Power MacG5 + ProTools HD - opłaca się?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
tomekk
Re: Power MacG5 + ProTools HD - opłaca się?

Post autor: tomekk » niedziela 30 paź 2005, 22:11

...**********************

a moze

a moze

a moze

a moze

Niestety, taka dyskusja jest tyle warta, co wiele innych podobnych na tym forum (a moze kupic Groove Tubes? Nie! Lepiej TLAudio! Co? Przeciez Avalon bedzie lepszy!)

Ktos, kto chce zainwestowac 6k euro nie pyta ludzi na forum o rade. I tu nie chodzi nawet o dyskusje, zeby wybadac co lepsze. To sa zbyt powazne rzeczy i osoba decydujaca sie takie zakupy powinna mie3c swiadomosc wszystkiego od poczatku do konca. Jesli nie ma - to moim zadniem wie tyle (a raczej tak niewiele), ze bez roznicy, co jej doradza.

Wybacz, jesli urazilem - tak uwazam....

Nie, nie uraziłęs, skądze !

Nie mam takiej skłonności aby obrazac się na człowieka któy w pewnym sensie ma racje. Bo nie chodziło mi tu bradziej o to "co mam kupic" tylko zeby zobaczyc jakie macie za i przeciw, niestety jak to bywa na tym forum, nie mozna dojsc do porozumienia, moze i torche moja wina...heh pozdrawiam

Awatar użytkownika
tomekk

Post autor: tomekk » niedziela 30 paź 2005, 22:19

Chciałem zauwazyc, tak jak napisałem wczesniej ze mam "promocje" na ProToolsa ... ale ok, juz mam możliwosc popracowania na ProToolsie wiec sam sie przekonam

Ale dzieki, macie racje, ale nie chciałem tu rady CO KUPIC lecz chciałem zobaczyc co myslicie....ehhh w ogole juz KONIEC.

Awatar użytkownika
harrypotter

Post autor: harrypotter » poniedziałek 31 paź 2005, 13:40

Pro-Tools wychodzi rzadko, ale jak juz jest, to dziala - i dzialaja wszystkie funkcje, w jakie jest wyposazony. Programy Steinberga strasznie cierpia pod tym wzgledem - co komu po funkcjach, ktorych nie ma konkurencja, jak one i tak nie dzialaja...

Gdyby Protools mial tyle funkcji co Nuendo, to tez by sie mu conieco przydazalo...

Wydaje mi sie Matiz, ze przedstawiasz sprawe troche za bardzo kontrastowo - "czarne - biale".

Po pierwsze, nie ma softu, ktory jest absolutnie Bug Free i dotyczy to rowniez Protools. Wystarczy zajrzec na forum Digidesign zeby przekonac sie, ze tam tez zdarzaja sie problemy...

Co do Steinberga, oczywiscie zdarzaja sie problemy, ale stwierdzenie "strasznie cierpia" jest mocno przesadzone. I moge to stwierdzic jako legalny, zarejestrowany uzytkownik Nuendo. Moze wersje pirackie cierpia bardziej...

Historia supportu Steinberga faktycznie nie jest chlubna, ale ostatni rok to zdecydowana poprawa.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 31 paź 2005, 14:11

I moge to stwierdzic jako legalny, zarejestrowany uzytkownik Nuendo. Moze wersje pirackie cierpia bardziej...

Gdyby Protools mial tyle funkcji co Nuendo, to tez by sie mu conieco przydazalo...

I wlasnie dlatego nie ma. Szlag mnie trafia, gdy przy kliencie mi sie Nuendo czy Cubase rozklada. O nienaprawionych bugach, podczas gdy sukcesywnie dochodza nastepne funkcje, moglbym rozmawiac caly wieczor i noc z kolegami, ale juz nie mam sil...

Po pierwsze, nie ma softu, ktory jest absolutnie Bug Free i dotyczy to rowniez Protools. Wystarczy zajrzec na forum Digidesign zeby przekonac sie, ze tam tez zdarzaja sie problemy...

To oczywiste. Niektore wpadki mieli wrecz smieszne, np. niemozliwosc otwarcia wlasnej sesji demo z instalki na CD, bo katalog mial znak specjalny ®

Co do Steinberga, oczywiscie zdarzaja sie problemy, ale stwierdzenie "strasznie cierpia" jest mocno przesadzone.[...] Historia supportu Steinberga faktycznie nie jest chlubna, ale ostatni rok to zdecydowana poprawa....

Niestety, nie zgodze sie z tym. Mam w jednym studio dwie sztuki Nuendo 3, w innym studio 3 CSX3. Znajomi, z ktorymi bezposrednio wspolpracuje, tez maja CSX3 (wszystkie systemy legal - zeby nie bylo, ze to wina emulatora itp.) Co komp, to inne bledy wyskakuja. Niekiedy sa naprawde jaja.

Na ProTools zdarza mi sie rzadziej pracowac, niestety wszystko IMHO chodzi stabilnie.

Matiz pracuje czesciej na PT, ja czesciej na N3, oboje powiemy Ci to samo.

Do tego dodam, ze nie zdarzyly mi sie dotad niektore bledy opisywane na forum nuendo.com, wiec ze zmartwieniem czekam, kiedy bedzie ow pierwszy raz (np. wymiana Open TL z rejestratorami MX2424 - mi dziala, gdzies na swiecie pojawiaja sie informacje ze nie dziala...)

Ile trzeba bylo czasu, by synchronizacja kilku maszyn byla prawidlowa w Cubase VST czy SX? Na ProTools zawsze takie podstawowe rzeczy dzialaly _bezblednie_, czy to byl TDM czy LE

P.S. Przez bledy w SX2/3 i N2/3 mialem w ciagu ostatnich miesiecy kilka razy powazne opoznienia w pracy, dotyczylo to roznych miejsc, blad z winy samego komputera wykluczam.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 31 paź 2005, 14:44

Co do Steinberga, oczywiscie zdarzaja sie problemy, ale stwierdzenie "strasznie cierpia" jest mocno przesadzone.

Ale wiadomosci na temat PT to jak rozumiem masz z wlasnego, wieloletniego doswiadczenia? Ba jak z DUC, to wybacz...

I moge to stwierdzic jako legalny, zarejestrowany uzytkownik Nuendo. Moze wersje pirackie cierpia bardziej...

Tez Cie lubie

Historia supportu Steinberga faktycznie nie jest chlubna, ale ostatni rok to zdecydowana poprawa.

No popatrz - a ja myslalem, ze ostatni apgrejd do 3.1 to tylko i wylacznie z powodu zlamania klucza

BTW - jaka wersje masz zainstalowana?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 31 paź 2005, 15:00

Matiz pracuje czesciej na PT, ja czesciej na N3, oboje powiemy Ci to samo.

Dwaj menczyzny w lozku - musialem zawiadomic

MSPANC

Awatar użytkownika
harrypotter

Post autor: harrypotter » poniedziałek 31 paź 2005, 15:35

BTW - jaka wersje masz zainstalowana?...

3.1.0.934 - jeszcze nie instalowalem ostatniego patcha.

A co do pirackich kopii, to nie pilem do Ciebie...:roll: Chodzilo mi o to, ze jakis czas temu (zanim forum Steinberga stalo sie "quasi" dla zarejestrowanych) masa doniesien o bledach wynikala z uzywania crackow.

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » poniedziałek 31 paź 2005, 16:13

Chodzilo mi o to, ze jakis czas temu (zanim forum Steinberga stalo sie "quasi" dla zarejestrowanych) masa doniesien o bledach wynikala z uzywania crackow....

No to teraz kiedy sie stalo, ta masa doniesien nie zmalala. Wrecz przeciwnie.

Soft juz jest tak skomplikowany, ze wyraznie producent ma klopoty z jego opanowaniem.

Wsrod tej calej masy bledow jest wiecznie zywa stala czesc zwiazana z sama platforma, w ktorej, jak widac, sa wieczne klopoty z kompatybilnoscia na styku sprzet/oprogramowanie.

Hubi

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 31 paź 2005, 16:18

...No to teraz kiedy sie stalo, ta masa doniesien nie zmalala. Wrecz przeciwnie. Soft juz jest tak skomplikowany, ze wyraznie producent ma klopoty z jego opanowaniem. Wsrod tej calej masy bledow jest wiecznie zywa stala czesc zwiazana z sama platforma, w ktorej, jak widac, sa wieczne klopoty z kompatybilnoscia na styku sprzet/oprogramowanie...

Bo to był świetny sekwencer/edytor MIDI, a teraz nawet to w nim kuleje i to mocno .
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » poniedziałek 31 paź 2005, 16:25

No popatrz - a ja myslalem, ze ostatni apgrejd do 3.1 to tylko i wylacznie z powodu zlamania klucza

Z punktu widzenia producenta to tylko jeden z licznych powodow takiego upgrade'u, ale na pewno nie glowny. Obecnie trwa poscig miedzy kilkoma zaledwie firmami o paleczke pierwszenstwa w momencie, w ktorym bardzo realna bedzie np. masowa migracja mniejszych i srednich studiow wlasnie z takich systmow jak PT do przyszlych DAW (byc moze juz calkowicie opartych o zwykly PC). Druga zla wiadomosc jest taka, ze aby PT bylo wtedy konkurencyjne, bedzie sie musialo bardzo agresywnie rozwijac o nowa funkcjonalnosc, a to niestety oznacza , ze bedzie z tym systemem dzialo sie mniej wiecej to, co dzieje sie obecnie z produktami Steinberga (nie ujmujac oczywiscie Apple'owi i wielu innym). Ale to oczywiscie jest przyszlosc. Poki co jeszcze na 3 wersji SX daje sie jeszcze pracowac .

Hubi

ODPOWIEDZ