Prawne aspekty prowadzenia studia
...i po dotacje z unii :))))
jesli mozesz to walnij fundacje i wydziel dzien czy dwa dla malolatow za free i tez ciagnij na to dotacje :))))...
ten temat też już poruszyłem szczerze mówiąc ale jak narazie tylko po łebkach... możesz dać jakieś konkretne namiary na programy i instytucje z których można skorzystać? generalnie pani w urzędzie zaproponowała mi program na rozwój przedsiębiorstwa z którego jeśli przejdzie to dotują do 70% środków...no ale trzeba duuuużo włożyć żeby zyskać a z obdukcji kumpla wiem (troszke inny kierunek bo rolnictwo) to naobiecywali,koleś spełnił wszystkie możliwe warunki a szanowna UE zmieniła zdanie i wypłaciła mniej pienionszków przez co chłopak zadłużony w banku omal się nie pochlastał i jedzie cały czas na debecie który to unia "gwarantowała" spłacić...także średnio to wyszło...
jesli mozesz to walnij fundacje i wydziel dzien czy dwa dla malolatow za free i tez ciagnij na to dotacje :))))...
ten temat też już poruszyłem szczerze mówiąc ale jak narazie tylko po łebkach... możesz dać jakieś konkretne namiary na programy i instytucje z których można skorzystać? generalnie pani w urzędzie zaproponowała mi program na rozwój przedsiębiorstwa z którego jeśli przejdzie to dotują do 70% środków...no ale trzeba duuuużo włożyć żeby zyskać a z obdukcji kumpla wiem (troszke inny kierunek bo rolnictwo) to naobiecywali,koleś spełnił wszystkie możliwe warunki a szanowna UE zmieniła zdanie i wypłaciła mniej pienionszków przez co chłopak zadłużony w banku omal się nie pochlastał i jedzie cały czas na debecie który to unia "gwarantowała" spłacić...także średnio to wyszło...
www.despisestudio.com
Re: Prawne aspekty prowadzenia studia
...a co kwestii z zusem to problem mam o tyle rozwiązany że interesuje mnie tylko składka zdrowotna+ Vat od wykonanych usług ... aleee czy to znaczy że mam sobie normalnie kase fiskalną zamontować? czy na zasadzie umowy o dzieło? czy poprostu chodzi o to żeby coś tam fiskusowi zapłacić a reszta idzie w środki trwałe... mieliście jakieś kontrole w związku ze stanem technicznym pomieszczenia? przepisy bhp,ppoż i cała reszta? czy to wogóle mnie nie obowiązuje?
...
no i kwestia jeszcze... zakładem stronkę www cały opis studia, sprzętu ble ble i : " studio posiada zaplecze socjalne" jak to sie ma i czy ma się jakoś z SANEPIDEM ?miał ktoś z Was akcję typu: wpada pan i pani,pokazują legitymacje i po wnikliwej analizie terenu mówią coś w stylu: " panie w tym czajniku to ja bym świniom ziemniaków nie ugotowała..." czy sanepid to całkiem inna bajka która ze studiem nie ma nic wspólnego?...
P.S. ale mi się włączyło zapytywanie
Pozdrawiam i WIELKIE DZIĘKI ZA WSZYSTKIE INFORMACJE!!!

no i kwestia jeszcze... zakładem stronkę www cały opis studia, sprzętu ble ble i : " studio posiada zaplecze socjalne" jak to sie ma i czy ma się jakoś z SANEPIDEM ?miał ktoś z Was akcję typu: wpada pan i pani,pokazują legitymacje i po wnikliwej analizie terenu mówią coś w stylu: " panie w tym czajniku to ja bym świniom ziemniaków nie ugotowała..." czy sanepid to całkiem inna bajka która ze studiem nie ma nic wspólnego?...

Pozdrawiam i WIELKIE DZIĘKI ZA WSZYSTKIE INFORMACJE!!!
www.despisestudio.com
Co do zusu to jest kilka skladek. W sumie 5. Nazw wszystkich nie podam bo nie pamietam ale bedziesz musial zaplacic wszystkie. Nie ma wybierana co sie placi a co nie. I co ciekawe bedziesz czesc zanosil jako pracodawca a czesc jako pracownik mimo ze bedzie to dotyczylo tylko jednej Twojej osoby.
...Co do zusu to jest kilka skladek. W sumie 5. Nazw wszystkich nie podam bo nie pamietam ale bedziesz musial zaplacic wszystkie. Nie ma wybierana co sie placi a co nie. I co ciekawe bedziesz czesc zanosil jako pracodawca a czesc jako pracownik mimo ze bedzie to dotyczylo tylko jednej Twojej osoby. ...
czyli ile tak mniej więcej wynoszą mnie składki i opłaty w ZUSie (pomijając te z której jestem zwolniony z tytułu zatrudniena w innej firmie)
czyli ile tak mniej więcej wynoszą mnie składki i opłaty w ZUSie (pomijając te z której jestem zwolniony z tytułu zatrudniena w innej firmie)
www.despisestudio.com
Pozdrawiam i WIELKIE DZIĘKI ZA WSZYSTKIE INFORMACJE!!!...
Z tego co sie troche orientuje sanepidem musialbys sie martwic jakbys otwieral bar, jadlodajnie, albo budke z hot-dogami.
W zasadzie w wiekszosci jakichs firm, sklepow itp. sa zaplecza socjalne w postaci kuchni czy chocby jakas stara lodowka... w jednych jest lepiej, w drugich nie polozylbym na blacie stolu nawet starych skarpet w obawie przed grzybica, czy jeszcze czyms innym. Ile takich firm znam - to do zadnej jeszcze sanepid nie wkroczyl, wiec mysle, ze mozesz spac spokojnie i z wysypywaniem trutki na szczury nie musisz sie spieszyc ;))))
Pozdrawiam
Vee

Z tego co sie troche orientuje sanepidem musialbys sie martwic jakbys otwieral bar, jadlodajnie, albo budke z hot-dogami.
W zasadzie w wiekszosci jakichs firm, sklepow itp. sa zaplecza socjalne w postaci kuchni czy chocby jakas stara lodowka... w jednych jest lepiej, w drugich nie polozylbym na blacie stolu nawet starych skarpet w obawie przed grzybica, czy jeszcze czyms innym. Ile takich firm znam - to do zadnej jeszcze sanepid nie wkroczyl, wiec mysle, ze mozesz spac spokojnie i z wysypywaniem trutki na szczury nie musisz sie spieszyc ;))))
Pozdrawiam
Vee
...no i kwestia jeszcze... zakładem stronkę www cały opis studia, sprzętu ble ble i : " studio posiada zaplecze socjalne" jak to sie ma i czy ma się jakoś z SANEPIDEM ?miał ktoś z Was akcję typu: wpada pan i pani,pokazują legitymacje i po wnikliwej analizie terenu mówią coś w stylu: " panie w tym czajniku to ja bym świniom ziemniaków nie ugotowała..." czy sanepid to całkiem inna bajka która ze studiem nie ma nic wspólnego?...
Pozdrawiam
Vee...
heheehe
spoko trutkę jak coś mam opcję wziąć w leasing
pozdero i dzięki

Pozdrawiam
Vee...
heheehe

spoko trutkę jak coś mam opcję wziąć w leasing

pozdero i dzięki

www.despisestudio.com
...aaa tak w kwestii tych coverów to zgłaszam apel do kogokolwiek kto utzrymuje jakikolwiek kontakt np. z peterem z vadera (bo ja takowego nie posiadam)w kwestii płyty "Future of the Past" albo z kimkolwiek innym kto umieszczał covery na swoich płytkach.Ci panowie i/lub panie będą napewno w temacie...
P.S Za dużo wymagam???
...
Cóż w tym niezrozumiałego?
Sprawa z coverami jest prosta. Powiedz tylko co chcez zrobić (nie chodzi mi tu op tytuł piosenki) a powiem Ci co i jak masz zrobić.
P.S Za dużo wymagam???

Cóż w tym niezrozumiałego?
Sprawa z coverami jest prosta. Powiedz tylko co chcez zrobić (nie chodzi mi tu op tytuł piosenki) a powiem Ci co i jak masz zrobić.

Specjalista ds Prawa Własności Intelektualnej.
Teraz masz tak że przy zakladaniu pierwszej dział. gospodarczej Zus przez 2 lata wynosi cie 300/miesiac. Warto tez skozystac z rad Zbyni: Porozgladaj sie i dowiedz jak najwiecej o dotacjach unijnych jak i o wsparciach finansowych podczas zakladania pierwszej dział gosp, lub pomysl tez o patancie fundacji. pozdrówki.
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA
Polskie Radio SA
-
prowadzenie studia to wcale nie taka skomplikowana sprawa, sam niedawno otworzylem taka dzialalnosc.
1. rejestracje dzialalnosci zalatwisz w 2 dni, koszt ok.100zl
2. ZUS - jesli nie prowadziles wczesniej dzialanosci gosp. to przez pierwsze 2 lata placisz skladki na preferencyjnych warunkach - wychodzi niecale 300zl miesiecznie.
3. nie musisz byc vatowcem i kazdy ksiegowy bedzie ci doradzal,zebys unikal tego najdluzej jak sie da.
4. za uslugi wystawiasz zwykly rachunek lub KP.
5. ksiegowosc - na zasadach ogolnych jest bardzo prosta, jesli sam sobie nie poradzisz, to popytaj u znajomych, napewno ktos zna kogos kto sie tym zajmuje, kto bez zadnych umow poprowadzi ci wszystko za 50-100zl.
6. dotacje unijne - polecam! wlasnie zakonczylem pierwszy projekt i przymierzam sie do kolejnych inwestycji.
pozdro!
1. rejestracje dzialalnosci zalatwisz w 2 dni, koszt ok.100zl
2. ZUS - jesli nie prowadziles wczesniej dzialanosci gosp. to przez pierwsze 2 lata placisz skladki na preferencyjnych warunkach - wychodzi niecale 300zl miesiecznie.
3. nie musisz byc vatowcem i kazdy ksiegowy bedzie ci doradzal,zebys unikal tego najdluzej jak sie da.
4. za uslugi wystawiasz zwykly rachunek lub KP.
5. ksiegowosc - na zasadach ogolnych jest bardzo prosta, jesli sam sobie nie poradzisz, to popytaj u znajomych, napewno ktos zna kogos kto sie tym zajmuje, kto bez zadnych umow poprowadzi ci wszystko za 50-100zl.
6. dotacje unijne - polecam! wlasnie zakonczylem pierwszy projekt i przymierzam sie do kolejnych inwestycji.
pozdro!
genngot a co cie obchodzi jakas undergroundowa kapela??
oni moga nawet nagrywac nute w nute i w 100% tak samo
nikt im nie zabroni ale teza nikogo to nie obchodzi poki nie jest to legalnie wydane
a covery sie trafiaja - performed by zespol z nikad i tyle....malo to takich plyt sie wala...oplacone grosze i wio
oni moga nawet nagrywac nute w nute i w 100% tak samo
nikt im nie zabroni ale teza nikogo to nie obchodzi poki nie jest to legalnie wydane
a covery sie trafiaja - performed by zespol z nikad i tyle....malo to takich plyt sie wala...oplacone grosze i wio