Korg M3 - użytkownicy

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
elmuz1
Re: Korg M3 - użytkownicy

Post autor: elmuz1 » niedziela 27 sty 2008, 17:22

...Witam

Koledzy. Napiszcie co sądzicie o edytorze M3 na komputerze. Przyznam szczerze że jest bardzo przejżysty i funkcjonalny. Brakuje mi jednak jednego szczegółu. W wersji która działa bez DAW powinien być edytowany sequencer. Nie chodzi mi tu o piano roll czy inne bajery ale o to by można było za pomocą myszki kopiować i przesówać poszczególne frazy. Rysowanie automatyki też było by mile widziane.
Oczywiście popularne Daw to mają ale po co płacić za dublowanie funkcji które ma już jedno urządzenie.

Może kolejne wersje i aktualizacje zmienią ten fakt!

Pozdrawiam!...
Krzysiek, ja kiedyś żartem rzuciłem "warsztaty z M3" , ale coraz bardziej zastanawiam się czy nie warto by zrobić czegoś takiego. Jest wiele aspektów i zakamarków w M3 (mnie szczególnie interesuje maksymalne wykorzystanie karmy), do których pewnie stopniowo będziemy dochodzić, ale może to być okupione sporą ilością czasu. A kto powiedział, że tak musi być? Jeżeli temat "KARMA" w EiS jest zbyt niszowy , to może razem coś wymyślimy? Kwestia ilu nas jest? Może ktoś taki jak remimusic mógłby poprowadzić takie warsztata? Przeca zapłacilibyśmy mu... Wiem, że organizacyjnie mogłoby to sprawić kłopot, ale jeżeli głośno sie czegoś nie powie, to w ogóle nie ma szans na realizację. Piszta chłopaki co Wy na to. Jeno żeby nie wyszło, że jest nas trzech (M3) muszkieterów

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » poniedziałek 28 sty 2008, 19:29

No i Radias doszedł koledzy.

Szczerze mówiąc to nawet obiadu nie jadłem tylko wziołem się za rozk?ęcanie M3. Zainstalowałem Radiasa i dodatkową pamięć. Po złożeniu do kupy wszystkiego z duszą na ramieniu wcisnąłem Power. System pomyślnie znalazł Radiasa i pamięc. Kamień z serca.
Więc pora wydać jakiś dzwięk. Ustawiłem bank I-F (domyślny Radias) i pierwszy akord...cisza. Podgłosiłem....cisza. Inny Bank (standardowy M3)...akord...cisza. Serce mi staneło. Postanowiłem .. rozbieram od nowa.
Po podniesieniu pulpitu stwierdziłem że nie podłączyłem klawiatury.
I aż wstyd się przyznać że jestem elektronikiem.
Po ponownym uruchomieniu klawiatura działała. Od razu zaktualizowałem system radiasa. (więcej parametrów kreacji i kontroli brzmień).
I-F...akord i jazda na maksa. Co za brzmienie. Czysta elektronika.
Prawdziwe ciepło i "syczenie" oscylatorów. Przejżałem wszystkie 128 brzmień. I stwierdzam...DLA MNIE RAJ...
Ale uwaga jeżeli nie gracie elektroniki lub jej pochodnej to nie kupujcie Radiasa bo nie znajdziecie tam klasycznych brzmień.
To czysta esencja twórczości Jarra, Schilera i bóg wie kogo jescze.
Dla mnie mówiąc szczerze M3 bez tego modułu nie ma 100% wartości.
A teraz pora wejśc do środka radiasa. Pobawie się jeszcze jego brzmieniami i poedytuje parametry.

Pozdrawiam ... Niech M3 bedzie z wami !!!

Ps. Oprócz 4xKarma macie jescze Sekwenser krokowy radiasa
Zaczynam się Gubić.

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » poniedziałek 28 sty 2008, 20:14

Pozdrawiam ... Niech M3 bedzie z wami !!!

Zaczynam się Gubić....
No to świetnie! Czekam na dalsze relacje!

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » poniedziałek 28 sty 2008, 20:21

Rozkręcanie? Rozbieranie? Odłączanie i podłączanie klawiatury???

Moimi dwiema lewymi rękami? Będzie ciężko...

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » poniedziałek 28 sty 2008, 20:35

...Rozkręcanie? Rozbieranie? Odłączanie i podłączanie klawiatury???

Moimi dwiema lewymi rękami? Będzie ciężko... ...
Kiedyś się też tego bałem Dasz radę, najwyżej jeżeli po złożeniu zostanie Ci części, to się przydadzą na później.

rmaxim

Post autor: rmaxim » poniedziałek 28 sty 2008, 20:36

Witam. Chce stać się szczęśliwym posiadaczem M3. Zastanawiam się nad kupnem karty Radias i ram 256MB. Ponieważ będę raczkował w stacjach roboczych to mógłbym sobie darować rozszerzenia, ale z drugiej strony jestem z tych wygodnych i nie chciał bym później jakiś rozczarowań jak sam zacznę instalować radiasa. Jak myślicie koledzy, czy karta radias może być tańsza np za rok? a z tymi ramami to przegięli 699 zł. Próbował ktoś z innymi kościami RAM? Może ktoś ma zaprzyjaźniony sklep komp i kombinował?

Pozdrawiam
Rafał

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » poniedziałek 28 sty 2008, 20:46

...Witam. Chce stać się szczęśliwym posiadaczem M3. Zastanawiam się nad kupnem karty Radias i ram 256MB. Ponieważ będę raczkował w stacjach roboczych to mógłbym sobie darować rozszerzenia, ale z drugiej strony jestem z tych wygodnych i nie chciał bym później jakiś rozczarowań jak sam zacznę instalować radiasa. Jak myślicie koledzy, czy karta radias może być tańsza np za rok? a z tymi ramami to przegięli 699 zł. Próbował ktoś z innymi kościami RAM? Może ktoś ma zaprzyjaźniony sklep komp i kombinował?

Pozdrawiam
Rafał...

Kolego to nie tak. Ceny tam na stronie MegaMusic są nie dla nas. Tzn nie dla tych którzy kupili korma m3 z innych żródeł. Ja za Radiasa i pamięć zapłaciłem 1500 zł razem. Podajesz nr seryjny i masz promocje.
MMT to świetna synteza. Mnie powaliła jasnością i klarownościa brzmienia. Dodaj do tego REMS czyli efekty i zwariujesz. Pomysły same się rodzą.
A czy za rok bedzie taniej??? nie wiem!!! Ale zobacz ile stał, a ile stoi teraz moduł Moss do seri Korg TR. Źadna różnica. Więc 1000 zł za instrument który kosztuje ok 3600zł z drugiej ręki, to i tak niewiele. No i odpada Ci konfiguracja, synchronizacja, zgranie.

Wybór jest wyłacznie Twój.

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » poniedziałek 28 sty 2008, 20:53

...Pozdrawiam ... Niech M3 bedzie z wami !!!

Zaczynam się Gubić....
No to świetnie! Czekam na dalsze relacje! ...
El-muzyku!

Poprawka mała. Wynikająca z nieznajomości modułu.
Są w Radiasie 3 sekwensery krokowe na 1 brzmienie. Działa to super. Np. pierwszy zmienia tony (standard), drugi zmienia filtry (bomba), trzeci moduluje LFO (poezja). Wszysko to synchronizujesz z tempem i czego chcieć więcej?
Do gry na żywo to kosmos.

Więcej Panowi jak to rozgryzę. Bo instrukcji po Polsku się nie spodziewam.

Pozdrawiam!

rmaxim

Post autor: rmaxim » poniedziałek 28 sty 2008, 20:56

......Witam. Chce stać się szczęśliwym posiadaczem M3. Zastanawiam się nad kupnem karty Radias i ram 256MB. Ponieważ będę raczkował w stacjach roboczych to mógłbym sobie darować rozszerzenia, ale z drugiej strony jestem z tych wygodnych i nie chciał bym później jakiś rozczarowań jak sam zacznę instalować radiasa. Jak myślicie koledzy, czy karta radias może być tańsza np za rok? a z tymi ramami to przegięli 699 zł. Próbował ktoś z innymi kościami RAM? Może ktoś ma zaprzyjaźniony sklep komp i kombinował?

Pozdrawiam
Rafał...

Kolego to nie tak. Ceny tam na stronie MegaMusic są nie dla nas. Tzn nie dla tych którzy kupili korma m3 z innych żródeł. Ja za Radiasa i pamięć zapłaciłem 1500 zł razem. Podajesz nr seryjny i masz promocje.
MMT to świetna synteza. Mnie powaliła jasnością i klarownościa brzmienia. Dodaj do tego REMS czyli efekty i zwariujesz. Pomysły same się rodzą.
A czy za rok bedzie taniej??? nie wiem!!! Ale zobacz ile stał, a ile stoi teraz moduł Moss do seri Korg TR. Źadna różnica. Więc 1000 zł za instrument który kosztuje ok 3600zł z drugiej ręki, to i tak niewiele. No i odpada Ci konfiguracja, synchronizacja, zgranie.

Wybór jest wyłacznie Twój.
...

Bardzo chętnie porozmawiał bym z Tobą na GG lub skypie, jeśli możesz to odezwij sie: skype rafal_maxim, GG 12577291

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » poniedziałek 28 sty 2008, 21:05

Bardzo chętnie porozmawiał bym z Tobą na GG lub skypie, jeśli możesz to odezwij sie: skype rafal_maxim, GG 12577291
...

Rafale!
niestety ani tak, ani tak. Nie mam Skaypa i nie mam gg. bo mi nie potrzebne. Ale jak chcesz przesli mi na pocztę nr tel. a ja w weekend zadzwonie i pogadamy. Znajdę napewno chwile dla Ciebie.
Odpowiem na wszystkie twoje pytania i postaram sie rozwiązać wątpliwości.
Tymczasem Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ