Interfejsy MIDI/USB - różnice tylko w cenie?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Redakcja
Re: Interfejsy MIDI/USB - różnice tylko w cenie?

Post autor: Redakcja » czwartek 06 sty 2011, 18:06

...Pozwolę sobie nie zgodzić się z tą opinią. Jest ona jak najbardziej trafna w wielu dziedzinach, ale wydaje mi się, że w tym konkretnym przypadku mamy do czynienia z sytuacją binarną- działa, albo nie. Bo taki "trochę działający" produkt sprawia, że nie jest możliwym efektywne korzystanie z kontrolera midi, co samo w sobie podważa zasadność stosowania interfejsu (już nie wspominając o sytuacji w której ktoś może chciałby używać klawiszy jako naturalną "ewolucję" z etapu klikania myszą w piano roll)...

Oj nie. Otóż sprawa przesyłania komunikatów MIDI nie jest tak prostą, jak można by się spodziewać. Prosta jest tylko sama podstawowa konstrukcja takiego interfejsu od strony elektroniki. Nie wnikając w szczegóły (znajdziesz ich tu bez liku) często zdarza się, iż dla komunikatów kanałowych interfejs będzie działał znakomicie. Kiepska bajka zacznie się zaś u niego w przypadku długich ciągów Sys-Ex, które zawsze mają nad tymi pierwszymi priorytet, a przy tym jak najbardziej mieszczą się w implementacji MIDI. I co? Toż każdy powie, że w sumie przecież działa, tyle, że nie do końca . I to właśnie miałem na myśli pisząc poprzedni post.

A przecież chodzi o to, aby kupując takie "cudo" nie mieć problemów ani z jednym, ani z drugim. Tym bardziej, że za pomocą drugiego (Sys-Ex) trzeba dokonać wielu spraw/zawiadywać nimi, typu np.: wymiana firmware, ustawień niemożliwych do przeprowadzenia w żaden inny sposób, czy też nawet choćby ładowaniem sampli.

Przy tym w przypadku większych systemów/instalacji MIDI to raptem wierzchołek góry lodowej.

Dlatego też, jeśli ktoś poważnie myśli o sterowaniu za pomocą MIDI, niech raczej nie oszczędza na interfejsach gdyż w tym przypadku Wasz system zawsze będzie pracował dokładnie tak, jak jego najsłabsze ogniwo. I nie ma tu miejsca na "Boże, zmiłuj się"
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

dust

Post autor: dust » piątek 07 sty 2011, 16:46

Też całkiem niedawno borykałem się z problemem zakupu takowego interfejsu ponieważ mój BCR2000 na USB działał jak mu się zachce :( Uważam też, że cena powyżej 200 zł za takowy jest już lekkim przegięciem (no chyba, że wieloportowy).
Skłaniałem się ku ESI RoMI/O II bo po pierwsze 2 IN i 2 OUT po 2 wszystko w jednym kablu bez wielkich skrzynek co za tym idzie mobilny. Niestety znalazłem wiele postów na forach o problemach z "kablami" ESI i ostatecznie zdecydowałem się na CME U2MIDI, z którego jestem zadowolony- w końcu BCR działa prawidłowo.

Co do kabli z alledrogo znalazłem gdzieś rozwiązanie, gdzie proponowano użycie właśnie sterników ESI. Czy to działa?Nie wiem ale jak ktoś może niech sprawdzi i da tu znać.

perfektsound

Post autor: perfektsound » piątek 07 sty 2011, 20:25

Ja od lat używam M-Audio Uno - zero problemów. Kupiłem go kiedyś tam,

jak kupujesz interfejs na lata to różnica rzędu 60 zł nie ma znaczenia...

W przypadku M-Audio nie ma problemów ze sterownikami.

Alternatywna muzyka elektorniczna.

ixtdxi

Post autor: ixtdxi » piątek 11 mar 2011, 09:03

Niech mnie ktoś oświeci. Chcę podłączyć klawiaturę Faltar Studiologic SL990XP. Zamierzam korzystać z PianoTeq albo Steinberg The Grand 2. Pytanie brzmi czy będą jakieś różnice w latencji (zależy mi na jak najmniejszej) pomiędzy takim CME U2MIDI lub MIDITECH MidiFace II 1 x 1, a np. zainstalowaniem karty muzycznej z wejściami i wyjściami MIDI (tu akurat tylko wejście) np. ESI Maya 44(e) [dodatkowo przy kartach muzycznych jakie znaczenie ma czy karta jest na PCI czy PCI EXPRESS- chodzi głownie o komunikację (przyjmowanie komunikatów) MIDI]. 

Komputer to: C2Duo 2,7; 2GB Patriot llk cl4 (800mHz); karta zintegrowana (muz.), segate barracuda 7200 250GB. Mam na płycie głównej wyjście S/PDIF- do czego może się przydać?

ODPOWIEDZ