Akai MPC vs PC

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
SLP
Re: Akai MPC vs PC

Post autor: SLP » środa 20 gru 2006, 08:54

...No wsumie nie wiem .. bo cały czas mi sie wydaje ze im droższa tym lepsza jakos brzmienia ... no a e-mu 1212m po 2 wejścia i wyjścia a jak w przyszłości jeszcze adaptery bym chciał podłączyć ?...
adaptery to raczej nie do karty tylko do mixera "didżejoskiego"... he he,
a wyjście z mixerka do mixera "studyjnego" i z niego dopiero wysyłkami nagrywasz mix do kompa.
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

cuba22

Post autor: cuba22 » środa 20 gru 2006, 10:16

i chyba miał bym ostatnie pytanko a ta karta M-Audio Delta Audiophile 192 ? i czy monitory bezpośdrednio do karty sie wpina czy trzeba mieć jakiś wzmacniacz ?

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » środa 20 gru 2006, 11:07

...i chyba miał bym ostatnie pytanko a ta karta M-Audio Delta Audiophile 192 ? i czy monitory bezpośdrednio do karty sie wpina czy trzeba mieć jakiś wzmacniacz ?

...
Większość monitorów to kolumny aktywne, czyli każda ma wbudowany wzmacniacz (lub nawet 2). Wtedy podpinasz tylko sygnał z karty lub z mixera.
Jeśli monitory są pasywne, to potrzeba zakupić wzmacniacz.

Co do kart, ich ceny i jakości : ogólnie można stwierdzić, że karta za 1000zł 8-kanałowa może mieć gorsze brzmienie/przetworniki, a karta 2IN/2OUT w tej cenie powinna mieć najwyższe parametry "brzmieniowe".

Dla kogoś, kto nie jest doświadczonym realizatorem/znawcą/wybrednym takie różnice w parametrach jak dynamika 96 a 110 dB, albo próbkowanie 196 a nie 44.1 kHz nie powinno stanowić bariery lub dylematu związanego z wyborem karty. Od CIEBIE tylko zależy czy TWOJE produkcje będą sprawiały zatrzęsienie zadów i uśmiech na twarzach słuchaczy. A podstawowe minimum już Ci wcześniej przedstawiono.

To tak jak bogaty "audiofil" który kupuje sprzęt grający za 200 tysięcy i wstawia to do pustego, wielkiego salonu swojej cygańskiej willi ....
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

cuba22

Post autor: cuba22 » środa 20 gru 2006, 14:24

Zastosowałem się jednak to powyższych rad Procesor(AMD ATHLON 3500 SOCKET AM2, 64BIT, BOX, GW.3L,FV) z płytą główna i pamiecią 512mb juz zamówiłem(912zł). Po świętach karte i moniitory. Poźniej kalwisze midi i mpd24. A na koniec mixer i mikrofon. Bo jak narazie mikrofon jako taki mam wiec mozna i na ten przez jakiś czas jeszcze nagrywać Wielkie dzieki za właściwe pokierowanie. I powinno być dobrze Pozdro !

ODPOWIEDZ