Inspiracje

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
richtig
Re: Inspiracje

Post autor: richtig » wtorek 21 lut 2006, 11:27

...przeczytałem całość i nie kumam , jak może być kogoś muzyka inspiracją do tworzenia mojej ? inspiracją mogą być jakieś wydarzenia , plenery , obrazy , nawet jakiś dołek psychiczny , czy też odwrotnie radość lub euforia. Ja rozumiem że coś jest na topie i można czuć jak jedno z drugiego się wykluwa , ale wtedy mamy do czynienia z zamierzoną produkcją z czymś co nie ma odbiegac od jakiś standardów praktycznie narzuconych z góry , a nie z tym co płynie z mojej duszy....

Inspiracją może być klimat danego utworu, czy nawet jakaś zagrywka, motyw (wtedy to już coś w stylu remiksu - sprawa oryginalności tak powstałego dzieła też jest dyskusyjna) Inspirować się można brzmnieniem jakiegoś instrumentu lub całości nagrania.

Nie mówię, że dobrze jest jak na 80% nowych płytach pop jest prawie identyczny beat, bo to jest jakaś ślepa moda i w sumie taki głupi konserwatyzm. Ale ludzie lubią to co znają, to po co zmieniać...

Przecież cała muzyka samplowana w której są kawałki cudzych utworów jest niejako inspirowana bezpośrednio muzyką. I jakkolwiek 95% takich utworów to IMHO (i nie tylko IMHO) dno/badziewie/anty-sztuka, to jestem pewien, że jest te 5% które jest w stanie wybronić sampling jako taki.

Pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
spiker

Re: Inspiracje

Post autor: spiker » wtorek 21 lut 2006, 12:20

Witam

Oczywiście czyjaś muzyka może być inspiracją dla Twórcy. Wielu było polskich choćby muzyków, którzy ewidentnie tworzyli inspirowani polską muzyką ludową np. Chopin, czy Szymanowski...

Ja sam tez przyznam się z podniesionym czołem, że tworzę czasem zainspirowany czyjąś muzyką...ale na pewno nie jest to odtwórcze, a poza tym ktoś kto w ten sposób tworzy nigdy nie jest zainspirowany pojedynczym twórcą i konkretną muzyką. Zawsze jest to melanż wpływów i inspiracji. Odważę się na tezę, że nie ma na świecie muzyka, który by tworzył bez inspiracji czyjąś muzyką. Muzyk-Twórca wyrasta na tle i podłożu jakiejś muzyki i ona zwasze będzie go inspirować czy on tego chce czy nie.

pozdrowienia

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

ODPOWIEDZ