Ścinamy częstotliwości

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Master
Re: Ścinamy częstotliwości

Post autor: Master » piątek 03 lis 2006, 00:39

Pierwsze zdanie chodz uderzajace w moja osobe mnie rozmieszylo, daruj tej złośliwości. Fakt odsluchy mam teraz naprawde fatalne, a to ze sie wspomagam sluchawkami pewnie niebawem doprowadzi mnie do kompletnej gluchoty:) Wracajac do tematu, bawie sie teraz dzwiekami z syntezatorow i generalnie wycinam sobie tylko te czestotliwosci ktore mi sa po prostu potrzebne... Nie chce ich calego zawalajacego pasma. Co do KUPY to ostatnio taka zroblem :D Ale to byl efekt fatalnego uzycia kompresji na samplach....
zadna złosliwosc ... wiem bo przez długi czas miałem bardzo małe pomieszczenie i bardzo dobre monitory ... efekt był FATALNY !!! wiec to zadan złosliwosc ... druga sprawa kiepskie monitory ktore zakłamuja l

i nastepne sprawa wycinam sobie tylko te czestotliwosci ktore mi sa po prostu potrzebne... Nie chce ich calego zawalajacego pasma wycinasz te ktore sa nie potrzebne chyba ... jak mozna wyciac to co potrzebne .... gdy słuchasz poszczegolnyc barw to wszystkie czestotliwosci sa potrzebne ... co jest niepotrzebne usłyszysz dopiero w miksie , ewentualnie zobaczysz na analizerze widma ... ot tak sobie powiedziec ktore pasma sa niepotrzebne sie nieda :)

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » piątek 03 lis 2006, 00:59

i nastepne sprawa wycinam sobie tylko te czestotliwosci ktore mi sa po prostu potrzebne... Nie chce ich calego zawalajacego pasma wycinasz te ktore sa nie potrzebne chyba ... jak mozna wyciac to co potrzebne .... gdy słuchasz poszczegolnyc barw to wszystkie czestotliwosci sa potrzebne ...
aa twU!, zostawiam oczywiscie te ktore sa mi potrzebne.

co jest niepotrzebne usłyszysz dopiero w miksie , ewentualnie zobaczysz na analizerze widma ... ot tak sobie powiedziec ktore pasma sa niepotrzebne sie nieda :) ...
Dlatego experymentuje, A na analizator widma tez patrze namietnie. Przydal by mi sie tez taki analizator widma ktory mozna by zapiac na sume tak zeby pokazywal widma dwoch sladow mono. Tak zeby widziec czy jest rownowaga w granym pasmie.
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

ratio

Post autor: ratio » piątek 03 lis 2006, 09:28

......Spora czesc powiedzmy to "realizatorow - producentów " po pełnia podstawowy bład zła aranzacja i dobór barw, jesli w tym etapie poczynisz jakies błedy to potem zebys sie nie wiem jak starał nigdy nie bedzie wszystko trzymało sie kupy , Trzeba miec swiadomosc kiedy jakich barwy uzyc ... nawet wysokosc tonów ma olbrzymie znaczenie, jesli w czasie Aranz... uzyjesz barw ktore bedą ..................
I właśnie tu jest sedno sprawy jeśli żle zrobisz aranż to eq niewiele pomoże. Dobry dobór brzmień to podstawa w aranzu, wysokość tonu nawet tonacja ma bardzo duże znaczenie.
Znam utwory zrobione na zwykłych modułach rypu roland 1080 które brzmią naprawde interesująco, a tam przecież EQ na śladzie nie jest stosowany(zwykły aranż midi).

Dobry aranż to podstawa byle nie zagęsty.

Andrzej G

Logic5.5.1
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO

ODPOWIEDZ