Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
-
Zone
Re: Monitory audiofilskie do mixu?
autor: Zone » niedziela 04 cze 2006, 01:53
Mam to samo z P22

Przy klasyce mi pasuja, przy muzyce rozrywkowej musze konfrontowac z innymi glosnikami dla pewnosci....
Dobrze, że nie jestem sam :) Ja głównie muzyka metalowa w pomieszczeniu o "wzroście" 190 cm (klitka;)) i bez alternatywy :( Siłą rzeczy zmuszony jestem kontrolować wszystko w domu. Jednak ostatnio miałem okazję nagrywać takie "ogniskowe" kawałki, dużo akustyków itd. Tutaj jakoś podołałem,bo ilość poprawek, była zdecydowanie mniejsza.
Pozdrawiam/
ZoneSanok
-
BRAF1 - Posty:162
autor: BRAF1 » niedziela 04 cze 2006, 15:10
.........
Ja znowu kiedyś gdzieś, juz nie pamiętam gdzie, przezczytałem takie stwierdzenie, że "...nawet najlepsza i najdroższa wieża, czy najwyższej klasy odsłuch Hi-Fi..., nie zdołaja zastąpić najsłabszych monitorów studyjnych - jakie by one nie były...".
..........................................
Naprawde nie chce mi sie w to wierzyc! Kto tak napisał?
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.
-
BRAF1 - Posty:162
autor: BRAF1 » niedziela 04 cze 2006, 15:20
...No wlasnie.Skoro kultowe monitory NS10 nie graja liniowo, a robi sie na nich swietne miksy, to czemu nie np.B&W? ...
Może inaczej. Na jakich monitorach do tej pory pracowałeś/-jesz?...
Chodzi o to że dopiero zaczynam sie uczyc realizacji nagran.Tworze własna muzyke i dla tego celu stworzyłem takie skromne mini studio (jesli mozna to nazwac studiem).Komputer, dobra karta,preamp i mikrofon.Mam tez te wspomniane monitorki Heco i wzmacniacz Nad, wiec zastanawiałem sie czy naprawde musze kupowac monitory studyjne.Na drogie np.Adamy nie moge sobie pozwolic, a tanie?...właśnie...jak się okaże że lepiej wyjdą miksy na moich audiofilskich Heco niż np.tanich pasywnych, to poco je kupowac.Dodam ze mam naprawde dobre słuchwaki (Beyerdynamic DT-150) i nimi moge się podeprzec pracując na monitorkach Heco.Co Wy o tym myslicie?
Dzieki za dotychczasowe opinie!
Pozdrawiam!
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.
-
force
autor: force » niedziela 04 cze 2006, 23:46
...ja mam kolumny audiofislkie (PSB Century 500i) i ..... nic sie nie da na nich zrobic :( wiecej robie na sluchawkac - dlatego czekam na zamowione ADAM a7
Da się pracować na hi-fi, ale jak tylko będę miał środki to się zaopatrzę w odsłuchy bliskiego pola, (nie rezygnując z hi-fi)
Obecnie pracuję na Dali 505/DENON PMA-350SE i słuchawkach Koss UR-40
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
-
sebastiancwik - Posty:17
autor: sebastiancwik » poniedziałek 05 cze 2006, 03:08
Mix przedewszystkim zależy od Twojego ucha! Jak nauczysz się słuchać tego co masz to i na tym zrobisz dobry mix... Sluchać, słuchać i jeszcze raz słuchać. I uczyć się brzmienia swoich głośników... mysle ze to najważniejsze...