Jest jakikolwiek sens wgrywania ostrej gitary liniowo?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
peter1pl
Re: Jest jakikolwiek sens wgrywania ostrej gitary liniowo?

Post autor: peter1pl » sobota 08 sty 2005, 19:30

Ależ możesz słyszec efekt pracy symulatora programowego!

Pewnie że możesz. Kwestia tylko latencji, czyli sterowników Twojej karty. U mnie jest to ok. 9ms ale spoko wystarczy.Trzeba włączyć monitoring. Działa to (przynajmniej powinno) nie tylko w Cubase SX. U mnie to działa na Cubasis VST 5.0 (i w 4.0 działało też:).

Twój post, Djozd, sporo wniósł, bo rzeczywiście bardzo dobrze jest mieć poza "zwykłą" nagrywaną ścieżką gitary, też ścieżkę gitary "czystej" z którą można się potem bawić (np. symulatorem software'owym).
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Jest jakikolwiek sens wgrywania ostrej gitary liniowo?

Post autor: DJOZD » sobota 08 sty 2005, 23:43

...

Ależ możesz słyszec efekt pracy symulatora programowego!

Pewnie że możesz. Kwestia tylko latencji, czyli sterowników Twojej karty. U mnie jest to ok. 9ms ale spoko wystarczy.Trzeba włączyć monitoring. Działa to (przynajmniej powinno) nie tylko w Cubase SX. U mnie to działa na Cubasis VST 5.0 (i w 4.0 działało też:).

Twój post, Djozd, sporo wniósł, bo rzeczywiście bardzo dobrze jest mieć poza "zwykłą" nagrywaną ścieżką gitary, też ścieżkę gitary "czystej" z którą można się potem bawić (np. symulatorem software'owym)....

;)

Musze to sprawdzić - faktycznie nie kombinowalem w ten sposob bo jakos tak mi sie to od razu wyobrazilo z tym mikserem, ale metoda sie sprawdza.

Rzadko nagrywam z linii,raczej tylko przy muzyce house,funky (no tutaj raczej bez przesteru albo lekkim drivem z nerki)

Najczęściej zpieca gdyż uzyskuje wten sposob najlepszy efekt. Czysty, dowolnie zpanoramowany sygnał. Moge uzyc dowolna ilosc mikrofonów.

Pozdrawiam!!!

ODPOWIEDZ