No dokładnie
Mocny stabilny zasilacz to głównie do O.C. i przy korzystaniu z wydajnych kart graficznych
Szybki ram praktycznie tylko do skomplikowanych obliczeń na olbrzymich ilościach danych - tego nie ma ani w grach ani w muzyce - już prędzej przy obróbce wideo się na tym skorzysta choć niewiele - tu głównie liczy się jego ilość
Zasilanie płyty głównej ma znaczenie tylko dla O.C. - przy standardowym prowadzeniu procka nawet najtańsza płyta spisze się na medal.Nigdy nie miałem problemu z powodu zasilania na płycie głównej jeśli nie podkręcałem ostro procesora.Obecnie mam gigabyte z DES i 6 fazowym zasilanie ale co z tego skoro 9/10 czasu pracy działa na dwóch fazach? :)
Dobry procesor i dużo pamięci to podstawa.Na chwilę obecną polecam intel sandy bridge i5 2500K - można go bardzo łatwo podkręcić (tylko na płytach z chipsetem P67 więc z wbudowanego rdzenia graficznego nie skorzystamy - nie widziałem jeszcze płyt na Z67 który pozwala na obydwie rzeczy podobno).
Dlaczego ten procesor?Bo najwolniejszy intel i5 jest tylko 100 pln tańszy od 2500K.Pomijam już modele 2400 czy 2500 bo to jakaś kompletna pomyłka cenowa.
Pamięć można też za grosze kupić - 2x4GB 1600MHz to jakieś 350pln - wystarczy zmniejszyć CL czy zwiększyć niewiele szybkość a cena rośnie drastycznie.
Ważne by dla pełnej satysfakcji zapodać sobie SSD na system(bo wiadomo że na projekty to nas finansowo zabije póki co) - nie koniecznie odrazu jakiś duży - super wychodzą dwa mniejsze w raid także cenowo
Apropo sklepów to obecnie najtańszym sklepem jaki istnieje jest morele.net