ale przecież w internecie krąży wszędzie tyle remiksów znanych piosenek i wątpię żeby amatorzy je tworzący mieli jakiekolwiek problemy w związku z tym że wykorzystują fragment acapelli czy melodii
a tak przy okazji, po ilu latach od wydania utworu następuje jego przedawnienie? że można używać wszelkich jego elementów bez łamania prawa?
Mixtape a prawo
Re: Mixtape a prawo
witam,
ja kiedys pytałem o zgode , dziś juz nie :)
zauwazyłem ze kazdy artysta z kregu hiphop , rnb , soul , reggae , dancehall zrobi wszystko by znaleść się u Ciebie na mixtapie :)
wiec czekamy na twój mix :)
prawo prawem , artysci niszczą prawa i schematy :)
pozdro
ja kiedys pytałem o zgode , dziś juz nie :)
zauwazyłem ze kazdy artysta z kregu hiphop , rnb , soul , reggae , dancehall zrobi wszystko by znaleść się u Ciebie na mixtapie :)
wiec czekamy na twój mix :)
prawo prawem , artysci niszczą prawa i schematy :)
pozdro
...ale przecież w internecie krąży wszędzie tyle remiksów znanych piosenek i wątpię żeby amatorzy je tworzący mieli jakiekolwiek problemy w związku z tym że wykorzystują fragment acapelli czy melodii
a tak przy okazji, po ilu latach od wydania utworu następuje jego przedawnienie? że można używać wszelkich jego elementów bez łamania prawa?...
po 70-dziesięciu.
Sądzę że dopuki hip-hopowe młodziaki żyją ideami i narazie zależy im na jak najszerszym rozgłosie to nikt się nie czepia, ale jak się ludzie zorientują że można wytrzepać troszkę kasiory to będziemy mieli do czynienia z kilkoma ciekawymi procesami.
a tak przy okazji, po ilu latach od wydania utworu następuje jego przedawnienie? że można używać wszelkich jego elementów bez łamania prawa?...
po 70-dziesięciu.
Sądzę że dopuki hip-hopowe młodziaki żyją ideami i narazie zależy im na jak najszerszym rozgłosie to nikt się nie czepia, ale jak się ludzie zorientują że można wytrzepać troszkę kasiory to będziemy mieli do czynienia z kilkoma ciekawymi procesami.
gdyby tak mialo byc to bys slyszal o tych procesach od ponad 30 lat.....
ale tak nie jest i masz pelne prawo zrobic sobie mixtape'a z oficjalnie wydanych winyli....bo po to one sa
ale tak nie jest i masz pelne prawo zrobic sobie mixtape'a z oficjalnie wydanych winyli....bo po to one sa
Autorskie prawa majatkowe gasna z uplywem 75 lat
a) od smierci tworcy. Jezeli bylo kilku tworcow to od smierci ostatniego z nich
b) jezeli tworca nie jest znany to od pierwszej publkacji
c) od pierwszej publikacji jezeli autorskie prawa majatkowe przysluguja innej osobie niz tworca
-> Zbynia napisał (23-06-2007, godz. 13:46)
...ale tak nie jest i masz pelne prawo zrobic sobie mixtape'a z oficjalnie wydanych winyli....bo po to one sa...
Alez nie!!
Sprobuj sobie zrobic jakiegos miksa uzywajac nagran (zamieszczonych na winylu) Michaela Jacksona, czy The Beatles czy ABBA. Oczywiscie na uzytek wlasny praktyka bedzie dozwolona, ale jesli owe miksy zaczynamy rozpowszechniac w internecie (badz w jakikolwiek inny sposob) to prawo zaczyna byc lamane. Bez zgody tworcy/wlasciciela autorskich praw majatkowcy nie mozna dysponowac cudzym dzielem.
Przykladowo w przypadku rozpowszechniania miksu w ktorym bylyby wykorzystane nagrania zespolu ABBA (oczywiscie bez zgody) mozna liczyc sie z konsekwencjami typu odszkodowanie, atak prawnikow itp.
Choc z drugiej strony mozna ryzykowac - a noz ktos doceni miks i ABBA poprosi o dokonanie przerobek ich utworow (placac przy okazji grube pieniadze) :)
Praktyka dowolnego dysponowania cudzym dzielem moze jedynie byc powiazana z wydawnictwami royalty free - czyt. wyzej.
To, ze w sieci widzimy tysiace, setki tysiecy rozpowszechnianych plikow muzycznych czy filmowych wcale nie oznacza, ze rozpowszechnianie dziel do ktorych nie mamy praw jest legalne. Po prostu widzimy w sieci zjawisko powszechnego lamania prawa polegajace na dysponowaniu dzielami do ktorych praw sie nie posiada.
Nie mozna sie tlumaczyc w stylu "skoro wszyscy tak robia to ja tez tak bede". Zaden sad takiego tlumaczenia nie uzna.
Jako, ze sprawy o naruszenie autorskich praw majatkowych scigane sa z oskarzenia prywatnego to dopóki zainteresowany nie wniesie skargi nikt nikogo nie bedzie scigal. - art.122 pr.aut.
no tak ale abba nie zamieszcza bitow czy accapelli wiec nie widze nawet podstaw do tworzenia mixtape - tym bardziej ze to domena hiphopu i wlasnie w tym celu umieszcza sie accapelle jak i loopy badz bity na winylach - dlatego ludzie robia z tego mixtape'y i nikt sie do nich nie czepia
...
[**********************
Czy to jakaś nowelizacja?!
Pamiętajcie że:
1. Mówimy o autorskich prawach majatkowych. Sa jeszcze prawa pokrewne które trwają, w przypadku wykorzystania konkretnego nagrania lat 50.
2. Po wygaśnięciu autorskich praw majatkowych istnieje instuytucja DOMAIN PUBLIC PAYMENT !
[**********************

Pamiętajcie że:
1. Mówimy o autorskich prawach majatkowych. Sa jeszcze prawa pokrewne które trwają, w przypadku wykorzystania konkretnego nagrania lat 50.
2. Po wygaśnięciu autorskich praw majatkowych istnieje instuytucja DOMAIN PUBLIC PAYMENT !
Specjalista ds Prawa Własności Intelektualnej.
......
====================
Nie, to moja pomyłka - chyba upal podzialal mi na glowe :)

====================
Nie, to moja pomyłka - chyba upal podzialal mi na glowe :)