Optymalizacja XP

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mytnik
Re: Optymalizacja XP

Post autor: mytnik » piątek 18 lut 2005, 23:59

http://www.musicxp.net

Czy to nie to samo co artykuł w EiS 02/2003 "Windows XP w studiu muzycznym"?
drummer

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » sobota 09 wrz 2006, 18:49

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:25 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » sobota 09 wrz 2006, 23:23

Skoro wątek odświeżony, to proponuję drobne porządki, żeby ktoś "świeży" czytając ten wątek na dzień dobry nie miał zrobionej wody z mózgu w kwestii fragmentacji[/] i [b]defragmentacji .

cytuję:
(...)A poniewaz to jest plik, to moze w okreslonych warunkach byc zdefragmentowany. Poniewaz ten plik jest swego rodzaju rozszerzeniem pamieci RAM, dostep do niego powinien byc jak najszybszy. Defragmentacja moze zatem niekorzystnie wplynac na szybkosc odczytu (glowica dysku musi wykonac wieksza droge niz w przypadku odczytu sekwencyjnego).
Czy zamiast słowa "zdefragmentowany" nie powinno być użyte słowo pofragmentowany?
Czy zamiast słowa "defragmentacja" nie powinno być użyte słowo fragmentacja?

dalej cytuję:
(...) Jesli tego nie zrobisz zaraz po instalacji, to jest szansa, ze jest już zdefragmentowany(...)
też chyba powinno być pofragmentowany..

Przecież to, co w tym przypadku powoduje wydłużenie czasu dostepu do pliku to jego fragmentacja. Defragmentacja jest procesem "scalenia" danych - naprawy skutków fragmentacji. Różnica zasadnicza.

Tak dla porządku wtrąciłem, bez urazy

pozdrawiam
bębniarz

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 10 wrz 2006, 00:48

pliku wymiany sie nie defragmentuje kompletnie bo tylko wydluza czas dostepu - to nie jeden plik(mimo ze tak go widac) - to cala masa rzeczy.......

optymalizacja do audio nie rozni sie niczym od zwyklej optymalizacji windowsa by dzialal szybciej.......jest to dokladnie to samo

i wbrew pozorom przyspieszenia wcale nie sa tak olbrzymie jak tam napisal MB ze odpala 4 slady sie cielo a teraz 80...bez jaj......

jest to zysk 2-5% max na wydajnosci - chcesz wiecej sladow to lepiej zainwestuj w szybki dysk i dobry interfejs - roznica bedzie znaczna

Awatar użytkownika
B.J.

Post autor: B.J. » niedziela 10 wrz 2006, 12:37

Polecam program Nlite dzięki któremu możecie łatwo "okroić" windowsa ze wszystkich za przeproszeniem pierdół niepotrzebnych do realizacji. Można w nim również skompilować system z waszymi sterownikami ewentualnymi nakładkami, potem Nlite stowrzy wam bootowalną płyte, niestety nie ma wszystkich opcji zmian wpisów w rejestrze, których sam używam i musze robić je ręcznie . Musicie się jednak liczyć, że pierwszy system stworzony w tym programie może nie spełniać waszych oczekiwań. Sytem który sam stworzyłem waży jakieś 300MB! i działa świetnie zrezygnowałem nawet z explorer.exe, niestety systemik nie jest bez wad mianowicie wyłączyłęm obsługe directX co poskutkowało tym, że nie działa mi TriTone.Absurd!! A teraz miła wiadomość dla wszystkich którzy mają problem z obcymi językami Nlite jest także w polskiem wersji a poza tym jest kompletnie za darmo.
)))-------D'n'B-------->

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » niedziela 10 wrz 2006, 13:11

Sytem który sam stworzyłem waży jakieś 300MB! i działa świetnie zrezygnowałem nawet z explorer.exe, niestety systemik nie jest bez wad mianowicie wyłączyłęm obsługe directX co poskutkowało tym, że nie działa mi TriTone.Absurd!! A teraz miła wiadomość dla wszystkich którzy mają problem z obcymi językami Nlite jest także w polskiem wersji a poza tym jest kompletnie za darmo....
no tak, widze super swietny program..:) moj system wazy 213 Mb , z niczego nie zrezygnowałem, i wszystko działa DOSKONALE ! :0 Tiaaaaaaaa juz miałem szukac tego cudownego programu gdy przeczytałem ze twoj system to waga SUPER CIEZKA !!!

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » niedziela 10 wrz 2006, 13:13

Zaraz mowimy o zajetej pamieci RAM ?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 10 wrz 2006, 13:37

i wbrew pozorom przyspieszenia wcale nie sa tak olbrzymie jak tam napisal MB ze odpala 4 slady sie cielo a teraz 80...bez jaj......
U mnie było dokładnie tak jak napisałem i jestem gotów się założyć o duże pieniądze, że to udowodnię. Gdybyś uważnie czytał, to zauważyłbyś, co wymieniam jako przyczyny potencjalnych kłopotów z audio, wcale nie twierdzę, że chodzi (wyłącznie) o kwestię pliku wymiany. Nie wszyscy mają najnowsze komputery z dyskami SATA i super-wydajnymi kartami grafiki. Zwróć też uwagę, kiedy pisałem tamte słowa. Na starej ale polecanej do audio (np. przez RME) karcie graficznej G450 obiążenie wynikające z obecności domyślnych windowsowych wodotrysków ogromnie przeszkadza w płynnej pracy z audio.

Jeszcze raz powtarzam, jakie miałem wyniki: na świeżym systemie zaledwie 4 ślady, na zoptymalizowanym 80. Chcesz się założyć?

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 10 wrz 2006, 14:03

musiales miec niezlego trupa - ja takich roznic nie mialem i nie mam akomputer to tez zaden przecinak....
wiekszosc pierdulek powylaczana ale przy sporej ich czesci przyrost mocy jest bardzo znikomy
duzo wiecej wiecej zyskalem wymieniajac dysk na szybszy model.....

no ale nie przesadzaj ze odpalales tylko 4 slady a teraz 80 bo ta roznica jest potwornie olbrzymia......chyba ze dzialales na pio2....

10 sladow bez klopotu odpalal mi stary mac g3 333 z bardzo powolnym dyskiem.........
druga sprawa mowisz o 80 sladach w projekcie czy o 80 sciezkach grajacych razem?(to drugie bez raida nie pojdzie)

bj jak wywalisz expolorer .exe to nie zobaczysz pulpitu - wiec nie wiem czy to wygodne......

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 10 wrz 2006, 14:51

P3/1GHz, dysk UDMA133 100GB. Możesz to nazywać trupem, dla mnie to przyzwoita maszyna. Nie wszycy czytający tę grupę (a więc i odbiorcy porad) mają najnowsze komputery na Core Duo 2.

Ten mój po optymalizacji wyciąga 85 pełnych śladów (nie sporadyczne sample rozrzucone na 85 ścieżkach, ale 85 pełnych strumieni 44.1/16), a przy pełnym obłożeniu Waves RenEQ + Waves RCL 24 ślady bez zająknięcia. Z wizualnymi "upiększeniami" Microsoftu, domyślną indeksacją dysku w tle i innymi niepotrzebnymi usługami - tylko cztery, i to bez pluginów.

ODPOWIEDZ