc kierunkowość mikrofonu nie ma znaczenia dla rejestracji ewentualnych "dudnień spod dekielka "

No cóż, prosze wybaczyć, ale dość trudno mi jest w te 25 latek w radiu uwierzyć.

...

Jeżeli mikrofon byłby w odległości dużo większej niż rozmiary źródła, wtedy można traktować je jako punktowe.

Nie zależy mi na uwierzeniu w moją pracę w PR ,dawniej w PRiTV, mogę dodać, że jeszcze od czasu do czasu współpracuję z TVP.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 09 lis 2005, 20:05

Ja ćwierć wieku spędziłem w Polskim Radiu nagrywając orkiestry, zespoły i piosenkarzy /-arki/.

I U87 byl podczas nagran wokalnych ustawiony na charakterystyke dookolna? I piosenkarze nie narzekali? Ciekawe...

Proszę porównać brzmienie głosu z mikrofonu estradowego np SM58, a z mikrofonu pojemnościowego. Pomijając różnice wynikające z charakterystyki częstotliwościowej, to dźwięk z mikr.poj. jest pełniejszy niż z SM 58.

Pomijajac roznice wynikajace z charakterystyki czestotliwosciowej dzwiek moze roznic sie zasadniczo albo wcale - zalezy, jaka charakterystyke ma mikrofon pojemnosciowy zastosowany w tescie. Ja jednak wolalbym sto razy wokal nagrany na 58 niz na MCO

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » środa 09 lis 2005, 20:11

A przepraszam, co ma do tego charakterystyka dookólna bądź kardioidalna?

To czy mikrofon jest dynamiczny czy pojemnościowy nie decyduje o jego charakterystyce. Pojemnościówki wcale nie muszą mieć charakterystyki dookólnej, a dynamiki kierunkowej.

A to, że dźwięk nagrany z użyciem pojemnika jest pełniejszy to chyba wiadomo nie od dziś......

Mówię o konkretnym modelu mikrofonu dynamicznego /SM58/, który ma charakterystykę bardziej kierunkową niż kardioida mikrofonu pojemnościowego.

A dlaczego dźwięk z pojemnika jest pełniejszy niż z dynamika?

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » środa 09 lis 2005, 20:22

I U87 byl podczas nagran wokalnych ustawiony na charakterystyke dookolna? I piosenkarze nie narzekali? Ciekawe...

Na co mieli narzekac, że ładnie brzmi?

Studio mają dużą powierzchnię, tak że pomieszczenia nie słychać.

Pomijajac roznice wynikajace z charakterystyki czestotliwosciowej dzwiek moze roznic sie zasadniczo albo wcale - zalezy, jaka charakterystyke ma mikrofon pojemnosciowy zastosowany w tescie. Ja jednak wolalbym sto razy wokal nagrany na 58 niz na MCO ...

Być może, ale nie miałem mżliwości porównać. Natomiast wokal nagrany za pomocą MCO nie ma zafarbów lub jak wolisz rezonansów. Brzmi przyzwoicie. Przymierzam się do zakupienia Behringera B2-Pro lub pdobnego

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 09 lis 2005, 20:26

Mówię o konkretnym modelu mikrofonu dynamicznego /SM58/, który ma charakterystykę bardziej kierunkową niż kardioida mikrofonu pojemnościowego.

"Konkretny" SM58 ma bardziej kierunkowa charakterystyke niz "niekonkretny" mikrofon pojemnosciowy? Mam pare pojemnosciowych shotgunow, ktore jakos przecza tej teorii

Efekt zblizeniowy jest w zdecydowanej wiekszosci przypadkow pozadany i wykorzystywany. "Zafarbem" ani rezonansem bym tego nie nazwal w zadnym razie.

Zablokowany