2 systemy operacyjne

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mytnik
Re: 2 systemy operacyjne

Post autor: mytnik » sobota 31 lip 2004, 01:03

Jesli masz, miałeś XP lub 2000 to oprócz boot.ini do startu systemu jest niezbedny plik NTLDR - bez rozszerzenia. Takie niewiadomoco którego brak owocuje błędem przy próbie odpalenia systemów. Znajduje się on jak boot.ini na partycji rozruchowej oczywiście jako ukryrty plik....

a co do innych systemów to można zainstalować własnego boot managera który odpali wszystko[np paragon boot manager był zresztą dodany do jakiegoś magazynu o pecetach]

Paragon Partition Manager 6.0 potrafi m.in zakładanie więcej niż jednej partycji głównej. Mam przez part. gł. rozumieć AKTYWNA czy PODSTAWOWA?

Co mam rozumieć pod pojęciem 'aktywna'?

MBR znajduje się na partycji aktywnej czy to jest osobno wydzielony sektor?

czyli skopiowanie samego boot.ini nie odpala systemu. a z obrazu zawsze odpali.

samego boot.ini skopiować się nie da, a jak się mylę to proszę o info.

Co do obrazu, to nadpisywanie calej partycji z xp chwilę trwa, a nie wiem czy się dobrze wyraziłem zadając pytanie gdzieś na początku. Chodziło o to, że kiedy pada jeden z systemów i sformatuję tą partycję to czy pozostałe da sie uruchomić (nawet gdy sformatuję aktywną)
drummer

Awatar użytkownika
lep

Post autor: lep » sobota 31 lip 2004, 08:59

samego boot.ini skopiować się nie da, a jak się mylę to proszę o info.

Co do obrazu, to nadpisywanie calej partycji z xp chwilę trwa, a nie wiem czy się dobrze wyraziłem zadając pytanie gdzieś na początku. Chodziło o to, że kiedy pada jeden z systemów i sformatuję tą partycję to czy pozostałe da sie uruchomić (nawet gdy sformatuję aktywną)...

napewno jest to bardziej dokuczliwe i wymaga wiecej operacji i czasu niż nadpisywanie z obrazu. sam format w dos zajmie prawie tyle czasu co nadpisanie z nortona ghosta, a poza tym będziesz musiał coś z tą partycją z padniętym systemem zrobić, więc wydaje mi się że obraz będzie tu najlepszym rozwiązaniem. nawet w skrajnych przypadkach przy uszkodzeniu mbr[który zawsze jest na partycji c podstawowej] masz go na obrazie.
www.homstudio.com.pl

WG

Post autor: WG » sobota 31 lip 2004, 10:49

Warto także wziąć pod uwagę takie rozwiązanie:

1 partycja - (np. 2GB) pusta przestrzeń przeznaczona tylko na pliki rozruchowe wszystkich systemów i plik wymiany obydwu systemów.

2 partycja - Windows XP

3 partycja - Windows XP

Zalety:

- w przypadku padu któregoś z systemów XP drugi zawsze się uruchomi ponieważ pliki rozruchowe są na pierwszej partycji niezależnej od obydwu systemów dzięki temu spokojnie możemy wykonać format partycji będąc na drugim systemie. Mamy wtedy możliwość przywracania systemu poprzez zwykłe kopiowanie (czasami się to przydaje). Ghost oczywiście będzie tu najszybszym rozwiązaniem.

- plik wymiany pagefile.sys jest jeden i wspólny dla wszystkich systemów. Oszczędzamy miejsce i unikamy jego defragmentacji co wpływa niekorzystnie na pracę całego systemu. Plik wymiany jest newralgicznym miejscem w systemie Windows XP.

Kilka uwag:

NT Loader (pliki ntldr, ntdetect.com, boot.ini) + podprogram startowy w sektorze rozruchowym dysku instalowany jest ZAWSZE czy jest to jeden system czy kilka. W przypadku jednego systemu plik boot.ini zawiera tylko 1 wpis i menu z wyborem systemów operacyjnych jest nie pokazywane co jest oczywiste. Wystarczy dodać drugi wpis w pliku boot.ini a NT Loader zażąda wyboru systemu operacyjnego podczas startu komputera.

Aby edytować plik boot.ini w notatniku wcześniej należy usunąć atrybut pliku "Tylko do odczytu".

Formatując pierwszą partycję pozbywamy się również podprogramu w sektorze rozruchowym dysku, więc samo przekopiowanie plików ntldr, ntdetect.com, boot.ini nie wystarczy.

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » sobota 31 lip 2004, 12:07

ja tez robiłem patent z kopiowaniem boot.ini i u mnie nic się nieodpaliło, bo co w takim razie z plikami ntdetec.com , autoexec.bat i innymi które odpowiedzialne są za start windowsa?? możliwe że niemam racji ale może dowiem się jak odpala system bez tych plików. ...

nie chodziło mi o to, żeby zostawiać "goły" C: Wtedy oczywiste jest że nic nie ruszy. Chodziło mi o to, że jak go sformatujesz C ( na D cały czas zostaje drugi system), to po ponownej instalacji XP na C: drugi system jest spokojnie do odzyskania.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » sobota 31 lip 2004, 14:54

...Warto także wziąć pod uwagę takie rozwiązanie:

1 partycja - (np. 2GB) pusta przestrzeń przeznaczona tylko na pliki rozruchowe wszystkich systemów i plik wymiany obydwu systemów.

2 partycja - Windows XP

3 partycja - Windows XP

To rozwiązanie jest faktycznie niezle szczególnie że jest małe i nadpisanie partycji c z obrazu gho potrwa 'kilka sekund'

dzięki za radę (b. dobrą)

Przypomnę jeszcze moje pytanie o partycję podstawową i aktywną. Mam rozumieć, że na podstawowych instaluję system, a aktywna to ta z której jest on uruchomiany? czy drugi system musze instalowac na podst czy moge na rozszerzonej?

Jak wyglada nadpisywanie obrazu poprzez ghost w systemie NTFS, skoro w nim nie widać dysków w DOSie?
drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » poniedziałek 02 sie 2004, 14:37

Zainstalowałem 2 systemy i jestem jak narazie bardzo zadowolony (JEDYNY MINUS: mam za mały dysk). Za wszystkie rady serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam
drummer

ODPOWIEDZ