Kontroler SATA na PCI - czy warto?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
peter1pl
Re: Kontroler SATA na PCI - czy warto?

Post autor: peter1pl » wtorek 23 sie 2005, 22:07

.........U mojego znajomego stoi komp Athlon 900 (jeszcze nawet nie XP) z 256MB RAM SD. Do tej pory miał jakiegoś Seagate'a 7200rpm, ale dysk

Dysk miał oddzielnie, na pustym kablu. Wszystko było w porządku poustawiane. A Ty jakiego masz kompa? Bo procek też ma dużo do gadania, ale chodziło mi akurat o porównanie prędkości działania i jestem w 100%, że to była kwestia dysku....

Płyta główna Abit; P4 2,53 GHz; Dysk Seagate Barracuda IV Ultra ATA 7200rpm z 2Mb cache 40GB; 512 MB DDR; WIN 98SE

Mój dysk w ogóle nie odczuwa że działa (przy takich projektach o jakich pisałem). Użycie dysku wg VST Performance = 0%

I dla tych co mówią o głośnych Seagate'ach:

Muszę się nieźle wysilić żeby go usłyszeć (a komputer mam b. mocno wyciszony - specjalny cichy zasilacz z 1 wiatrakiem 12cm i specjalny cichy wiatrak na procesorze).
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Awatar użytkownika
Piotr31

Post autor: Piotr31 » wtorek 23 sie 2005, 22:31

Odpowiem Ci krótko. Mam dyski PATA i SATA. Oczywiście różnice są, ale zależy przy jakich operacjach. Pomijając szczegóły ... zainwestuj w Płytę z SATA II i taki dysk, np. Samsunga. Naprawdę nie zawiedziesz się. Kontroler SATA II jest zgodny z poprzednią wersją, podłączysz dyski SATA (1).

Dobre płyty": np. pod AMD 64 (już widzę złoślowości fanów Intela) to: DFI.

Zobacz płytę DFI LAN Party NF-4Ultra - D www.dfi.pl

Oczywiście wymaga to zmiany prawie całego komputera, ale pytałeś o inwestycję w kontroler SATA. Na tym etapie NIE odczujesz róznicy.

Pozdrowienia
Jestem początkującym muzykiem amatorem, mam 34 lata

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » wtorek 23 sie 2005, 23:08

...Odpowiem Ci krótko. Mam dyski PATA i SATA. Oczywiście różnice są, ale zależy przy jakich operacjach. Pomijając szczegóły ... zainwestuj w Płytę z SATA II i taki dysk, np. Samsunga. Naprawdę nie zawiedziesz się. Kontroler SATA II jest zgodny z poprzednią wersją, podłączysz dyski SATA (1).

Dobre płyty": np. pod AMD 64 (już widzę złoślowości fanów Intela) to: DFI.

Zobacz płytę DFI LAN Party NF-4Ultra - D http://www.dfi.pl

Oczywiście wymaga to zmiany prawie całego komputera, ale pytałeś o inwestycję w kontroler SATA. Na tym etapie NIE odczujesz róznicy.

Pozdrowienia...

Uważam, że inwestycja w DFI LanParty dla użytkownika zajmującego się muzyką to niepotrzebne wydawanie pieniędzy, naprawdę. Wystarczy jakaś Gigabyte.

Co do procesora, nie jestem zwolennikiem ani AMD ani Intela, ale gdybym aktualnie miał składać komputer do studia wybrałbym dwurdzeniowego Pentiuma IV 820. Kosztuje 1200zł, ma fizycznie 2 rdzenie i do tego technologię HT czyli w praktyce pracuje jako 4 rdzeniowy procesor. Jest naprawdę godny uwagi i nie wiem czy jest sens w takim wypadku inwestować w A64, ale "tematodawca" nie chce składać nowego komputera, więc nie mąćmy mu w głowie ;).
Pozdrawiam

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 23 sie 2005, 23:34

problem polega na tym ze poki co brak jest aplikacji korzystajacych z dwoch rdzeni

ODPOWIEDZ