Ensoniq MR61 czy Roland XP50

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Jarek_Zand
Re: Ensoniq MR61 czy Roland XP50

Post autor: Jarek_Zand » środa 12 sty 2011, 19:41

Pewnie wygodniej jest korzystać z głośników. Pamiętam tylko, że dawno temu podłączałem swój keyboard kablem midi do drugiego keyboardu i korzystały one wtedy wzajemnie ze swoich głośników.
MIDI to nie audio!  Jeżeli - "... W klawiaturowych wersjach Ensoniq MR dzieją się jaja z torem wyjściowym audio Zaczyna sie od tego, że pojawiają się przesłuchy, a na koniec wyjście wysiada całkowicie." - to nieźle wtopisz kupując ten instrument, bo przez MIDI go nie usłyszysz.

Mam jeszcze pewną wątpliwośćEmbarassed Czy 01/W brzmi lepiej od Trinity? Pytam, bo wiele razy słyszałem stwierdzenie, że kiedyś instrumenty były lepsze, ale nie wiem dokładnie o jakie lata chodzi. Może synteza AI2 byłą lepsza???... 

Moim zdaniem Trinity brzmi lepiej od 01/W, a stwierdzenia, że coś kiedyś było lepsze to najczęściej paplanie ramoli, którzy mają sentyment do wszystkiego co pojawiło się na świecie, gdy mieli 20 lat. Owszem, w latach 90 gdy pojawił się M1 to był szok. 01/W w tamtych czasach był szczytem technologii. Dzisiaj szczytem technologii jest Korg OASYS, a tamte instrumenty (mam na myśli romplery z lat 90-tych) z niewieloma wyjątkami mocno "trącą myszką".

Mam jeszcze jednego kandydata do "konkursu": Yamaha CS2x

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » środa 12 sty 2011, 21:53

jest tylko jeden problem... W klawiaturowych wersjach Ensoniq MR dzieją się jaja z torem wyjściowym audio Zaczyna sie od tego, że pojawiają się przesłuchy, a na koniec wyjście wysiada całkowicie. Nienaprawialna sprawa. Sam się szykowałem na MRa ale po dyskusji z wieloletnim serwisantem klawiszy odpuściłem temat.

Pozdro

Groover
...

Czy to dotyczy jedynie wersji z klawiatura?

Sam posiadam MR-racka przez tyle lat i nic sie nie dzieje zlego....

nie - problem dotyczy tylko wersji z klawiaturą.

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Eragmoll

Post autor: Eragmoll » czwartek 13 sty 2011, 15:13

...
Ale mr61 nie ma wbudowanych glosnikow! Wiec trzeba podlaczyc pod wyjscie audio instrumentu kable i gdzies je dopiero podpiac zeby uslyszec cos! NIE MA INNEGO WYJSCIA!!!
... 

A nie da się zrobić tak, żeby Ensoniq pełnił funkcję modułu brzmieniowego, a S900 by przetważała z niego dźwięk swoimi głośnikami?

Widze ze cena juz rosnie a w troszke wiekszej cenie to juz mozna kupic tez nowsze synthy np za 2400zł mysle ze bylby do kupienia roland fantom s!

Aż tak wysoko to nie da rady, a po za tym Fantom brzmi dla mnie jakoś plastikowo, może to jest to co napisał Jarek_Zand: "Jeśli szukasz namiastki analoga, to Roland XP50". XP50 moim zdaniem brzmi lepiej, albo się nie znam i właśnie jest lepiej jak jest ten plastik.

Moim zdaniem Trinity brzmi lepiej od 01/W, a stwierdzenia, że coś kiedyś było lepsze to najczęściej paplanie ramoli, którzy mają sentyment do wszystkiego co pojawiło się na świecie, gdy mieli 20 lat.

Ja znalazłem taką zależność tylko w Fantomie i XP, ale może być to tylko moja kwestia gustu. Jeden z tych ramoli tłumaczył to tym, że kiedyś były instrumenty solidniejsze i lepiej brzmiące, bo brzmienie tworzył człowiek używając swego słuchu, a nie zaprogramowanej maszyny.

Mam jeszcze jednego kandydata do "konkursu": Yamaha CS2x

Myśłałem o AN1x ostatnio, ale na nim podobno wszystko trzeba samemu ukręcić, chociaż brzmienia ma naprawdę fajne.

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » czwartek 13 sty 2011, 17:43

......Ale mr61 nie ma wbudowanych glosnikow! Wiec trzeba podlaczyc pod wyjscie audio instrumentu kable i gdzies je dopiero podpiac zeby uslyszec cos! NIE MA INNEGO WYJSCIA!!! ... 
A nie da się zrobić tak, żeby Ensoniq pełnił funkcję modułu brzmieniowego, a S900 by przetważała z niego dźwięk swoimi głośnikami?

...
****************************************************************************88
Kolego midi to nie audio poczytaj taki dział faq i nie będziesz zadawał smiesznych pytan.
Juz widze jak koledzy forumowi sie gotują:)
Pozdrawiam

Eragmoll

Post autor: Eragmoll » czwartek 13 sty 2011, 19:28

.........Ale mr61 nie ma wbudowanych glosnikow! Wiec trzeba podlaczyc pod wyjscie audio instrumentu kable i gdzies je dopiero podpiac zeby uslyszec cos! NIE MA INNEGO WYJSCIA!!! ... 

...
****************************************************************************88
Kolego midi to nie audio poczytaj taki dział faq i nie będziesz zadawał smiesznych pytan.
Juz widze jak koledzy forumowi sie gotują:)
Pozdrawiam...

Wygląda na to, że jest tak jak pisałem! W instrukcji do S900 na str. 202 jest napisane: "Jeśli kanał odbierania ( MIDI Receive Channel) tego instrumentu odpowiada kanałowi nadania, instrument odbierający(S900) będzie interpretował dane wysłane przez instrument nadający(syntezator) i generował odpowiednie dźwięki". Czyli, jak nacisnę klawisz syntezatora to dźwięk usłyszę w głośnikach S900!

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » czwartek 13 sty 2011, 20:49

Za przeproszeniem ale ja jebie i jestem gościu twoim fanem!!!!
Po pierwsze piszesz o sterowaniu midi,i tu sie zgadza jezli wcisniesz klawisz c1 to sampler odtworzy wgrana próbke dźwiekiem c1,ale nie zagra ci brzmieniem ensoniqa bo to nie audio a midi.
Po drugie s900 nie ma głośników tylko wyjscia audio pod które podłaczasz głosniki aktywne lub jakikolwiek zestaw stereo.
I po trzecie poczytaj dział faq i pogogluj co to audio a co midi i zobacz sobie do instrukcji gdzie s900 ma glosniki i do czego one służą:)........

amen

Awatar użytkownika
Jarek_Zand

Post autor: Jarek_Zand » czwartek 13 sty 2011, 21:57

...Za przeproszeniem ale ja jebie i jestem gościu twoim fanem!!!!
Po pierwsze piszesz o sterowaniu midi,i tu sie zgadza jezli wcisniesz klawisz c1 to sampler odtworzy wgrana próbke dźwiekiem c1,ale nie zagra ci brzmieniem ensoniqa bo to nie audio a midi.
Po drugie s900 nie ma głośników tylko wyjscia audio pod które podłaczasz głosniki aktywne lub jakikolwiek zestaw stereo.
I po trzecie poczytaj dział faq i pogogluj co to audio a co midi i zobacz sobie do instrukcji gdzie s900 ma glosniki i do czego one służą:)........

amen...

Ty się csdis nie gorączkuj i nie wyrażaj. Ja też się wpisuję do fanklubu Eragmoll-a! Jak widać szlachetna sztuka czytania ze zrozumieniem zanika i tu żadne działy faq nie pomogą (skoro instrukcja obsługi nie pomogła). We wszystkim masz rację tylko ci się pewnie Yamaha S90 z PSR S900 (o której mowa) pomyliły. PSR S900 ma głośniki i ma nawet wejście liniowe stereo, więc to sobie autor posta zamierzył da się zrobić.

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » czwartek 13 sty 2011, 22:01

Ty się csdis nie gorączkuj i nie wyrażaj. Ja też się wpisuję do fanklubu Eragmoll-a! Jak widać szlachetna sztuka czytania ze zrozumieniem zanika i tu żadne działy faq nie pomogą (skoro instrukcja obsługi nie pomogła). We wszystkim masz rację tylko ci się pewnie Yamaha S90 z PSR S900 (o której mowa) pomyliły. PSR S900 ma głośniki i ma nawet wejście liniowe stereo, więc to sobie autor posta zamierzył da się zrobić....

A no to przepraszam za moja pomyłke i zwracam honor ..pozatym siedze sobie czasem na forum djshop i poprostu wymiekam z takich pytań-rzecz jasna dla mnie to zrozumiale ale dla nowego adepta to magia ale wystarczy poszukac ,poszperac i wtedy juz nie bedąc czegos pewien rozwiazywac watpliwości na forum:)

Eragmoll

Post autor: Eragmoll » piątek 14 sty 2011, 22:51

OK fani i reszta! Teraz czas na konkrety, czyli :

MR61

AN1x

Trinity

Przypominam, że szukam instrumentu z różnymi brzmieniami syntetycznymi tzn. sawy, pady, leady i inne ciekawe efekty. Który powinien wygrać "konkurs"???

Awatar użytkownika
atarens

Post autor: atarens » piątek 14 sty 2011, 23:59

...
OK fani i reszta! Teraz czas na konkrety, czyli :

MR61

AN1x

Trinity

Przypominam, że szukam instrumentu z różnymi brzmieniami syntetycznymi tzn. sawy, pady, leady i inne ciekawe efekty. Który powinien wygrać "konkurs"???...

Naprawde jestem w szoku jak mozna myslec ze brzmienie z jednego instrumentu zagra na glosnikach innego poprzez midi.....

Osobiscie wiec nie wiem co polecic, fantom gra plastikowo a Xp lepiej hahaha ;)

Zawsze mozna cos kupic a jak nie bedzie odpowiadac mozena sprzedac i sprobowac czegos innego!

pozdrawiam

Ensoniq MR + exp dance/world/drums,
Roland Fantom G8,
Roland VariOS,
Alesis QS-R + pcmcia eurodance/classical

ODPOWIEDZ