Waldorf Blofeld

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
kaziorkaski
Re: Waldorf Blofeld

Post autor: kaziorkaski » piątek 05 gru 2008, 08:17

ojjj... nie doczytalem, ze jako "vsti", sorry. ja uzywam blofelda normalnie jako track midi + automatyzcja itp...

wracajac do pracy jako vst, istnieje ten edytor, ktory jest na http://matrixsynth.blogspot.com/2008/10/blofeld-vst-editor-beta-2.html i chodzi pod fruity loops w miare dobrze, nie sypie sie jak to ma miejsce pod abletonem i cubasem (bynajmniej u mnie). tak wiec jesli ktos uzywa fruity loop'a to moze sprobowac...

a czemu potrzebujecie uzywac go jako wtyczki vsti ? skoro mozna automatyzowac bez problemu jego parametry ?

...
Ja działam na FL u, i o ile wersja Beta-1 edytorka vst działała jako tako i komunikowała się z Blofeldem to wersja Beta-2, co prawda nie wysypuje się tak szybko, ale nie pozwala u mnie skonfigurować MIDI i brak jakiejkolwiek komunikacji. Jeśli Tobie się przypadkiem udało to napisz mi ew prywatnie jak to skonfigurowałeś, żeby nie zaśmiecać forum;)
A dlaczego edytor vst? Myślę, że przyzwyczajeni do wygody jaką oferują instrumenty VST w pracy nad projektem w jakimkolwiek środowisku DAW, chwielibyśmy to samo moc zrobić z Blofeldem. Kręcić wirtualną gałką i jednocześnie moc obserwować zmiany w fizycznym instrumencie, zmiany, które będą potem zapisywane wraz z projektem.
Pozostaje czekać co zaproponuje Waldorf z nowym rokiem. Ja zaś niezależnie od tego, wysłałem do http://www.vengeance-sound.com/ (producenta świetnych bankow do Q+)zapytanie czy nie myślą o jakimś banku brzmień dla Blofelda. Może też napiszcie to ich zmotywujemy, hehe
www.muzyka-pomojemu.blogspot.com

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » piątek 05 gru 2008, 17:25

timerus napisał:
a czemu potrzebujecie uzywac go jako wtyczki vsti ? skoro mozna automatyzowac bez problemu jego parametry ?
jak zwał tak zwał chodziło mi o możliwość edycji midi właśnie po to żeby zapisywały się zmienione barwy
ale niestety próbowałem tego edytora i nie poszło, nie mogę ustwaić w nim wejścia midi i komunikat mówi że nie można go ustawić bo urządzenie jest już używane, próbowałem przy włączonym i wyłączonym blofeldzie, tak samo klawiaturę sterującą odłączałem

kaziorkaski napisał:
Ja zaś niezależnie od tego, wysłałem do http://www.vengeance-sound.com/ (producenta świetnych bankow do Q+)zapytanie czy nie myślą o jakimś banku brzmień dla Blofelda. Może też napiszcie to ich zmotywujemy, hehe ...
Tutaj są do pobrania barwy innych użytkowników, trzeba się zarejestrować, jeszcze nie miałem czasu obadać ale w poniedziałek/wtorek sprawdzę
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

kaziorkaski

Post autor: kaziorkaski » piątek 05 gru 2008, 17:49

Tutaj są do pobrania barwy innych użytkowników, trzeba się zarejestrować, jeszcze nie miałem czasu obadać ale w poniedziałek/wtorek sprawdzę ...

Tam to ja się zarejestrowałem zaraz po zakupie Blofelda. Ale brzmień dla niego tu jeszcze nie ma. A od wcześniejszych instrumentów zdaje się nie wczytasz....

kaziorkaski

Post autor: kaziorkaski » poniedziałek 08 gru 2008, 16:06

Na razie więc chyba nie istnieje możliwość doładowania swojego Blofelda jakimikolwiek zewnętrznymi (komercyjnymi lub nie) brzmieniami, a szkoda, oj wielka.
Vengeance milczy, Waldorfa również zamurowało - niedobrze. Ani nawet zapowiedzi żadnych...

kaziorkaski

Post autor: kaziorkaski » niedziela 21 gru 2008, 21:18

Znalazłem podczas porządków folder,który dostałem na stoisku Audiostacji podczas Krakowskich targów MusicMedia. W opisie Blofelda wyraźnie zaznaczono, że można importować banki z MicoQ! Opis tu.

kaziorkaski

Post autor: kaziorkaski » niedziela 21 gru 2008, 22:00

A widział w akcji ktoś już ten niebywały skarb!?!! POLECAM!!!!!!!!

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 22 gru 2008, 13:01

...A widział w akcji ktoś już ten niebywały skarb!?!! ...

Cóż wart byłby ten świat bez ludzi, którym chce się zrobić coś fajnego dla innych nie licząc przy tym na wiele ze strony tych ostatnich.
Program jest świetny. Choć ma jeszcze kilka szczegółów do poprawienia, to ogólnie działa już jak najbardziej prawidłowo.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

2ms

Post autor: 2ms » wtorek 23 gru 2008, 22:35

......A widział w akcji ktoś już ten niebywały skarb!?!! ...

Cóż wart byłby ten świat bez ludzi, którym chce się zrobić coś fajnego dla innych nie licząc przy tym na wiele ze strony tych ostatnich.
Program jest świetny. Choć ma jeszcze kilka szczegółów do poprawienia, to ogólnie działa już jak najbardziej prawidłowo.
...

Potwierdzam bardzo przydatna aplikacja do tego wspaniałego instrumentu
[addsig]
ROLAND JP8000, YAMAHA Motif ES6, WALDORF Blofeld, OBERHEIM MC1000/76, IBM T40, BEHRINGER BCA-2000, ALESIS M1 Active mk2, Sennheiser HD265 Linear x2... http://www.myspace.com/inthetwilightbandpl

mh

Post autor: mh » czwartek 25 gru 2008, 01:07

Wygląda bardzo przyzwoicie :) niestety nie posiadam Blofelda JESZCZE, ale jestem pewien, że pracuje także znakomicie.
Tak więc będzie zbędny edytor by Waldorf ;)
Psychomaniak

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 25 gru 2008, 11:13

...Wygląda bardzo przyzwoicie :) niestety nie posiadam Blofelda JESZCZE, ale jestem pewien, że pracuje także znakomicie...

Program ma problem z rozdzielczością 1024/600 px, w takim trybie niektóre z elementów potrafią zniknąć z ekranu aby już więcej się nie pojawić. Osnowa graficzna programu jest bardzo surowa. Tu jednak na szczęście można przeedytować sobie jego zasoby i dopieścić graficznie. Oczywiście tylko na własny użytek.

...Tak więc będzie zbędny edytor by Waldorf ;)...

Mówią, iż od przybytku głowa nie boli
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

ODPOWIEDZ