Roland GW-8

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:
Re: Roland GW-8

Post autor: Velu » piątek 10 paź 2008, 23:20

g) GW-8 ma szanse to nadrobić, choć za cholerę tu nie rozumiem czemu nie potrafi czytać podkatalagów - wszystkie pliki muszą być położone w katalogu głównym pamięci USB .

Pewnie to poprawią z koleją wersją softu :)

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » piątek 10 paź 2008, 23:24

Aha fajna sytuacja, ponieważ dziś po mszy o 18 dostałem od szefa-proboszcza (jestem organistą) dobrą ofertę finansową "nadgodzin" by założyć i poprowadzić scholę dziecięcą - nie będę przecież dźwigał "dużych maszyn" więc kto wie może zakupię 6cio kilowego rolanda .... po 3 miesiącach instrument się zwróci :)

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 10 paź 2008, 23:35

...poprowadzić scholę dziecięcą...

O... to akurat w sam raz klawisz dla takich akcji. W pracy z dzieciakami samograj przydaje się cholernie, tfu... bardzo .
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 13 paź 2008, 17:45

...choć za cholerę tu nie rozumiem czemu nie potrafi czytać podkatalagów - wszystkie pliki muszą być położone w katalogu głównym pamięci USB .

To prawda, GW-8 z głównego katalogu przeczyta raptem 999 plików różnej materii. Sytuacja jednak radykalnie się zmienia kiedy skorzystasz z tzw. Playlist (za pomocą komputera). Bo w każdej z nich umieścisz tyle samo plików (w systemie GW owe playlisty widoczne są właśnie jako podkatalogi). Głównym problemem jest tu tylko to, iż z poziomu instrumentu nie da rady założyć takiej listy, natomiast jak ją już masz (wgrasz), to możesz ją sobie w samym instrumencie przeedytować (zmienić kolejność odtwarzania plików, ew. usunąć coś tam z listy). Może to i erzac, ale działa znakomicie
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Wand

Post autor: Wand » poniedziałek 13 paź 2008, 18:33

Czyli o ile dobrze zrozumiałem, playlista może zawierać 999 utworów czy to midi czy to wave/mp3 i takich playlist możemy na pendrive wgrać kilka w zależności od pojemności klucza usb ?

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 13 paź 2008, 18:54

......Czyli o ile dobrze zrozumiałem, playlista może zawierać 999 utworów czy to midi czy to wave/mp3 i takich playlist możemy na pendrive wgrać kilka w zależności od pojemności klucza usb ? ...

Dokładnie.

P.S.

Pendrive USB jest traktowane jako "obce ciało" które wreszcie tym razem może być odtwarzane wprost, bez potrzeby załadowania wszystkiego wpierw do sytemu instrumentu.
Generalnie GW-8 brzmieniowo to nic innego jak Roland Sonic Cell(!), oczywiście z mocno ograniczoną edycją brzmień + "kawałek" naprawdę fajnego aranżera + całkiem niezła klawiatura + full player plików audio (wav, mp3, MIDI File) + ...
[addsig]

radzik10

Post autor: radzik10 » poniedziałek 13 paź 2008, 21:57

.........Czyli o ile dobrze zrozumiałem, playlista może zawierać 999 utworów czy to midi czy to wave/mp3 i takich playlist możemy na pendrive wgrać kilka w zależności od pojemności klucza usb ? ...

Dokładnie.

P.S.

Pendrive USB jest traktowane jako "obce ciało" które wreszcie tym razem może być odtwarzane wprost, bez potrzeby załadowania wszystkiego wpierw do sytemu instrumentu.
Generalnie GW-8 brzmieniowo to nic innego jak Roland Sonic Cell(!), oczywiście z mocno ograniczoną edycją brzmień + "kawałek" naprawdę fajnego aranżera + całkiem niezła klawiatura + full player plików audio (wav, mp3, MIDI File) + ...
...
witam

A jak jest z czytaniem i załadowanie większej ilości plików MP3.
Czy ilość powiedzmy 500szt nie zamula instrumentu. Jak jest z szybkością wyboru tych plików w jednym katalogi i w kilku.
Powiedzmy odtwarzam sobie MP3 i chcę po niej nową MP3 zaraz załączyć.
Jaka jest możliwość poruszania się po katalogach i wybierania kolejnej MP3 w trakcie odtwarzania.

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 13 paź 2008, 22:14

...Czy ilość powiedzmy 500szt nie zamula instrumentu. Jak jest z szybkością wyboru tych plików w jednym katalogi i w kilku...

Przecież pisałem - utwory mogą być czytane bezpośrednio z pendrive (USB). Na prędkość odczytu nie ma absolutnie znaczenia ile ich tam zmieścisz. Przy tym wszystkim nie mam bladego wręcz pojęcia co to znaczy "zamulić instrument" .
To jakaś nowa epidemia?

...Powiedzmy odtwarzam sobie MP3 i chcę po niej nową MP3 zaraz załączyć...

Nie ma problemu, podczas odtwarzania jednego utworu możesz na wyświetlaczu wybrać dowolny inny, a który nie wystartuje dopóki nie zaliczysz go klawiszem ENTER.

...Jaka jest możliwość poruszania się po katalogach i wybierania kolejnej MP3 w trakcie odtwarzania...

Też już o tym pisałem.
[addsig]

radzik10

Post autor: radzik10 » poniedziałek 13 paź 2008, 23:17

......Czy ilość powiedzmy 500szt nie zamula instrumentu. Jak jest z szybkością wyboru tych plików w jednym katalogi i w kilku...

Przecież pisałem - utwory mogą być czytane bezpośrednio z pendrive (USB). Na prędkość odczytu nie ma absolutnie znaczenia ile ich tam zmieścisz. Przy tym wszystkim nie mam bladego wręcz pojęcia co to znaczy "zamulić instrument" .
To jakaś nowa epidemia?

...Powiedzmy odtwarzam sobie MP3 i chcę po niej nową MP3 zaraz załączyć...

Nie ma problemu, podczas odtwarzania jednego utworu możesz na wyświetlaczu wybrać dowolny inny, a który nie wystartuje dopóki nie zaliczysz go klawiszem ENTER.

...Jaka jest możliwość poruszania się po katalogach i wybierania kolejnej MP3 w trakcie odtwarzania...

Też już o tym pisałem.

pytam dlatego że jeden z właścicieli tego rolka ma takowe problemy jak mial 99 Mp3 na penie to wszystko hulało a jak załadował 360 to ponoć roland uruchamiał się 2 minuty i cala ob sługa katalogów zrobiła się powolna zwolnione wyszukiwanie plików itp. Nic tego nie rozumiem .
...

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 13 paź 2008, 23:37

...Nic tego nie rozumiem...

A co tu rozumieć oprócz tego, iż Twój kolega powinien wpierw przeczytać sobie instrukcję obsługi. To akurat nic nie boli.
WG-8 bez problemów odczyta pliki mp3 32/40/48/56/64/80/96/112/128/160/192/224/256/320 kbps. Odczyt wszystkiego powyżej, w tym 360 kbps, należy przypisać już tylko dobrej woli instrumentu.
Tu przez grzeczność nie zadam prostego wręcz pytania: po co odpalać akurat plik mp3/360 kbps skoro można bez problemu zapuścić sobie nieskompresowany plik wave?
[addsig]

ODPOWIEDZ