Sekwencer freeware/demo - co pójdzie na słabym kompie?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Pewu
Re: Sekwencer freeware/demo - co pójdzie na słabym kompie?

Post autor: Pewu » piątek 03 mar 2006, 10:18

...Istotnym problemem w tym programiku jest zacinanie sie sie podczas odtwarzania w miejscach...

Już nie
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » piątek 03 mar 2006, 12:11

Są 4 warunki:

1. Ma to obsługiwać instrumenty VST

2. Ma pójść na moim kompie - Celeron 900MHz, 512 RAM-u PC 133, za to HDD Seagate Barracuda 7200.8 160GB :D

3. Obsługuje Audio i midi.

4. Ma chodzić pod WIN XP.

Za darmo nie ma wygodnego i porzadnego programu moim zdaniem.. kup najtansza wersje Cubase, Sonar czy co tam wybierzesz i bedzie ci chodzic. Tylko nie wymagaj za wiele - sadze ze zaden program nie bedzie robil cudow na takim kompie - zwlaszcza jezeli chodzi o spora ilosc instrumentow, sampli, efektow itp w jednej sesji. Mialem okazje przetestowac dzialanie programu Cubase na 4rech laptopach jakie posiadalem przez ostatnie 2 lata i szczerze mowiac dopiero obecny z prockiem okolo 3giga i 1GB RAM DDR2 nie protestuje nigdy - co bym mu nie nawrzucal do sesji. Ale Cubase to mi chodzil nawet na celeronie 433.. Inna sprawa ze jezeli kupisz soft to z czasem zarobiwszy na nim pare groszy zmienisz kompa na lepszy. Bawiac sie w eksperymenty z czesto niedopracowanymi darmowymi programami lub demami z ograniczeniem do 8 sladow tracisz tylko czas.. Zainwestuj w siebie - porzadny program to wydajna bezstresowa dzialalnosc. Skupiasz sie na muzyce a nie walce z interfejsem.
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
One_sign

Post autor: One_sign » piątek 03 mar 2006, 12:11

Witam,

generalnie fajnym byłoby pomysłem aby stworzyć taką tabelkę gdzie byłyby programki MIDI , Audio , VST itd... generalnie wszystkie jakie mogą być potrzebne ale uszeregowane wg potrzeb jakie musi spełniać komp do nich. A może gdzieś juz jest takie zestawienie gdzie można byłoby znaleźć odpowiedź np na takie pytanie:

- mam kompa Celeron 1Ghz , 512 RAM i chcę nagrać projekt na 16 ścieżkach MIDI

albo

- mam Pentium IV, 2,0Ghz, 1024 Ram i chcę nagrać projekt 8 śladów Audiio + wtyczki VST + 8 śladów MIDI

itd....

i w odpowiednich oknach tabeli znajdowałyby się programy w grupach freeware, demo, komercyjne.

Co wy na to ?

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 03 mar 2006, 15:08

bez sensu.......praktycznie kazdy komputer z procesorem powyzej 1ghz radzi sobie z mniejszymi/wiekszymi projektami....

co z tego ze napiszesz 8 sladow jak wwalisz na nie 8 multibandow i po procku.....

ale z eq i kompresja juz uciagnie takich sladow 12 na przyklad.....

ja jade na amd xp2000+ i spokojnie sobie radzi z kilkudziesiecioma sciezkami(plus pluginy i instrumenty )...jak brak mu mocy to freeze....

ODPOWIEDZ