Lexicon MX200 - nie działa jako VST?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Łukasz1985
Re: Lexicon MX200 - nie działa jako VST?

Post autor: Łukasz1985 » poniedziałek 15 wrz 2008, 15:36

......Oczywiście pytam czy ten Fire Wire działa jako dodatkowy I/O interface w systemie czy jest to przyporządkowane do tylko do VST....

Sterowanie PCM96 (bodz kilku ich naraz) z hosta odbywa sie poprzez firewire lub ethernet. Dodatkowo firewire mozna uzyc jako transmisji audio, wtedy urzadzenie zachowuje sie identycznie jak np. TC Powercore lub SSL Duende - przestaja byc aktywne manipulatory plyty czolowej oraz gniazda I/O analog/digital audio - WSZYSTKO odbywa sie po F/W....
Moglbys Joachimie odpowiedziec na moje pytanie?
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 15 wrz 2008, 16:06

Moglbys Joachimie odpowiedziec na moje pytanie? ...

MX200/MX400 mozna wykorzystac jedynie jako external FX. A wiec nalezy polaczyc wejscia i wyjscia MX200 odpowiednio z wolnymi wyjsciami i wejsciami karty dzwiekowej (SPDIF czy analog - bez roznicy, jesli chodzi o zasade dzialania). Dzwiek bedzie przesylany w klasyczny sposob poprzez przylacza audio, a sterowanie urzadzeniem bedzie odbywac sie poprzez port USB.

Aplikacji Host nalezy skonfigurowac w klasyczny sposob do pracy z zewn. efektem (np. w Cubase F4 -> external fx). Trzeba wlaczyc w mikserze dwie wtyczki - jedna external fx - dzieki ktorej bedzie dzialac audio, i druga - do sterowania USB.

Dokladnie krok po proku jest to wyjasnione w
instrukcji m.in. na str. 35
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Leff

Post autor: Leff » poniedziałek 15 wrz 2008, 17:16

Jak uzywac efektu czy trzeba wlaczyc odsluch spdif w karcie? Czy jest jakis inny sposob? Napiszcie jak uzywacie tego sprzetu I jeszcze jedno czy efekt mozna zgrac tak jak wszystkie inne wtyczki czy trzeba real time?
Podłączenie - instrukcja obsługi str. 9 :)
Tylko real time - jeszcze raz powtórzę, że to efekt sprzętowy, który poprzez wtyczkę VST (poprzez usb) ma regulowane jedynie parametry działania, programy brzmieniowe itp, czyli zamiast kręcić i klikać na panelu urządzenia, klikasz i ustawiasz wszystko z poziomu komputera(dokładniej DAW-a) i on to w dodatku zapamietuje i uruchamia odpowiednie nastawy wraz z odpaleniem danego projektu w DAW.
Zeby Lex coś obrobił, trzeba mu jeszcze podać sygnał na wejście - co robisz łacząc wyjścia karty z wejściami Lexa. Tworzysz sobie w DAW dodatkowy SUB, np SUB2 (szynę wyjściową), którą kierujesz na dodatkową parę fizycznych wyjść (inną, niż główna) i te właśnie wyjścia podłączasz do wejść MX 200.
Wyjścia wysyłeki z DAW-a (auxy, sendy) ustawiasz na SUB2 i wtedy cokolwiek wyślesz tą droga, pójdzie do obróbki w Lexiconie.
Wszystko jest opisane w instrukcji ;)
Leff - Szczecin

Leff

Post autor: Leff » poniedziałek 15 wrz 2008, 17:22

A ja mam jeszcze inne pytanko - wie ktoś, czy można ustawić w MX-200 domyślną częstotliwość wysyłanego po cyfrze sygnału na 44.100 ? Bo on ma z natury 48000 - a jak chcę nagrać coś przez S/PDiF na Audiophila 24/96 to on musi być ustawiony jako slave, a Lex, bedąc w pozycji Master wysyła 48000 i nie chce inaczej. Ale moze jakos da sie zmienić to ustawienie, niestety chyba nie piszą o tym w instrukcji... A ja mam wszystkie projekty w 44,1 kH....
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » niedziela 08 lis 2009, 22:38

Witam ponownie. Chcialem sie zapytac czym sie rozni moj Lexicon MX200 od PCM91? Rozumiem ze napewno czyms sie rozni ja uzywam lexicona przez spdif. Z tego co producent napisal na stronie to ten i ten ma 16 legendarnych poglosow...Wiec czym sie rozni ze jest taka przepasc cenowa miedzy tymi dwoma uzadzeniam! Bardo prosze o oswiecenie mnie:)

Pozdrawiam, Łukasz.

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » niedziela 08 lis 2009, 22:39

Witam ponownie. Chcialem sie zapytac czym sie rozni moj Lexicon MX200 od PCM91? Rozumiem ze napewno czyms sie rozni ja uzywam lexicona przez spdif. Z tego co producent napisal na stronie to ten i ten ma 16 legendarnych poglosow...Wiec czym sie rozni ze jest taka przepasc cenowa miedzy tymi dwoma uzadzeniam! Bardo prosze o oswiecenie mnie:)

Pozdrawiam, Łukasz.

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » niedziela 08 lis 2009, 22:40

Pozdrawiam, Łukasz.

[addsig]

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » niedziela 08 lis 2009, 22:44

Pozdrawiam, Łukasz.

[addsig]

ODPOWIEDZ