Jaką klawiaturę sterującą?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Tasiorowski
Re: Jaką klawiaturę sterującą?

Post autor: Tasiorowski » niedziela 30 gru 2007, 22:04

......Nie rozumiem dlaczego ktoś stawia klawiatury M-AUDIO nad klawiaturami E-MU. Mamy dwie takie w naszym studyjku, i zdecydowanie E-MU jest lepiej wykonana, klawisze chodzą lepiej, jeśli chodzi o możliwości, to nie porównuję, bo E-MU mamy X-BOARD 61 a M-AUDIO mamy EVOLUTION 425.

Nie do końca wiem, do czego się odnosi Twój post... Bo jeżeli do dyskusji z dzisiaj (kilka ostatnich postów), to mowa jest o klawiaturze M-Audio AXIOM a nie EVOLUTION, a to są dwie różne sprawy... Poza tym tam nie ma mowy w ogóle o E-MU...

O E-MU jest mowa wcześniej, ale tam z kolei nie bardzo widać, by ktoś stawiał wyżej Evolutiona niż E-MU - raczej są posty, że Evolution jest cienki...
...
Przepraszam, post o EVOLUTION przeczytałem później, nie zauważyłem go. Jeśli idzie o klawiaturę E-MU, to piszesz, że nie jest źle ( zgadzam się, mimo wszystko bilans bardziej na + ) ale nie jest rewelacyjnie. Może i tak, bo EDIROLI nie macałem ( w ogóle nie lubię ani tego, ani KORGA ale to chyba to samo ?? ) Ale macałem CME. I powiem tak, że jeśli bym miał mądrze wydać 2 tyś. to kupiłbym E-MU + coś z AAS albo NATIVE INSTRUMENTS. Ale że pewnie i tak softu nikt nie wrzuca w kosztorys to kupiłbym znowu E-MU + jakiś sterownik z wieeeloma gałkami ( jest taki behringer, był na allegro za ~ 600 zł. Ale i tak się założę, że większość nie wykorzysta tych 16 pokręteł z klawisza. PIANISTĄ nie jestem, jak cośnagrywam sam to raczej proste rzeczy, później po prostu sam grzebię ręcznie przy velocity itd. Młoteczki to fajna rzecz, ale tutaj niestety moim zdaniem nie ma kompromisów.
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 30 gru 2007, 22:17

E-MU nie da się porównać do Edirola, ale oczywiście cenowo to też dwie różne półki. Wśród rozwiązań powiedzmy budżetowych E-MU ma dwa plusy: aftertouch oraz bardzo fajne oprogramowanie w zestawie.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 30 gru 2007, 22:41

... Młoteczki to fajna rzecz, ale tutaj niestety moim zdaniem nie ma kompromisów. ...

Jeśli już piszesz o młotkach to raczej nie dawaj za przykład nic zawodowego z firmy Yamaha, ta akurat ma pręty .

Klawiaturę każdy powinien kupować pod siebie, tu na nic żadne rady dobrego wujka. Bo każdy wujek ma inne paluchy i inaczej się nimi będzie posługiwał trzymając choćby łychę, a co dopiero mówiąc o bębnieniu po klawiszach. Jeśli ktoś nie jest rasowym pianistą a tylko np. zwyklym dłubaczem w MIDI VSTi to powinien zwrócić większą uwagę na to, na co system tej klawiatury pozwala, tudzież na ew. bonusy w oprogramowaniu.
Jeśli popatrzeć na uniwersalność systemu operacyjnego, to tu Axiom wygrywa w przedbiegach. Co do samej klawiatury i mobilności Edirol nie ma sobie równych, skolei E-mu daje fajny pakiet softu (to raczej wszystko ). CME też jest fajne, ale ciężkie, wcale nie tak wzorowe w wersji bez młotków, a i do tej pory nie doczekało się i pewnie już nie doczeka rasowego soft edytora.
Nie da się tu wybrać w prosty sposób lidera, trzeba zakręcić przyrodzeniem, dorwać organoleptycznie wszystkie modele (choćby to nawet i miało potrwać), przemyśleć w spokoju sprawę samemu i nie liczyć za mocno na proste, forumowe info.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
ak

Post autor: ak » poniedziałek 31 gru 2007, 15:42

(...)CME też jest fajne, ale ciężkie, wcale nie tak wzorowe w wersji bez młotków, (...)

CME z młotkami również nie jest bez wad. Wszystkie (z tego co wyczytałem na oficjalnym forum CME) egzemplarze UF 80 / 8 mają np. wrodzoną wadę mechaniki i 'stukają' (głośno ponoć) przy niektórych kombinacjach (sąsiednich) klawiszy. Ok, rzadko używa się tak małych interwałów jednak jest to dość duża wpadka jak na sprzęt tej klasy.

Zastanawiałem się nad CME UF 80. Można do niego dokupić moduł brzmieniowy pianina i mieć zarówno dobry sterownik midi jak i pianino cyfrowe w jednym za naprawdę niską cenę. Zdecydowałem się jednak na klawiaturę do kompa osobno z klawiszami półważonymi, które wydają mi się lepszym rozwiązaniem do obsługi wtyczek vst. Klawiatura młoteczkowa, ważona średnio mi pasuje do obsługi syntezatora np... o wystukiwaniu rytmów już nawet nie wspomnę (jedni lubią pady, drudzy wolą wystukiwanie klawiszem ;) ).
Jedyne czego mi brakuje do pełni szczęścia zarówno w PCR jak i w Axiom`ie to touchpad`a ;).. niestety na reMOTE SL mnie nie stać.

Dzięki za pomoc, zdecyduję się raczej na Edirola. Wiele dobrego słyszałem o jakości wykonania PCR`ów.
grafik / początkujący muzyk

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 31 gru 2007, 19:11

...Ok, rzadko używa się tak małych interwałów jednak jest to dość duża wpadka jak na sprzęt tej klasy.

Słusznie prawisz, choć tak naprawdę to nie jest sprzęt tej klasy .

...Zastanawiałem się nad CME UF 80. Można do niego dokupić moduł brzmieniowy pianina i mieć zarówno dobry sterownik midi jak i pianino cyfrowe w jednym za naprawdę niską cenę.

Nieprawda, a pisane już o tym było tu wiele razy. Klawiatura tak, moduł piana zdecydowanie NIE .

...Jedyne czego mi brakuje do pełni szczęścia zarówno w PCR jak i w Axiom`ie to touchpad`a ;).. niestety na reMOTE SL mnie nie stać...

Moim zdaniem nie ma czego żałować, wszystkie funkcje z tego touchpada można przydzielić do dowolnych manipulatorów w jakimś tam wolnym presecie zarówno w Edirolu jak i w M-Audio.

...Dzięki za pomoc, zdecyduję się raczej na Edirola. Wiele dobrego słyszałem o jakości wykonania PCR`ów...

I słusznie, choć jak już wspomniałem system Axioma jest bardziej zaawansowany w klocki MIDI.
[addsig]

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 31 gru 2007, 19:38

P.S.
Oczywiście klawiatura reMOTE, choć "syntezatorowa", bije na głowę wszystkie wspomniane powyżej modele. Absolutnie i całkowicie.
[addsig]

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » wtorek 01 sty 2008, 19:00

Zdecydowanie polecam PCR, sam nabyłem w USA parę dni temu PCR-800 , jak dla mnie - rewelacja, rozmawiałem w sklepie Sam Ash ze sprzedawcą o PCR i CME, i stanowczo odradzał mi zakup CME.
pozdrawiam.

System66

Post autor: System66 » środa 02 sty 2008, 01:08

...Zdecydowanie polecam PCR, sam nabyłem w USA parę dni temu PCR-800 , jak dla mnie - rewelacja, rozmawiałem w sklepie Sam Ash ze sprzedawcą o PCR i CME, i stanowczo odradzał mi zakup CME.
pozdrawiam....
Czesc, Moj najlepszy kumpel pracuje w sklepie muzycznym. Wlasnie sam szukalem nowego kontrolera midi. Bardzo podobal mi sie pcr 800 lecz wybralem Novation sl61 dzieki ze dostalem zniszke po znajomosci i wyniosl mnie tylko troszeczke wiecej niz pcr800.
Zgadzam sie z tym spzedawac tez. na 11 spzedanych w tym miesiacu cme midi controlerow 6 juz wrocilo na zamiane/wymiane. Cme sa tanie i wygladaja fajne, ale niektore dzialaja a niektore po prostu nie chca. Moze w tym roku sie to poprawi.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » środa 02 sty 2008, 15:06

ak, a czy interesuje Cię tylko nowy sprzęt, czy wchodzi w grę używany?

Awatar użytkownika
ak

Post autor: ak » środa 02 sty 2008, 19:29

Heh... właśnie zamówiłem w djshop`ie ;)
grafik / początkujący muzyk

ODPOWIEDZ