Pył wełny mineralnej

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
Bartos
Re: Pył wełny mineralnej

Post autor: Bartos » poniedziałek 26 lut 2007, 17:08

Dzięki wszystkim za zaangażowanie!
Muszę przyznać, że po Waszych wypowiedziach zdecydowanie ostrożniej podejdę do tematu.

Mam takie pytanie: co myślicie o zwykłej cienkiej folii? Nie przepuszcza wody, więc najprawdopodobniej pyłu też nie przepuści.
Kolega poświęcił się dla sprawy i założył na głowę worek foliowy - jego głoś nie był zniekształcony ani trochę - z tego prosty wniosek - folia przepuszcza całkowicie dźwięk! (kolega przeżył eksperyment - spokojnie ;) )

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » poniedziałek 26 lut 2007, 17:12

http://www.readyacoustics.com/index.php?go=support.bag-installation-video

Możecie u nich zamówić gotowe torby na płyty o różnych wymiarach i na pewno nic w powietrzu nie będzie wam latać. Zerknijcie też do działu GALERIA w jakich studiach ludzie instalują tak banalne ustroje ...

Pozdro,

...
przygladajac sie temu "FILMU " :) odnosze wrazenie ze te panele są z jakiegos innego materiału . nie wyobrazam sobie pocierac reką po tych płytach kupionych u nas , kiedys sie posliznołem i wpadłem na taka płyte , rece mnie szczypały i swedziały przez cały dzien .

Awatar użytkownika
kaslab

Post autor: kaslab » poniedziałek 26 lut 2007, 17:53

przygladajac sie temu "FILMU " :) odnosze wrazenie ze te panele są z jakiegos innego materiału . nie wyobrazam sobie pocierac reką po tych płytach kupionych u nas , kiedys sie posliznołem i wpadłem na taka płyte , rece mnie szczypały i swedziały przez cały dzien . ...

Nie w te torby wkładasz typowe płyty z: wełny mineralnej, wełny szklanej itp. Akurat na tym filmie gość wkłada dwie 5 cm płyty Owens Corner.
Kilka razy rozmawiałem z nimi i naprawde nie ma w tym żadnej filozofii !!

TO NAPRAWDE TAKIE PROSTE ! A jedynie od właściwości płyt zależy w zakresie jakich częstotliwości zapewniają pochłanianie. Umiejętnie dobrane pochłaniają rewelacyjnie do 100Hz a piramidki (najwyżej) do 500Hz

A te torby to nic innego jak materiał bawełniany z dodatkiem innych syntetyków... uszyte są z nich na wymiar torebki o dużych wymiarach i tyle ...

Co do FOLI. Pamiętam jak kiedyś widziałem jak w dużym pomieszczeniu chłopaki w narożnikach ustwaili takie wielkie wałki wełny szklanej 200x100cm wogóle ich nie rozpakowując z foli okrywającej paczke (w takim rulonie zwinięte w tube jest kilka płyt) i sprawdzało się to świetnie ponieważ niskie czestotliwości na skutek rezonansu spokojnie przenikają przez tak cieńki materiał.

Zresztą wasz sąsiad za ścianą słyszy tylko dudnienie przy głośnej muzyce ... a taka folia to dla niskich czętotliwości ... nic...

pozdro,

PS. Płyty takie powinny mieć conajmniej 10 cm grubości żeby dać jakiś efekt, najważniejsze jest zabudowanie wszystkich narożników !! Włącznie z tymi pod sufitem w całym pokoju...
Producent

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » poniedziałek 26 lut 2007, 18:04

...
przygladajac sie temu "FILMU " :) odnosze wrazenie ze te panele są z jakiegos innego materiału . nie wyobrazam sobie pocierac reką po tych płytach kupionych u nas , kiedys sie posliznołem i wpadłem na taka płyte , rece mnie szczypały i swedziały przez cały dzien . ...

A te torby to nic innego jak materiał bawełniany z dodatkiem innych syntetyków... uszyte są z nich na wymiar torebki o dużych wymiarach i tyle ...

Ta... zwykła torba bawelniana :) .widziałes cene za sztuke ? 30 $
worek bawelniany nie kosztuje 30 $ za sztuke , to musi byc jakis specjalna tkanina , bardzo gesto tkana, aby nie przepuszczała zadnych farfocli...
sprobuj sobie uszyc worek bawełniany i wsadz w to wełne mineralna , a zobaczysz co sie stanie . :)

Awatar użytkownika
kaslab

Post autor: kaslab » poniedziałek 26 lut 2007, 18:35

Ta... zwykła torba bawelniana :) .widziałes cene za sztuke ? 30 $
worek bawelniany nie kosztuje 30 $ za sztuke , to musi byc jakis specjalna tkanina , bardzo gesto tkana, aby nie przepuszczała zadnych farfocli...
sprobuj sobie uszyc worek bawełniany i wsadz w to wełne mineralna , a zobaczysz co sie stanie . :)...

Master ... masz racje ... za 30$ to kosmiczne technologie - tworzywo pozyskiwane z Marsa ...

A na poważnie:

- to mam 2 takie sztuki w domu (oczywiście jak pisałem nie jest to sama bawełna tylko bawełna z domieszką ...)

- 30$ dla przeciętnego amerykanian to ... grosz... a że dla Polaków to kupa kasy za jedna taką gównianą "torebke" to prosze podziękować rządzącym tym krajem ... też nad tym ubolewam ...

- a jeszcze bardziej ubolewam nad tym, że w Stanach dostępne są płyty produkowane specjalnie w celu zastosowań akustyczneych... a w Polsce na w miare sensowne płyty czekałem 4 miesiące z gotówką na ręce ...

- mam krawcową w domu więc pokazałem jej ten materiał od nich i poszliśmy do sklepu kupiłem z metra tkaniny i do dzisiaj nie mam żadnego problemu z żadnymi pyłkami...

Proponuję nie kupować na początek rolki 50m bawełny ale popytać, poczytać na zagranicznych forach czego ludzie używają w tym celu. A zapewniam że nawet ludzie z tak szanujących się firm jak
www.GIKAcoustics.com
zdradzają swoje sekrety niesamowitej tkaniny. Niesamowite ?! Przynajmniej w Polsce nie do pomyślenia tu nikt się NIE CHCE DZIELIĆ SIĘ WIEDZĄ.

I żeby nie być gołosłownym - link do strony na której chłopaki dyskutują czego użyć !! Jakiej magicznej tkaniny.

http://www.gearslutz.com/board/showthread.php?t=68030

Pozdrawiam wszystkich,
Producent

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » poniedziałek 26 lut 2007, 18:44

Master ... masz racje ... za 30$ to kosmiczne technologie - tworzywo pozyskiwane z Marsa ...

A na poważnie:

- to mam 2 takie sztuki w domu (oczywiście jak pisałem nie jest to sama bawełna tylko bawełna z domieszką ...)

- 30$ dla przeciętnego amerykanian to ... grosz... a że dla Polaków to kupa kasy za jedna taką gównianą "torebke" to prosze podziękować rządzącym tym krajem ... też nad tym ubolewam ...

- a jeszcze bardziej ubolewam nad tym, że w Stanach dostępne są płyty produkowane specjalnie w celu zastosowań akustyczneych... a w Polsce na w miare sensowne płyty czekałem 4 miesiące z gotówką na ręce ...

- mam krawcową w domu więc pokazałem jej ten materiał od nich i poszliśmy do sklepu kupiłem z metra tkaniny i do dzisiaj nie mam żadnego problemu z żadnymi pyłkami...

Proponuję nie kupować na początek rolki 50m bawełny ale popytać, poczytać na zagranicznych forach czego ludzie używają w tym celu. A zapewniam że nawet ludzie z tak szanujących się firm jak
http://www.GIKAcoustics.com
zdradzają swoje sekrety niesamowitej tkaniny. Niesamowite ?! Przynajmniej w Polsce nie do pomyślenia tu nikt się NIE CHCE DZIELIĆ SIĘ WIEDZĄ.

I żeby nie być gołosłownym - link do strony na której chłopaki dyskutują czego użyć !! Jakiej magicznej tkaniny.

http://www.gearslutz.com/board/showthread.php?t=68030

Pozdrawiam wszystkich,...
Sorry kolego Smieszny , ale nie wierze w tego typu ustroje akustyczne ,
skutecznosc tego jest raczej nie duza , a juz miałem to w domu , Z reszta moje studio jest wyciszone czyms zupelnie innym oczym pisałem wczesniej

johndeere

Post autor: johndeere » poniedziałek 26 lut 2007, 19:08

Witam, nie chce zajmować stanowiska w tym czy wata jest fajna czy nie, sam mam ją u siebie w kanciapie gdzie ćwicze na perkusji, na to położony styropian z dość gęstymi dziurkami średnicy 8-10mm, jest to tańsza wersja tego co zobaczyłem w studio miejscowego radia (Plus).Nie dość zę działą tak jak chciałem (jest dużo ciszej na zewnątrz, brak echa) to NIC SIĘ NIE PYLI! To tyle...

johndeere

Post autor: johndeere » poniedziałek 26 lut 2007, 19:08

Witam, nie chce zajmować stanowiska w tym czy wata jest fajna czy nie, sam mam ją u siebie w kanciapie gdzie ćwicze na perkusji, na to położony styropian z dość gęstymi dziurkami średnicy 8-10mm, jest to tańsza wersja tego co zobaczyłem w studio miejscowego radia (Plus).Nie dość zę działą tak jak chciałem (jest dużo ciszej na zewnątrz, brak echa) to NIC SIĘ NIE PYLI! To tyle...

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » poniedziałek 26 lut 2007, 20:44

Odpowiadając na ostatni post: może nic się nie pyli, bo jest za styropianem?

Dzięki za linki do firmy robiącej torby na płyty i wątek gearslutz .... Oczywiście to i to przejrzałem. Co ciekawe - na gearslutz twierdzą, że taki materiał musi przepuszczać powietrze (można przezeń dmuchnąć ;) ) - ale to nijak się ma do teorii z workiem foliowym :D

Mój aktualny pomysł jest taki: ponieważ ponoć nawet farba może zatkać pory i obniżyć pochłanialność wysokich częstotliwości, pomyśałem, by jednak założyć worek, a w celu "odzyskania" pochłanialności wysokich częstotliwości całość obłożyć materiałem (czyli wełnę włożyć w szczelny lecz cienki worek, a potem całość zaszyć płótnem ozdobnym).

Wiem, że to ostre teoretyzowanie, ale chciałbym od czegoś zacząć zanim zacznę pomiary :)

WBH-2006

Post autor: WBH-2006 » poniedziałek 26 lut 2007, 21:21

Pomysl masz dobry! Moznaby zamiast worka foliowego uzyc papierowego A o pylenie, to sie wcale nie martw (mowie Ci, u mnie lezy odkryta welna juz pare miesiecy i spoko... ale sie trzeba bedzie w koncu wziac i sprzatnac ) - Master jest przewrazliwiony

ODPOWIEDZ