Kilka szczegółów:
1. Przy wyłączeniu kompa na pół roku przy obecnych dyskach TLC czy QLC obawiałbym się utraty danych - niestety dziadostwo rządzi (czyli księgowi oderwani do rzeczywistości i dziadujący dla każdego centa)
Wydajność tych dysków też jest nędzna w dodatku po przekroczeniu 50% zajętości
SLC na chwile obecną w zasadzie nie istnieją także na rynku pro - intele czy tośki z którymi mam do czynienia to MLC. W dodatku intele lubią padać...
Z kolei przy dyskach M.2 NVME trzeba mieć na uwadze że się strasznie gotują - mój plextor M8 coś tam potrafi przy testach dobić do 70 stopni...
Ilością zapisów się nie przejmuję - na 2600 godzin pracy mam 7.5TB a na pewno go nie oszczędzam (512GB) - moze miałby więcej gdyby jakieś gry wychodziły hehehe
2. Przy audio interfejs nie ma znaczenia bo wciąż SATA pozwala zapisywać setki kanałów na raz - jednak NVME pozwala by taki dysk był 5 razy szybszy lekką ręką a to widać szczególnie przy małych plikach
3. backup podstawa - udało mi się zakupić tanio QNAP TS251 z którego dodatkowo na zewnętrzny dysk leci backup w trzeciej kopii
system w zasadzie olewam - jak stracę to niewiele
Nie bez przyczyny polecam 2x1TB ale 2.5" w RAID1 (RAID0 może i szybki ale to nie ma sensu jak pisałem wyżej a ryzyko utraty danych bardzo wysokie) - dwa takie dyski wciąż są cichsze niż jeden 3.5", znacznie chłodniejsze i znacznie mniej wibrują a nie ma nic gorszego niż bucząca buda od wibracji 3.5" dysków. Nawet ciężką budę potrafią wprowadzić w wibracje, zamykanie w szafce nic nie da bo jeszcze pogarsza sytuację... Jednak buda o której pisałem spisuje sie bardzo dobrze - jest dobra cena i jest masa
4. Carozo - no jak widać jeszcze troszkę AMD brakuje ale trzymam kciuki bo cholera ostatnie dwa lata dali popalić intelowi - a ten leniwy dziad niewiele może wskórać - z prostej przyczyny - upadek AMD automatycznie go dzieli na kawałki z racji ustaw antymonopolowych

I dobry kop też im się przyda za to co odwalają od czasów Sandy Bridge (2500K bym się nie pozbył gdyby nie gry i wirtualizacja - ciut więcej mocy potrzebowałem)
5. RAM tanieje! W końcu bo ceny tak skoczyły że byłem w szoku. Za 16GB dałem drugie tyle co w przypadku Sandy Bridge a w pół roku podskoczyły jeszcze dwa razy więcej...To już była szajba
Niestety coś mało szybkich kości i jakoś nie do końca cena chce spadać
6. Djozd nie widziałem płyt z 3 slotami M.2 - obecne płyty mają dwa sloty (te lepsze), tańsze wciąż jeden. Jeden starczy na system - to i tak daje sporego kopa. Reszta talerz bo SSD na magazyn to wciąż słabe rozwiązanie tym bardziej że trzeba mieć na uwadze jakieś recovery w przypadku padnięcia dysku... I nie RAID0 bo przypominam że pad jednego dysku zamiata wszystko
Na zapis śladów obecne transfery wciąż są aż nadto
7. Optane = dziadostwo - drogie, mało wydajne, skomplikowane i niestety niewiele wnoszące aczkolwiek podobne rozwiązania istniejące już od dobrych 5-7 lat istnieją na chipsetach intela
Jeśli mechanizm "myśli" z głowa to przy bankach brzmień może się to spisać całkiem dobrze
Tu się zgadzam z Djozdem - dyski mamy, technologia istnieje wale nie gorsza a znacznie tańsza
8. Ktoś wspomniał o USB, Firewire, Thunderbolt - mały szczegół - USB to interfejs seryjny - i to jego największa wada - gdyby był równoległy jak pozostałe pozwalałby na znacznie lepsze transfery (niekoniecznie szybsze ale lepsze co widać po małych plikach)
9. Na koniec mojego bałaganu powiem - x86 będzie rządził przez kolejne ćwierć wieku. Brednie że ARM coś może można sobie wsadzić. do gówienek pokroju telefonów się nada ale do niczego co wymaga poważnego liczenia się nie nadaje. Póki co osiągniecie podobnej wydajności wymaga ponad dwukrotnie wyższego zużycia energii co czyni technologie bezużyteczną
Z kolei IBM leży i kwiczy z powerem i zaczyna się bawić w rozwiązania sprzętowo/softwarowe za tak kosmiczne pieniądze ze ludzie też od tego odchodzą...a że wspomniani księgowi zaczynają odwalać manianę z licencjonowaniem to tylko patrzeć jak uwalą firmę która w zasadzie wprowadziła komputery pod strzechy
Coś mi sie widzi że do mocnego x86 zostanie doklejone ARM jako moduły specjalizowane - nie wiem czy AMD czegoś takiego nie kombinowało przypadkiem....
więc powtórzę - TRZYMAM KCIUKI! - a póki co pokiszę na intelu do kolejnej zmiany złomika za jakieś 3-4 lata o ile rozwój nie stanie w miejscu
Pozdro i najlepszego