Event Opal czy coś z Eve Audio?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Kyle
Re: Event Opal czy coś z Eve Audio?

Post autor: Kyle » piątek 02 lis 2012, 12:10

Również myślę, że schodzące do 35 Hz Opale powinny dać radę.

Wykres z instrukcji:

http://img835.imageshack.us/img835/6494/opalw.png

Zieloną linią oznaczyłem okolice średniego SPL, a czerwona pozioma linia to -3 dB . Oznaczenie częstotliwości jest nieco wybrakowane, ale sądzę że te -3 dB są gdzieś przy 40 Hz (41 ? ).

Awatar użytkownika
Barciu

Post autor: Barciu » piątek 02 lis 2012, 13:09

Wykres z instrukcji:

http://img835.imageshack.us/img835/6494/opalw.png

Zieloną linią oznaczyłem okolice średniego SPL, a czerwona pozioma linia to -3 dB . Oznaczenie częstotliwości jest nieco wybrakowane, ale sądzę że te -3 dB są gdzieś przy 40 Hz (41 ? ).
...

Dziwna sprawa. Na pewno Event podaje granice pasma -3 dB? Czasami producenci przyjmują większy spadek, np. -6 dB...

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » piątek 02 lis 2012, 13:13

Sprowadziliście pytanie o wybór monitorów do subbasu i wykresów. Bas to nie wszystko. Napiszcie lepiej jakich dobrych monitorów używaliście i będzie to z większym pożytkiem dla wszystkich.

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 02 lis 2012, 13:42

Sprowadziliście pytanie o wybór monitorów do subbasu i wykresów. Bas to nie wszystko. Napiszcie lepiej jakich dobrych monitorów używaliście i będzie to z większym pożytkiem dla wszystkich.

... a kto powiedział, że bas to "wszystko"? I dalej uprzedzając: kto powiedział że równomiernosć pasma to wszystko? ... kto powioedział że charakterystyka impulsowa i przenoszenie transjentów to wszystko? ... nikt. Jak chcesz to mozesz coś napisać nt. rozdzielczości Event Opal, zamiast krytykować choćby mnie (mniej lub bardziej bezpośrednio) za to że obnażam rozmijanie się z prawdą producentów przy podawaniu pasma przenoszenia. Sądzę że "będzie to z większym pożytkiem dla wszystkich."

ODPOWIEDZ