Program do badania słuchu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
tigergold
Re: Program do badania słuchu

Post autor: tigergold » piątek 16 lut 2007, 16:09

...Bo o co mi chodzi czy na podstawia teakiego diagramuhttp://www.pacificaudiology.com/audiogram/a_sev_hf.GIF moźna to stwierdzić.Widać tam że jedno ucho słyszy lepiej drugie gorzej ale to jeszcze chyba o niczym nie świdczy a może już świdczy ?...

Z wykresu wynika że osoba poddana badaniu ma słuch absolutny.

Żartowałem!

Po takim wykresie nie można określić słuchu muzycznego, on o tym nie świadczy!

[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » piątek 16 lut 2007, 16:13

......Bo o co mi chodzi czy na podstawia teakiego diagramuhttp://www.pacificaudiology.com/audiogram/a_sev_hf.GIF moźna to stwierdzić.Widać tam że jedno ucho słyszy lepiej drugie gorzej ale to jeszcze chyba o niczym nie świdczy a może już świdczy ?...

Z wykresu wynika że osoba poddana badaniu ma słuch absolutny.

Żartowałem!

Po takim wykresie nie można określić słuchu muzycznego, on o tym nie świadczy!

...
no ale dobrze jest o takiej wadzie wiedzieć np przy robieniu miksów
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » piątek 16 lut 2007, 16:38

W pitch tescie wyszlo mi 1,5 hz a wam ile ?

lubie to co robie i jestem w tym dobry.

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » piątek 16 lut 2007, 16:42

no ale dobrze jest o takiej wadzie wiedzieć np przy robieniu miksów
...

Racja. Ale to nie jest już poletko słuchu muzycznego tylko słyszalności. Moje prawe ucho ma nieco obniżoną słyszalność wysokich tonów. Zanim do tego doszedłem trapiło mnie natręctwo wykręcania niektórych dźwięków na siłę na takie rzeczy trzeba mieć niestety drobną poprawkę. Częstokroć zwarzamy na pasmo przenoszenia odsłuchu, mikrofonów itd., a zapominamy że nasze uszy nie mają równej charakterystyki. Ktoś po twoim masteringu słucha kawałek i mówi: "Gitarki za ostre, a bas bym podciągnął troszkę, i ta stopa się gubi". Człowiek choćby chciał to idealnym miernikiem nie będzie. Tak jak ze sprzętem, tak też trzeba osłuchać się z własnymi uszami
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

richtig

Post autor: richtig » piątek 16 lut 2007, 16:53

...W pitch tescie wyszlo mi 1,5 hz a wam ile ?
1,2Hz
W rozróżnianiu pętli perkusyjnych 84%
W rozróżnianiu fraz 91%

BTW kilka naprawdę ciekawych loopów jest w tym drugim teście
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » piątek 16 lut 2007, 16:54

...no ale dobrze jest o takiej wadzie wiedzieć np przy robieniu miksów
...

Racja. Ale to nie jest już poletko słuchu muzycznego tylko słyszalności. Moje prawe ucho ma nieco obniżoną słyszalność wysokich tonów. Zanim do tego doszedłem trapiło mnie natręctwo wykręcania niektórych dźwięków na siłę na takie rzeczy trzeba mieć niestety drobną poprawkę. Częstokroć zwarzamy na pasmo przenoszenia odsłuchu, mikrofonów itd., a zapominamy że nasze uszy nie mają równej charakterystyki. Ktoś po twoim masteringu słucha kawałek i mówi: "Gitarki za ostre, a bas bym podciągnął troszkę, i ta stopa się gubi". Człowiek choćby chciał to idealnym miernikiem nie będzie. Tak jak ze sprzętem, tak też trzeba osłuchać się z własnymi uszami
...
Tak i dlatego w konsumenckich sprzętach typu wieża jest tyle pokręteł coby każdy se dopasował
Są ludzie co słyszą całe aranże i potrafią to odrazu przenieść na papier
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

ODPOWIEDZ