...te prawidłowe z profesjonalnych kawałków też różnią się między sobą.
Bo nie ma jednego wzoru na idealne brzmienie. Najprosciej znajdz takie numery, ktore sa najbardziej zblizone stylowo i brzmieniowo do tego, co chcesz osiagnac i wtedy wykrec korekcja podobne wartosci pasm. I przede wszystkim sluchaj uwaznie odpowiednich elementow - wokalu, gitar, basu itd, i zastanow sie, czym roznia sie od Twojego.
pozdrawiam
Kompresja mixu - w jakim celu?
- Gałkoskręt
Re: Kompresja mixu - w jakim celu?
......te prawidłowe z profesjonalnych kawałków też różnią się między sobą.
Bo nie ma jednego wzoru na idealne brzmienie. Najprosciej znajdz takie numery, ktore sa najbardziej zblizone stylowo i brzmieniowo do tego, co chcesz osiagnac i wtedy wykrec korekcja podobne wartosci pasm. I przede wszystkim sluchaj uwaznie odpowiednich elementow - wokalu, gitar, basu itd, i zastanow sie, czym roznia sie od Twojego.
pozdrawiam
...
Przede wszystkim to troche sie zagalopowaliscie.Przeciez master nie sluzy do ratowania trupa! Twoj mix po przesluchaniu zachodnich produkcji ma mało srodka?Nie wystarczy podbic na EQ pasmo i sprawa zalatwiona!Nie wiem czy zdajecie sobie sprawe ze na brzmienie mixu wplywaja takze takie czynniki jak harmoniczna aranzacja.Spotkalem sie z tym zagadnieniem.W mixie wszystkie traki pod katem masteru byly ukrecone korekcyjnie poprawnie a jednak nie mialem srodka.Po wielu dniach zauwazylem,ze po prostu w aranzu nie ma takich nut o okreslonej wysokosci,ktore takie pasmo w naturalny sposob by pokrywaly.Nie chce tu powiedziec,ze najlepiej upchac do aranzu ile sie da ale tylko tyle,zeby np.takie czynniki wziazc pod uwage.ufff...
pozdrawiam
...
Przede wszystkim to troche sie zagalopowaliscie.Przeciez master nie sluzy do ratowania trupa! Twoj mix po przesluchaniu zachodnich produkcji ma mało srodka?Nie wystarczy podbic na EQ pasmo i sprawa zalatwiona!Nie wiem czy zdajecie sobie sprawe ze na brzmienie mixu wplywaja takze takie czynniki jak harmoniczna aranzacja.Spotkalem sie z tym zagadnieniem.W mixie wszystkie traki pod katem masteru byly ukrecone korekcyjnie poprawnie a jednak nie mialem srodka.Po wielu dniach zauwazylem,ze po prostu w aranzu nie ma takich nut o okreslonej wysokosci,ktore takie pasmo w naturalny sposob by pokrywaly.Nie chce tu powiedziec,ze najlepiej upchac do aranzu ile sie da ale tylko tyle,zeby np.takie czynniki wziazc pod uwage.ufff...
Kocham krecenie galami!
Przede wszystkim to troche sie zagalopowaliscie.Przeciez master nie sluzy do ratowania trupa! Twoj mix po przesluchaniu zachodnich produkcji ma mało srodka?Nie wystarczy podbic na EQ pasmo i sprawa zalatwiona!Nie wiem czy zdajecie sobie sprawe ze na brzmienie mixu wplywaja takze takie czynniki jak harmoniczna aranzacja.Spotkalem sie z tym zagadnieniem.W mixie wszystkie traki pod katem masteru byly ukrecone korekcyjnie poprawnie a jednak nie mialem srodka.Po wielu dniach zauwazylem,ze po prostu w aranzu nie ma takich nut o okreslonej wysokosci,ktore takie pasmo w naturalny sposob by pokrywaly.Nie chce tu powiedziec,ze najlepiej upchac do aranzu ile sie da ale tylko tyle,zeby np.takie czynniki wziazc pod uwage.ufff......
Alez to oczywiste, ze nie wyciagniesz srodka, jesli go tam nie ma. Tak samo jak nie wyciagniesz basu, gory i jakiegokolwiek innego pasma, jesli w miksie go brak. Dlatego tez zrozumiale jest to co napisal lee, ze analizator pokazuje rozne rzeczy przy roznych nagraniach. Dlatego tez wlasnie zalecilem znalezienie podobnego stylowo i brzmieniowo utworu i probe ustawienia korekcji, aby analizator pokazal mozliwie zblizone widmo. Oczywiscie mamy swiadomosc, ze nie jest to zloty srodek i ze przede wszystkim nalezy sluchac, sluchac, sluchac...
To niestety trudne jest do nauczenia "z ksiazki", trzeba sie nakrecic...

pozdrawiam
- Miłaszewski
Pytanie brzmi "po co kompresuje sie mix?" a nie "do czego sluzy mastering?" Ja juz wyrazilem swoja opinie na ten temat i jestem ciekaw opinii innych osob w tym wzgledzie.
Jacek / www.dzwiek.org / www.soundcrime.com
Jacek / www.dzwiek.org / www.soundcrime.com
ie wiem czy zdajecie sobie sprawe ze na brzmienie mixu wplywaja takze takie czynniki jak harmoniczna aranzacja.Spotkalem sie z tym zagadnieniem.W mixie wszystkie traki pod katem masteru byly ukrecone korekcyjnie poprawnie a jednak nie mialem srodka.Po wielu dniach zauwazylem,ze po prostu w aranzu nie ma takich nut o okreslonej wysokosci,ktore takie pasmo w naturalny sposob by pokrywaly.Nie chce tu powiedziec,ze najlepiej upchac do aranzu ile sie da ale tylko tyle,zeby np.takie czynniki wziazc pod uwage.ufff...
Czyli jak np. zrobiłem takiego loopa
http://republika.pl/niki1/loop.mp3
w którympoprostu nie ma dźwięków z pasma średnio niskiego to nie muszę na siłę podkręcać tego pasma w innych instrumentach o podobynm paśmie żeby to załatać?
po protu może tego w tym przypadku pasma nie być, lub być cichsze?
Czyli jak np. zrobiłem takiego loopa
http://republika.pl/niki1/loop.mp3
w którympoprostu nie ma dźwięków z pasma średnio niskiego to nie muszę na siłę podkręcać tego pasma w innych instrumentach o podobynm paśmie żeby to załatać?
po protu może tego w tym przypadku pasma nie być, lub być cichsze?