Enharmonia - jak to ugryźć?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
mahon.11
Re: Enharmonia - jak to ugryźć?

Post autor: mahon.11 » poniedziałek 07 gru 2009, 12:53

ja to wszystko rozumiem, ale po co mi, to skoro moge wyrazic te podwojne bemole i krzyzyki za pomoca innych symboli (tzn. za pomoca pojedynczych). jakie to ma zastosowanie praktyczne?...

Proszę bardzo. Przykładowo mamy gamę dis - moll odmiana harmoniczna (6 krzyżyków przy kluczu) - mamy dźwięki: dis, eis, fis, gis, ais, h, cisis, dis - wiemy, że cisis to to samo co dźwięk d (brzmiące), ale nie możemy zapisać d , bo w tej tonacji to jest 8 stopień, a cisis to właśnie podwyższony siudmy. I nie da się inaczej.

dzieki, wlasnie o to mi chodzilo
www.myspace.com/piotrglaza

gatto

Post autor: gatto » wtorek 08 gru 2009, 01:54

...

ja to wszystko rozumiem, ale po co mi, to skoro moge wyrazic te podwojne bemole i krzyzyki za pomoca innych symboli (tzn. za pomoca pojedynczych). jakie to ma zastosowanie praktyczne?...

Proszę bardzo. Przykładowo mamy gamę dis - moll odmiana harmoniczna (6 krzyżyków przy kluczu) - mamy dźwięki: dis, eis, fis, gis, ais, h, cisis, dis - wiemy, że cisis to to samo co dźwięk d (brzmiące), ale nie możemy zapisać d , bo w tej tonacji to jest 8 stopień, a cisis to właśnie podwyższony siudmy. I nie da się inaczej.

dzieki, wlasnie o to mi chodzilo...

Ale w praktyce często unikają takich wygibasów z encharmonią i zamiast cisis piszą d, bo muzyk ma zagrać a vista i nie ma czsu na enharmoniczne łamigłówki. Jak chcesz żeby dobrze zagrali, to zamiast cisis pisz d.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » wtorek 08 gru 2009, 08:01

Ale w praktyce często unikają takich wygibasów z encharmonią i zamiast cisis piszą d, bo muzyk ma zagrać a vista i nie ma czsu na enharmoniczne łamigłówki. Jak chcesz żeby dobrze zagrali, to zamiast cisis pisz d.
...

To w partyturach podaje się litery?

drummer

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » wtorek 08 gru 2009, 08:21

Dajcie już spokój, bo zaczyna się tzw. bicie piany :) Nie nauczymy na forum nikogo podstaw sasad muzyki. Odsyłam do autora Franciszka Wesołowskiego. Jego książka pt. "Zasady muzyki" to biblia dla tych wszystkich, którzy chcieliby się czegokolwiek nauczyć.

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

ODPOWIEDZ