DVD Audio player 5.1?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Piciu
Re: DVD Audio player 5.1?

Post autor: Piciu » piątek 09 wrz 2005, 13:29

Bartos:

Znalazłem rozwiązanie Twojego problemu - przeczytaj DOKŁADNIE manuala do karty (a w szczególności Appendix E i F). Podpowiem, że chodzi o konfigurację trybu SuperChannel Giny3G.

MUSI działać!

Czyli jak widać producenci ProAudio wcale nie zapominają o tej "marginalnej technologii". Powiem więcej - takiej elastyczności w konfigurowaniu wielokanałowego audio (właśnie na potrzeby czysto ROZRYWKOWE) jaki ma Gina/Layla3G niema nawet Creative!

Pozostaje jeszcze kwestia właściwego software'u odtwarzającego płyty DVD-Audio - musi to być PowerDVD 6 albo WinDVD 7 w wersji "full" (tzn. z obsługą multichannel), a nie OEM (dostarczanej np. z kartą graficzną/napędem DVD), które są na ogół 2 kanałowe. Albo przynajmniej WindowsMP (także multichannel).

Zbynia:

Przecież DOKŁADNIE napisałem/wyjaśniłem, że na obecnym formacie DVD (przypomnę jeszcze raz, że ma max. przepustowość 12Mbit/s) nie jest możliwe przesłanie np. 6 kanałów 24/192 (nawet z kompresją), bowiem wymagałoby to przepustowości na poziomie co najmniej 34Mbi/s (uncompressed), a z kompresją MLP (zmniejsza średnio o połowę strumień danych), to i tak potrzebujemy co najmniej 17Mbit/s.

Dlatego jak NAPISAŁEM - na przyszłych nośnikach danych (Blue-Ray/HD-DVD), w których zwiększono max. przepustowość (z racji zapisywania na nich filmów HDTV) będzie już możliwość zapisania dźwięku o takich parametrach (24/192 6-ch).

Na płycie DVD-A (obecnej generacji) to DOSKONALE WIEM, że można zapisać albo 24/192 2-ch, albo 24/96 6-ch (+kompresja MLP)!!!

Czytać, czytać i jeszcze raz czytać

Pozdrawiam

PS:

Są jeszcze inne warianty zapisu muzy DVD-A (np. 24/96 na przód, a 24/48 na pozostałe kanały), ale to nie zmnienia w zasadzie nic w tej dyskusji.

Piciu

Post autor: Piciu » piątek 09 wrz 2005, 13:40

Tzn.> techniczna< możliwość takiego zapisu będzie, ale czy zostanie to zatwierdzone w jakiś jakiś konkretny standard (o nazwie np. DVD-Audio ver.2.0), to jużjest osobna historia...

Pozdr.

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » piątek 09 wrz 2005, 16:18

Piciu - W I E L K I E D Z I Ę K I ! ! !! ! !!!!!!!

DZIAŁA!!!!!!!!

:)))))))))

Rety jak sie ciesze! Hahaha - jak dzieciak :D

Jest mi strasznie głupio... naprawdę czytałem manuala od deski do deski - jak widać zupełnie bez sensu, bo najnormalniej w świecie zapomniałem o tym łączeniu kanałów, a właściwie czytając go wtedy może nie zwróciłem uwagi bo nie myślałem o surroundzie.

Ehhhhhhh - już włączyłem nawet medulle! Płyta zaczyna się podobnie jak stereofoniczna, jednak kolejny głos wchodzący jest już w lewym tylnym, kolejny w prawym tylnym i w momencie rozwinięcia dostajemy pełny, piękny dźwięk ze wszystkich kanałów - umieszcza nas to w samym środku muzyki :)

Hehehehe! Zaraz zamknę się na godzinkę w swoim pokoiku i odpłynę razem z głosami bjork :)

raz jeszcze dziękuję - you`ve made my day :)

pozdrawiam!

bjortos

ODPOWIEDZ