Spectrasonics Omnisphere

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Pietro
Re: Spectrasonics Omnisphere

Post autor: Pietro » niedziela 12 lip 2009, 14:23

...To znaczy mój zamysł był taki, że dysk zewnętrzny posłuży mi po prostu jako partycja i tam bym sobie wpakowywał takie aplikację jak Omni, czy inne biblioteki.

Czyli dokładnie tak jak mówię - strumieniowanie bibliotek z dysku zewnętrznego jest niewskazane (chyba, że przez eSata). Można, ale będzie niewydajnie i będzie Ci się playback ciął ;).

- Piotr 

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » niedziela 12 lip 2009, 14:29

Czyli dokładnie tak jak mówię - strumieniowanie bibliotek z dysku zewnętrznego jest niewskazane (chyba, że przez eSata). Można, ale będzie niewydajnie i będzie Ci się playback ciął ;).

- Piotr ...

Ale niewydajnie oznacza, żę wogóle to nie wchodzi w grę? Czy może da się jakoś podrasować, żeby było ok??? Bo jak sobie pomyślę, że mam zmieniać dysk twardy i wszystko reinstalować, przerzucać dane to mnie ahhhhhh, holera bierze :D.

Pozdrawiam

Robert

Początkujący muzyk.

Pietro

Post autor: Pietro » niedziela 12 lip 2009, 14:51

...

Ale niewydajnie oznacza, żę wogóle to nie wchodzi w grę? Czy może da się jakoś podrasować, żeby było ok???
...

Podrasować się nie da. W grę, myślę, że wchodzi, chociaż będzie niezbyt wydajnie (będzie się cięło albo nie będa wybrzmiewać do końca). Zależy jak będziesz tego wszystkiego używać - może Ci wystarczyć, ale ogólnie USB to bardzo wąskie gardło. Jak dla mnie dysk na USB nadaje się na backupy albo przechowywanie jakichś dużych plików, z których się rzadko korzysta albo przenoszenie danych. Ale ja jestem czuły na tym punkcie.Spróbuj, może Ci styknie ;).

- Piotr 

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » niedziela 12 lip 2009, 15:12

Oki. Wielkie dzięki za odpowiedzi i sorki, że tyle Ci głowy zawróciłem . Kiedyś mi mówił jeden informatyk, że wystarczy zrobić jakąś kieszeń czy coś i się ma 2 dyski równocześnie, czy jeden wpięty w drugi. Jakoś tak, ale jestem zupełnie zielony jeżeli chodzi o to. Dowie się, może to będzie dobrym rozwiązaniem. Bo 80 GB do muzyki to jest naprawdę okruszek:D. Jeszcze raz dzięki za dyskusję.

Serdecznie pozdrawiam,
Robert
Początkujący muzyk.

kaziorkaski

Post autor: kaziorkaski » poniedziałek 13 lip 2009, 11:41

Ano nie do końca. Przez dwa miesiące grałem na lapku jak pisałem z dyskiem zewnętrznym, gdzie właśnie miałem biblioteki Omnisphere i nie było najmniejszych problemów, żadnego cięcia, etc. Moje doświadczenia nie pokrywają się więc nijak ze wspomnianymi rzekomymi kłopotami z dyskiem zewnętrznym na USB. Można również odpowiednio skonfigurować Omni;) Rzecz jednak inna to fakt, że sprzęt dość często zachowuje się jak chce i po prostu, każdy może mieć inne doświadczenia...
www.muzyka-pomojemu.blogspot.com

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » środa 23 wrz 2009, 16:14

A czy ktoś byłby w stanie porównać omnisphere do Absyntha? Chodzi mi o dark pads, scoring/evolving sounds, jakieś skrzypy – coś w ten deseń, czy w ogóle możemy jakoś je porównać? Bo od roku zastanawiam się nad Omnisphere, ale jakoś na podstawie YT nie mogę się przekonać, a dema z oczywistych względów firma nie oferuje.

Ewentualnie czy zna ktoś sklep w Polsce lub Niemczech w którym Omnisphere jest podłączony testowo?

[addsig]
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

Awatar użytkownika
mastyk

Post autor: mastyk » czwartek 24 wrz 2009, 00:16

...
A czy ktoś byłby w stanie porównać omnisphere do Absyntha? Chodzi mi o dark pads, scoring/evolving sounds, jakieś skrzypy – coś w ten deseń, czy w ogóle możemy jakoś je porównać? Bo od roku zastanawiam się nad Omnisphere, ale jakoś na podstawie YT nie mogę się przekonać, a dema z oczywistych względów firma nie oferuje.

Ewentualnie czy zna ktoś sklep w Polsce lub Niemczech w którym Omnisphere jest podłączony testowo? ...

kupowałem w audiofactory, gdzie jest stanowisko odsłuchowe i bardzo mili i pomocni ludzie - tak powinien wyglądać sklep z softem muzycznym.

mam Absyntha i Omni w którym się zakochałem w 5 minut po rozpakowaniu z pudełka i instalacji (czyli prawie po całej nocy :)))

jeżeli tylko masz kasę - kupuj. różnorodność biblioteki jest wspaniała. a do organicznych padów i evolving sounds jest po prostu świetny.

absynth wydaje mi się bardziej charakterystyczny (w sensie brzmienia), Omni - różnorodny.

poza tym pamiętaj, że w Omni jest wiele sampli które Spectrasonics wcześniej wydała w osobnych bibliotekach, oczywiście przetworzone dla Omni

ja czasem po prostu siadam i rozkoszuję się graniem, szukaniem. tak po prostu - dla siebie. to wspaniały instrument.

pozdrawiam

marcin

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » czwartek 24 wrz 2009, 00:26

...
A czy ktoś byłby w stanie porównać omnisphere do Absyntha?
...

inna bajka. Absynth jest nieprzewidywalny, ma klimat i tajemnicę. Omni jest potężny, elegancki i interesujący. Robin Hood z magiczną fiolką vs Król Artur na zamku :)
http://www.superstereo.pl

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » czwartek 24 wrz 2009, 00:50

Afffffff, żebym ja miał lepszego kompa, to też bym brał to cudeńko, ale na razie musi mi wystarczyć oglądanie pudełka na zdjęciu...

Pozdro

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » czwartek 24 wrz 2009, 13:21

kupowałem w audiofactory, gdzie jest stanowisko odsłuchowe i bardzo mili i pomocni ludzie - tak powinien wyglądać sklep z softem muzycznym.

pozdrawiam

marcin
...

dzieki MArcin za info, będę musiał się w takim razie udać do AF.

Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

ODPOWIEDZ